- Vi ser at det er stor grad av sympati for de som angrep ranerne


(Dagbladet): Oslo-politiet holdt i dag en pressekonferanse om den pågående ransbølgen som skyller over hovedstaden. De har registrert 103 ran i september og hele 98 hittil i oktober. De forsterker nå innsatsen.

- I første kvartal i år, hadde vi langt færre personran enn ved tidligere kvartal. Det vi nå ser er en kraftig økning etter sommeren, særlig i september og oktober, sier fungerende politimester Roger Andresen.

- Dette er kriminalitet som er alvorlig for dem det gjelder. Vi vet at det kan få store konsekvenser for ofrene, sier Andresen.

Ranstopp

Fra januar til oktober i år har det vært 686 ran i Oslo, mot 655 tilfeller i fjor. Bare i dag har sju gutter stått tiltalt for ran i Oslo tingrett, ifølge NRK.

Ifølge Roger Andresen er det typisk noen få personer som begår en veldig stor andel av ranene. Ransutviklingen går derfor erfaringsmessig i bølger, hvor toppene – slik som den i oktober – etterfølges av en stille periode, sier den fungerende politimesteren.

- Når vi foretar pågripelser kan det bli lenge stille. Tallene endrer seg fra år til år og måned til måned. Ser dere på november i fjor, hadde vi 122 ran. Dette medførte stor aktivitet fra vår siden, også gikk det kraftig ned i måneden etter, sier Andresen og legger til at også ansatte i Oslo politidistrikt har opplevd å bli ranet.

- Hvis vi ser på statistikken. Første kvartal i år, hadde vi langt færre personran enn tidligere kvartal. Det vi ser er en kraftig økning etter sommeren, særlig i september og oktober, sier han videre.

- Det kan være traumatisk for de som opplever det, sier han.

- Flere gjerningsmenn

Politiet har gjort syv pågripelser fra torsdag og til i dag, opplyser politiet.

- Hvert ran involverer ofte flere gjerningspersoner. De er som oftest norske statsborgere, men mange har utenlandsk bakgrunn, sier han. Han forteller at de vil få til en avtale med UDI og Politiets utlendingsenhet som skal bidra til raskere behandling av saker som berører folk som ikke har adgang til riket.

I tillegg til økt tilstedeværelse med sivilt og uniformert politi, skal en ny gruppe på Grønland settes i bresjen for innsatsen mot personran i hovedstaden.

- Ransgruppa består nå av 18 personer. De skal ha det overordnede ansvaret, slik at de har oversikt over antall ran, gjerningspersoner og modus. Slik kan vi øke kunnskapen for alle styrkene ute i byen. Gruppa trådte akkurat i kraft, men har allerede bidratt til pågripelse av flere personer, sier han.

Oppklaringsprosenten på personran ligger på rundt 18 prosent. Andersen håper at den nyopprettede ransgruppa skal øke antallet løste saker i tida framover.

Advarer mot å gripe inn

Fungerende politimester Andresen advarer folk mot å ta loven i egne hender. To menn forsøkte søndag morgen å rane mobiltelefonen til en ti år gammel gutt på Helsfyr. En av dem ble sendt til Ullevål sykehus etter at et vitne (17) grep inn og julte ham opp.

- Vurder dine egne evner før du går inn for å hjelpe andre. Det beste er å ringe politiet først, hvis man mener at man kan gjøre noe selv. Også er det slik at vi har en klar straffelov her i landet, hvor vi kan ikke ta loven i egne hender. Vi ser at det er stor grad av sympati for de som utøvde denne volden mot den som er pågrepet for ransforsøk, men sett fra politiets side må vi si at slik håndhevelse er ikke i tråd med norsk strafferett, sier Andresen.

Den andre antatte gjerningsmannen, en 24-åring fra Marokko, kom til Norge for knappe to uker siden. Han ble i dag varetektsfengslet. Den skadde 18-åringen blir trolig skrevet ut fra sykehus i morgen.

- Den saken er i alle henseende veldig, veldig utypisk for personranene vi har sett. Både tidspunkt og offer er utypisk, sier Andresen.

17-åringen som grep inn og julte opp raneren er siktet for legemsbeskadigelse.

Monday, October 28th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments