«Pappa, i dag var det tre barn i klassen som begynte å gråte»

Guttungen er i seng, det er fredag kveld, og lyset skal av. Men først; hva har skjedd i første klasse på Hasle skole? Jo, læreren skal slutte, etter bare et halvt år med klasse 1a. Hun har fått ny jobb på en annen skole, og skal begynne der i januar. Forklaringen ligger blant ukeplaner og tegninger i beskjedmappen. Hun har valgt å ta en ny jobb “i denne litt usikre tiden på Hasle”.   

Situasjonen er som følger: Oslo kommune bygger som kjent “et klasserom i uka”, og i august åpner endelig Teglverket skole, 500 meter unna Hasle skole. Og godt er det, Hasle skole, bygget i 1957 som en to-parallellskole, har i mange år vært overfylt, med klasserom i brakkerigger, med fire klasser i hvert årstrinn. Endelig skal elever slippe unna dårlig inneklima og trang plass. Så hva er det de gråter for?  

Jo, i sin iver etter å “rulle ut” den nye skolen har Utdanningsetaten tydeligvis glemt det viktigste – barna. For når elvene skal flyttes inn på nye skole, så skjer det på denne måten: Nye skolegrenser stykker opp klasser med tilbakevirkende kraft, førsteklasser som ble satt sammen i august skal deles opp igjen høsten 2015, og av de vel 100 barna i de fire klassene på trinnet, skal 2/3 inn på nye Teglverket skole.   
Det samme gjelder andretrinnet og tredjetrinnet på Hasle skole. Vennskapsbånd mellom rundt 300 barn i alderen 6 til 9 år skal altså klippes når snora skal klippes ved åpningen av Teglverket skole. Hasle skole skal nedbemannes til en to-parallellskole igjen. Lærere og ansatte i aktivitetsskolen vil bli sagt opp, og må søke seg nye jobber. Slik som læreren i 1a.    

Artikkelen kommer fra Radikal Portal. Les også der: Rektorkontraktene i Oslo — en trojansk hest

Godt læringsmiljø røskes opp med rota. Utdanningsetaten tar ikke hensyn til at de nye skolegrensene er uheldige. Som Foreldreutvalget ser det i en uttalelse fra ekstraordinært møte 19. november: «Hasle skoles rolle som en samlende og integrerende faktor for alle i nærområdet vil reduseres betraktelig da inntaksområdet for en 2-parallell er ensbetydende med et svært homogent demografisk område i forhold til i dag (..) En gjennomgang av fordelingen for dagens førsteklassinger indikerer at de sosioøkonomiske skillene i området vil følge skolegrensene»   

Utdanningsetaten tar heller ikke hensyn til at Hasle skole om noen få år likevel må bygge ut til en fireparallellskole. Ensjøutbyggingen gjør nemlig at økt skolekapasitet uansett vil presse seg fram i løpet noen år. Det skal kuttes, så bygges opp igjen.   

Prisen er det seksåringer, sjuåringer, åtteåringer og niåringer som skal betale. Barn med gode venner i etablerte klasser skal rives fra hverandre, og det glimrende arbeidet som lærerne på Hasle skole har gjort for å skape et trygt og godt læringsmiljø skal røskes opp med rota. Til barnas beste? Foreldreutvalget på Hasle skole mener ikke det: «Dette er et voldsomt inngrep i skole- og klassemiljø, og noe en så langt som mulig bør etterstrebe å unngå».

Er dette virkelig villet politikk? Er det slik ansvarlig skolebyåd Anniken Haulie vil at Osloskolen skal drives? Er det slik Utdanningsetaten skal sikre at «alle elever i grunnskolen og videregående skole har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring»? Ved å få barn til å gråte?   

Jeg gruer meg til å fortelle guttungen at flere av kompisene hans skal begynne på ny skole, venner han har hatt siden barnehagen, men som bor på andre siden av Hovinveien. Kommer han til å begynne å gråte også da?   

Okay, jeg setter det på spissen. Lærere slutter stadig vekk. Jentungen, som nå går på ungdomsskolen, har vel hatt syv forskjellige klasselærere i løpet av sine syv år på Hasle skole. Det går bra med henne på ungdomsskolen, og det gjør det vel også med guttungen. Men poenget er vel at det hadde vært mulig å planlegge bedre, spesielt av hensyn til de barna som har et ekstra behov for trygghet i skolehverdagen, når hverdagen hjemme er kaotisk. Men også generelt for alle de 300 berørte elevene.   

Her er derfor et forslag til mål for kvalitetssikring ved utbygging av skoler i Oslo:

• Unngå å dele opp etablerte klasser! Trygge barn med gode vennskap er en viktig faktor for et godt læringsmiljø.

• Unngå å si opp lærere! Lærere som kjenner sine barn er en viktig faktor for et godt læringsmiljø.

• Unngå å dele opp etablerte fagmiljøer! Lærere som samarbeider godt med andre lærere er en viktig faktor for et godt læringsmiljø.

Artikkelen kommer fra Radikal Portal. Les også der: Nei til mistillit til lærerne

På Hasle skole er mye av skaden allerede gjort. Engasjerte foreldre protesterer og forsøker å lansere to alternative, skadebegrensende tiltak:

• Slå foreløpig sammen skolekretsene for de to skolene, og få de to skolene til å samarbeide! Det er altså bare 500 meter mellom skolene, og det er fullt mulig å beholde det gode miljøet. Da slipper en å dele opp klasser, si opp lærere og splitte fagmiljøet.  

• Fremskynd oppussing av Hasle skole, og bygg ut til en fast fireparallell skole så fort som mulig! Ensjøutbyggingen krever flere klasserom.

Da slipper vi kanskje nye brakkerigger på skolene i området. Og så slipper vi kanskje flere gråtende førsteklassinger som kommentar til Oslos skolepolitikk.

Sunday, December 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments