- De som lager Iphonen din er for trøtte til å spise

(Dagbladet): Ansatte ved den kinesiske fabrikken Zhen Ding Technology Holding – som produserer kretskort for Apples telefoner og nettbrett – arbeider under rystende forhold, ifølge en fersk rapport fra Institute for Global Labour and Human Rights, omtalt av Huffington Post.

Rapporten nevner at også Kindle og Xiaomi mottar kretskort fra fabrikken.

- Bryr seg ikke om liv og død

De blir tvunget til å arbeide opptil 72 timer i uken, må sove i «primitive, mørke og skitne rom» med mange andre, og blir utsatt for trakassering og vold fra sikkerhetsvaktene, ifølge rapporten fra den amerikanske organisasjonen.

Arbeidet skal være så utmattende at mange velger å sove i stedet for å spise i lunsjpausen.

- Produksjonsmålene øker hver dag. I dag nådde vi kravene, og i morgen går kravene opp. Det fortsetter helt til vi ikke greier å fullføre jobben, sier en arbeider ifølge rapporten.

Når de ikke produksjonsmålene må de jobbe «frivillig» overtid.

- Så lenge sjefen tjener penger, bryr de seg ikke om liv og død, sier en annen arbeider.

- Får ikke gå på do

De fabrikkansatte får ikke gå på toalettet, bortsett fra i lunchen eller i løpet av de to timinutters pausene de har i løpet av arbeidsdagen, ifølge rapporten.

Arbeidere som gjør feil risikerer å bli straffet, for eksempel ved å måtte vaske toaletter i en uke.

De må også betale av egen lomme for jobbutstyr og obligatorisk test og fotografering. Dette er i strid med kinesisk lov.

Rapporten konkluderer også med at arbeiderne ikke får tilstrekkelig opplæring når det gjelder å håndtere farlige kjemikalier. De har heller ikke tilstrekkelig utstyr eller tilgang på håndvaskfasiliteter.

På prøvetid

En Apple-talsmann bekrefter overfor Huffington Post at de er kjent med alvorlige forhold på anlegget.

Fabrikken ble satt på prøvetid tidligere i år, etter at Apple avslørte forfalskede lønnsslipper som skjulte overdreven bruk av overtid. Selskapet har satt en grense på 60-timersuker hos sine underleverandører.

Zhen Ding, som har 15 000 arbeidere, kan fortsatt lage deler til Apple-elektronikk, men får ikke fornyet ordrene før papirene er i orden, ifølge nettstedet. De har også fått pålegg om å kompensere arbeiderne for all arbeidstid, etter det ble kjent at de måtte delta på ubetalte møter.

- Apple er forpliktet til å sikre trygge og gode arbeidsforhold i hele leverandørkjeden. Vi søker dette gjennom omfattende gjennomganger, åpen rapportering og en stor respekt for menneskerettighetene, skriver talsmannen, som ikke blir navngitt, i en epost til Huffington Post.

Det California-baserte selskapet kunne notere seg for et overskudd på 8,5 milliarder dollar i årets fjerde kvartal. Det innebærer en vekst på 13 prosent i forhold til samme periode i fjor.

- Forbudte bilder

Selskapet varsler også at de vil granske flere påstander i rapporten, inkludert meldinger om at fabrikken dumper giftig vann i en nærliggende elv.

Rapporten er skrevet av direktør for Institute for Global Labour and Human Rights, Charles Kernaghan. Han sier til Washington Post at intervjuene med arbeidere ble gjort av kinesiske aktivister, som må forbli anonyme av hensyn til sikkerheten deres.

Det følger også bilder fra fabrikken med rapporten. Det er ifølge Kernaghan i strid med fabrikkens reglement. De ansatte har ikke lov til å ha med seg mobiler eller kameraer inn på området.

Fått kritikk før

Det er ikke første gang Apple får kritikk for forholdene ved en fabrikk de benytter.

I 2012 gikk en journalist undercover ved en Iphone 5-produserende Foxconn-fabrikk i Kina.

- Vi jobber i ett fra midnatt til klokka 06.00, og er bedt om å fortsette arbeidet også etter dette. Produksjonen er basert på samlebåndet og ingen får lov til å stoppe. Jeg er utsultet og helt utslitt, skrev han.

Foxconn svarte på kritikken slik:

- Hva som helst – slik som den omtalte rapporten – som indikerer at de høye standarder satt av vårt selskap ikke blir etterfulgt, vil øyeblikkelig bli undersøkt og gjort noe med.

Friday, December 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments