Dagbladet svartmaler i fredagens avis regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Mange påstander er direkte feil, og det er behov for å klargjøre:
PÅSTAND OM MER DELTID: Et par med barn hvor begge jobber turnus må muligens må gå ned i deltidsstilling for å få hverdagen til å gå opp.
FAKTA: Med våre forslag får paret mer frihet til selv å bestemme. Vi foreslår ikke mer helgejobbing totalt sett – rammen ligger fast som i dag. Men vi foreslår at man friere skal kunne fordele helgejobbingen gjennom året. Slik kan man ha en periode med noen helger på rad for deretter å ha fri i en lengre periode. Dermed kan det tvert imot bli lettere å få hverdagen til å gå opp, fremdeles i full stilling.
PÅSTAND OM 26 SØNDAGER PÅ RAD: Det gis et inntrykk av at en familie ikke får tilbrakt en søndag sammen på ett år på grunn av mer søndagsjobbing.
FAKTA: Sjefen kan ikke pålegge deg hyppigere søndagsarbeid enn i dag. Dersom en familie ikke ønsker å ha fri i lengre perioder og jobbe flere søndager på rad i en annen periode, kan ikke sjefen pålegge deg dette. Verken i dag, eller med regjeringens forslag. Det vi foreslår er å gjøre det mer fleksibelt – det blir lettere for småbarnsforeldre å få hverdagen til å gå opp.
PÅSTAND OM TURNUS: Arbeidsgiver kan legge opp turnus der 8 av 10 dager består av 12 timers arbeidsdag.
FAKTA: Arbeidsgiver kan ikke pålegge en slik turnus, dette er feil. En slik turnus forutsetter enighet om mellom sjefen og den lokale tillitsvalgte. Det innebærer da at man jobber tilsvarende mindre senere. Den maksimale grensen for alminnelig arbeidstid i løpet av en uke blir den samme som i dag. Den foreslåtte endringen gjør det enklere å bli enig lokalt om å jobbe mer i noen perioder og mindre i andre.
PÅSTAND OM LANGE UKER: Arbeidsgiver kan pålegge turnuser tilsvarende 79 timers arbeidsuke.
FAKTA: Arbeidsgiver kan ikke pålegge en slik turnus, dette er feil. En slik turnus må det i så fall være enighet om mellom sjefen og tillitsvalgte. Selv med en avtale er 54 timer maks arbeidstid i turnusen i en enkelt uke. Slik er det også i dag, og blir ikke foreslått endret av regjeringen. For å komme opp i 79 timer, må Arbeidstilsynet godkjenne 25 timer overtid og den enkelte må samtykke i hvert enkelt tilfelle.
PÅSTAND: Folk må jobbe mer.
FAKTA: Folk må og kan ikke jobbe mer i løpet av ett år enn det som er tillatt i dagens arbeidsmiljølov. Vi endrer ikke den tillatte arbeidstiden, men vi gjør disponeringen av arbeidstiden mer fleksibel. De ytre rammene for overtid bevares slik de er i dag, men arbeidstakerne får større valgfrihet til å innrette seg etter individuelle behov og ønsker. Ved å gjennomsnittsberegne arbeidstiden kan arbeidstakerne arbeide flere timer i et døgn eller i en uke, mot å ha tilsvarende mer fri andre dager eller uker. Arbeidsmengden per uke skal ikke være mer enn 40 timer i snitt (i de fleste tilfeller 37,5).
PÅSTAND OM MIDLERTIDIGE: Midlertidig ansatte vil måtte gå med på ordninger de ikke ønsker.
FAKTA: Sjefen må etter lov forholde seg til midlertidige ansatte på samme måte som sjefen forholder seg til faste ansatte. Dette innebærer at sjefen ikke kan pålegge mer arbeid enn i dag, selv om du er midlertidig ansatt. Regjeringen har sendt tre ulike forslag på høring når det gjelder midlertidige ansettelser, og vi har foreslått flere varianter av karantenebestemmelser for å hindre at arbeidsgivere utnytter ordningen. Dette for å ivareta midlertidig ansattes rettigheter.