250 ganger raskere enn superraskt bredbånd


Trådløst nett slik vi bruker det i dag benytter seg av radiobølger for å sende og motta data, men dersom britiske forskere får realisert sin teknologi kan radiobølger erstattes av trådløs internettforbindelse ved bruk av lys.

Det betyr at du kan få internett av LED-lyspærer, 250 ganger så raskt som superraskt bredbånd i dag og at alle utkanter av Norge får like god internettforbindelse.

I dag presenterte britiske forskere internettforbindelse gjennom såkalt Li-Fi, «light fidelity» på den internasjonale RSA-konferansen i Amsterdam

Men redaktør i Telecom revy, Arne Joramo hopper ikke i taket, i likhet med en rekke andre eksperter som BBC har snakket med.

- Dette er jeg grunnleggende skeptisk til, men jeg er ingen forsker. Så jeg kan jo ikke utelukke at disse forskerne klarer å komme opp med noe lurt her, sier han.

Fordeler og ulemper

Gjennom prosjektet Ultra-Parallel Visible Light Communications Project hevder forskerteam fra universitetete i Oxford, Cambridge, Edinburgh, St Andrews and Strathclyde at de har nådd en dataoverføringshastighet på 10,5 Gbit7s via Li-Fi.

Joramo forteller at overføring via strømnettet har blitt forsøkt flere ganger tidligere i Norge og i utlandet.

- Men problemet her er at kapasiteten i lysnettet er for liten til dagens behov. Så at noen lyspærer skal kunne overføre slik datahastighet, det virker ikke nær forestående, mener han.

Ifølge forskning kan «light fidelity» være billigere og mer energi-effektivt enn radiobølger, i tillegg til langt høyere hastighet og bedre forbindelse. Men teknologien har også sine ulemper som for eksempel: Blokkerer du lyset, mister du signalet.

Mye forskning – ingenting satt ut i livet

Hastigheten som britene har forsket på er høyere enn det kinesiske forskere tidligere gjort eksperimenter på. Her gikk forskningsprosjektet ut på å koble seg til internett via LED-pærer som har mikrochipper på innsiden – noe som gjør det mulig å bruke lys for å sende og motta.

Allerede i 2011 demonstrerte den tyske fysikeren og professoren, Harald Haas hvordan LED-lyd kan brukes for å sende data. Han forteller til nettstedet It-Portalen.com at alt fra gatelamper til lys fra fly kan brukes som et transformatorpunkt for å sende trådløse data.

Se Haas demonstrere prototype-systemet her!

Ifølge en rapport fra Shanghai Institute of Technical Pysics ved Chinese Academy of Sciences må produktet videreutvikles før det naturlig nok kan selges på markedet.

Nettsikkerhetskonferansen i Amsterdam varer fra 29.-31. oktober.

Wednesday, October 30th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments