De ansatte brukte tvang i faresituasjoner sju ganger på et halvt år

(Dagbladet): I kjølvannet av det tragiske drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), som ble drept av en 15 år gammel jente da hun var på jobb ved den private barnevernsinstitusjonen Små Enheter (BSE) på Vollen i Asker, har det blitt stilt spørsmål ved sikkerheten ved institusjonen.

Fylkesmannen, som fører tilsyn med barnevernsinstitusjoner, har besøkt enheten to ganger i løpet av det siste året. Begge ganger endte tilsynet uten vesentlig kritikk, viser tilsynsrapportene som Dagbladet har fått tilgang til.

- Ut fra det som har fremkommet i tilsynsbesøket, synes beboerne å bli ivaretatt på en tilfredsstillende måte, er inspektørenes hovedkonklusjon.

Akutte faresituasjoner

Av rapporten framgår det at de ansatte ved institusjonen i løpet av de siste tre månedene fem ganger hadde måttet utføre tvang i forbindelse med akutte faresituasjoner, en gang hadde ransaket en av beboernes rom og tre ganger måttet gå til «beslaglegging, tilintetgjøring eller overlevering til politiet». Andre tvangstiltak hadde de ikke måttet utføre.

Fylkesmannen gjennomførte også et varslet tilsyn i april i år. Hovedkonklusjonen den gang var at forholdene var bra, og fylkesmannen hadde «ingen begrunnet melding eller pålegg». I rapporten ble det også slått fast at «institusjonen har god kompetanse på psykiatri» og at de har «ca. 80 % faglærte ved avdelingen» (kravet er 50 prosent).

Det var færre akutte faresituasjoner i denne perioden sammenliknet med den forrige, da de ansatte bare hadde måtte ty til tvang i slike situasjoner to ganger. De hadde måttet ransake et av beboernes rom, og gjennomført to beslaglegginger.

Varsler nye tilsyn

Også Arbeidstilsynet har gjennomført tilsyn ved insitusjonen uten at de fant brudd på forskrift eller lov, men de sier de vil gjennomføre nye undersøkelser. Politiet i Asker og Bærum har også varslet at de vil se på sikkerheten. Fylkeslege Petter Schou sa også tidligere denne uka til NRK at det kan bli aktuelt å vurdere om sikkerheten ved institusjonen var godt nok ivaretatt.

Det private foretaket har vært god butikk for eierne. I fjor omsatte firmaet barnevernstjenester for 56,6 millioner kroner, og hadde et resultat før skatt på 6,9 millioner kroner.

Knut Oscar Nordby er hovedeier i Små enheter. Han står med over en million kroner i inntekt som daglig leder for virksomheten, både i 2012 og 2013.

Samtidig har Nordby og fagsjef ved BSE, Dag Skådinn, et eiendomsselskap som leier ut husene der barnevernsinstitusjonen holder til. Det har blitt rikelig med utbytte.

I 2012 tok Nordby og Skådinn ut tre millioner kroner i utbytte fra eiendomsselskapet, i 2013 1,35 millioner.

En kilde, som nå undersøker forholdene ved BSE, sier:

- Det er underlig at man klarer å skaffe seg så mye profitt på velferdsgoder når det offentlige så vidt klarer å få det til å gå rundt.

Friday, October 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments