Han var «Guds gave til fotballen». Nå sprer han glede tilbake.

OM Odd Ballklubb står igjen som norgesmestere søndag, er det mer enn en liten lokal overraskelse. Det eventuelle NM-gullet vil også sette en standard for de etternølerne i fotball-Norge som ennå ikke har skjønt at denne Telemarksklubben har knekket noen koder når det gjelder spillerutvikling.

For bare bronsemedaljen i Tippeligaen og selve finaleplassen burde være mer enn nok til å titte nærmere på hvorfor et lag som startet sesongen med 12 lokale gutter i A-stallen, står igjen som den største positive nyheten i norsk klubbfotball.

I GÅR foreleste juniortrener Tommy Svindal Larsen og resten av det store teamet bak satsingen på det årlige topptrenerseminaret på Ullevaal, og ga et spennende innblikk i tankegangen som på bare på noen år har gjort Odd til den største leverandøren av unge landslagsspillere:

- Det dreier seg mye om helhet. Bare det å se den enkelte spiller og være til stede for ham så mye som mulig, sa Svindal Larsen til meg etterpå.

For drøyt tjue år siden var han selv Norges desidert største talent. “Guds gave til fotballen” kalte jeg dengang Tommy i Dagbladet etter en av flere magiske kamper for Start; maken til naturlig ballkontroll hadde det hjemlige publikummet knapt sett. Men på tross av en etter hvert fin karriere i Bundesligaen, føler Tommy fortsatt at han kunne utviklet talentet sitt både bedre og raskere.

Det er det Odd Skien har tatt tak i nå.

MÅTEN de gjør det på, er til ettertanke. Dette er ikke noe pompøst, lukket klubbprosjekt, men en jordnær, felles satsing for hele Telemark som involverer alle de regionale klubbene og fotballkretsen.

Stikkordene er “nærhet” og “omtanke”. Driften av Odds talentsatsing framstår familiær med ledere og trenere tett knyttet til selve klubbmiljøet. Fokus er på hvordan løfte den enkelte unge spilleren på hver eneste økt uten at denne konsentrerte satsingen tukler med resten av den menneskelige utviklingen. Tross alt er det bare noen av disse 24 utvalgte som til slutt skal ha fotball som yrke.

Nettopp respekten for den lokale forankringen og ungers rett til å få være unger, gjør at Odd ikke støvsuger Telemark for lovende småtasser. Ingen blir hentet til talentskolen i tribunen på Skagerak Arena før de skal begynne på videregående. Før den tid er talentene i sine egne hjemklubber, men samles til en eller flere ukentlige treninger i Skien arrangert av fotballkretsen.

PÅ DET VISET har Odd full kontroll over tilfanget av lokale spillere og sikrer kvalitetstrening for dem, uten å dra ungene tidlig ut av det lokale miljøet. Akkurat det utgangspunktet har gitt stabilitet når treningen strammes til for 16-åringene som blir tatt opp til  Toppidrettsgymnaset i Telemark, får plass på Odds juniorlag og trener sine ti faste fellesøkter i uka.

Dette gymnaset har åtte plasser for hvert alderstrinn, og har på noen år altså sørget for at denne jubelsesongen startet med 12 elever fra skolen i Tippeliga-stallen.

To av de beste, Fredrik Semb Berge og Elba Rashani, ble solgt til danske Brøndby i sommer, men det lokale fundamentet viste seg likevel sterkt nok til at suksessen fortsatte i høstsesongen. Dette glade fotballåret ble avsluttet på Skagerak arena med utsolgt stadion.

Da er det noe å lære av det Tommy får være med å gi tilbake til Telemark.

Friday, November 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments