Vil fartsdumper påvirke en bil Alignment
Tenk deg, om du vil, en hammer kjører en spiker inn i en svært stiv bord. Som hammerens hode kommer i kontakt med spikeren hode, meddeler det hele av dens kinetiske - bevegelighet - energi på neglen. Newtons lover om bevegelse sier at, så lenge hammeren ikke sprette opp igjen, går spikeren ned i styret. Nå forestille seg at stykke trelast som å være svært fleksibel, som en 10 meter lang to-by-fire støttes bare på endene av et par så hester. Nå vil du finne det nesten umulig å drive som spiker rett inn i midten av skogen, fordi veden selv vil bøye å absorbere effekten energi av hammer. Å utvide denne metaforen: veden er bilens fjæring og chassis, er spikeren dekk og fartsdump er hammeren
Absorbing Kinetic Energy
Mens noen. med snekring erfaring kan forholde seg til eksempelet ovenfor, prinsippene bak det bærer noen eksamen. Force lik masse ganger akselerasjon, eller i dette tilfellet, retardasjon. Akselerasjon er en endring i hastighet målt over tid, hvis noe hastigheter opp eller bremser ned raskere enn noe annet, er det akselerasjon eller bremser raskere. Spikeren går inn i stiv bord lett fordi alle hammeren energi uttrykker seg på spikeren i ca 0,001 sekund. Den fleksible brett bremser at energioverføringen ned til kanskje 0.50-andre, noe som fører til en omtrent 50-til-en reduksjon i kraft overføres. Det samme gjelder for dekk trykket en fartsdump.
Dynamiske variabler
En rekke ting vil påvirke hvordan bilen reagerer på fartsdumper. Den første og viktigste er sannsynligvis kjøretøy masse. En tyngre bil er som en større hammer, lagre mer kinetisk energi og motstår rebound når den treffer fartsdump. Hastighet er den andre avgjørende variabel, komme i gang raskt nok - la oss si tre mach - og til og med treffer en stein i veien vil rippe suspensjon i filler. Det samme fartsdump som ville knapt nikke hodet på 3 mph lett kunne sende forhjulsoppheng gjennom brannmuren ved 60 mph. Deretter må du bilens våren og støtdempere, jo hardere de er, jo raskere retardasjon og mer effekt på chassiset. Til slutt vil en svært tung hjul /dekk /fjæring combo handle direkte på justeringsmerkene komponenter, overføre en kraft betinget av de ovennevnte faktorene.
Skader gjennom Un-Sprung Mass
< p> Din bilens hjul og dekk utgjør dens uavfjæret masse, eller masse støttes ikke av kildene. Dette er massen som kommer i direkte kontakt med veien, og det spiller en stor rolle i å bestemme hvordan et brak vil påvirke din innretting. Mykere fjærer vil redusere retardasjon og kraft formidles, men som bare bidrar til en viss grad når du snakker om uavfjæret masse. En meget stiv fjæring ikke ville tillate den uavfjærede masse til å bygge opp mye kinetisk energi, fordi det meste av det vil overføre direkte til chassiset. Så, forutsatt at suspensjonen overlevde den første effekten, vil en stivere fjæring unngå skader som oppstår hurtig suspensjon returen. Forskjellige biler bruker ulike suspensjon justering metoder, og noen er utsatt mer til skade under returen arrangement enn under den første effekten. Dette er fornuftig når du tenker på at bilen suspensjoner er designet for å håndtere oppover stresset mer enn nedover.
Hva det koker ned til
Jo tyngre bilen og jo raskere du treffer bump, jo mer energi du skal overføre til suspensjonen og mer sannsynlig er det å ødelegge noe eller kaste den ut av stilling. Det er universelt sant uavhengig av bil. Redusere uavfjæret masse med lettere hjul, dekk, fjæring og brems komponenter gjør at fjærer å absorbere effekten uten å plassere unødig stress på suspensjon. Større dekk med høyere sidevegger og lavere lufttrykk vil bidra til å redusere effekten stress ved å absorbere noe av det før det noen gang kommer til suspensjon, men det er alltid en avveining mellom dekkdimensjon og dekk vekt. Mykere fjærer kan gjøre suspensjonen mer tilbøyelige til å gå ut av stilling dersom uavfjæret masse er høy, og at spesielle suspensjon er utsatt for rebound skade, men for det meste, kan de bare stå å hjelpe de fleste applikasjoner.
.from:https://www.bilindustrien.com/biler/driving-safety/driving-tips/149603.html