Lang skryteliste og ett stort feilskjær

Helge Lund er ute av det norske oljeeventyret. Han har drømt om en internasjonal lederjobb, og dersom det skulle bli noe av, måtte det bli nå. Ti år er dessuten lang tid, både for en bedriftsleder og en bedrift. Da han fikk tilbudet fra BG Group for noen uker siden, landet han derfor på ja. Lund kan se fram til en doblet grunnlønn og enda fetere bonuser, men har for mye stil til å glise bredt over det.

Lund er den første Statoil-sjefen som ikke blir kastet på grunn av en skandale. I dag får han mye ros. Politikere fra Høyre, Frp, KrF, Ap og Senterpartiet skriver Lund inn i historien som en god industrileder. Han har levert for eierne. Aksjonæravkastningen har ligget over gjennomsnittet for industrien, og børsverdien har økt fra 189 til 500 milliarder kroner. Produksjonen har økt fra 1,1 til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det har gitt store inntekter for staten – og mange arbeidsplasser.

Også Helge Lunds arbeid med å ta Statoil til utlandet, blir trukket fram. I dag er Statoil et internasjonalt oljeselskap. Produksjonen i utlandet er femdoblet. Han får også skryt for fusjonen med Hydro, for å ha ryddet opp etter korrupsjonsskandalene i Libya og Iran og for å ha håndtert terrortragedien i Algerie på en god måte.

Lund har vært heldig med sin periode som statoilsjef. Pris og etterspørsel har vært på Statoils side, for å si det forsiktig. Særlig de første årene. Under vingene til den norske staten har Statoil hatt gode vilkår. Selv avviser Helge Lund at han har vært spesielt heldig. Han sier at selskapet har møtt «mange utfordringer» gjennom disse ti årene.

Men ikke alle er like fornøyd med jobben han har gjort. Kritikere, som analysesjef Roger Berntsen i Netfonds, mener at kostnadsfokuset har vært for dårlig de siste årene. Nedturen i oljeindustrien innebærer for Statoils del at selskapet skal si opp 2000 ansatte, gjennomføre kostnadskutt og omstilling. Fagforeningene heiste flagget da det ble kjent at Lund går av. De har vært misfornøyde lenge, med pensjonskutt, lederlønninger og lederstil. SAFE forlangte sjefens avgang allerede i vår. Helge Lund hevder at det er en naturlig interessekonflikt, og sier at det ikke er de tøffe interne takene som gjør at skifter jobb. Men han innrømmer at han synes det er vanskelig å skulle si opp folk. Den jobben får Eldar Sætre, mannen som avviser at han er en bøddel, fram til en ny leder er på plass. Helge Lund mener at han etterlater seg et Statoil som robust, både finansielt og med tanke på ressurstilgangen. I forhold til andre selskaper.

Heller ikke miljøvernerne vil savne Helge Lund. Han har sammen med den til enhver tid sittende oljeminister, vært en skyteskive for lederne i Bellona og Greenpeace. Politikere i De Grønne, SV – delvis også Ap – håper at en ny leder vil spille en mer aktiv rolle i fornybarsamfunnet. Styreleder Svein Rennemo har med i stillingsbeskrivelsen at vedkommende må kunne se næringen i et klima- og bærekraftsperspektiv.

Særlig er det ett prosjekt Helge Lund har vært hardt kritisert for: Oljesand i Canada. Dette er kjent som en av de skitneste formene for oljeutvinning som finnes, på grunn av svært store CO2-utslipp. Prosjektet har vært svært lite populært både blant politikere, investorer, i opinionen og i miljøbevegelsen. Også internt er folk kritiske. Saken har gitt Statoil mye dårlig publisitet, og er kanskje Helge Lunds største feilskjær.

- Han burde ikke ha gått inn i oljesand, fastslår en kilde som har nær kjennskap til saken fra Statoils indre organer.

Saken dras opp på generalforsamlingen hvert år. Flere store aksjonærer har stemt for uttrekk.  I september bestemte Statoil seg for å utsette en utbygging. Det ble ikke lønnsomt.

Hva Helge Lund ville ha gjort annerledes i sin Statoil-karriere, får vi ikke svar på nå. På spørsmål fra Dagbladet om det er noe han angrer på, svarer han klokt:

-  Den som aldri angrer, har enten dårlig hukommelse eller liten selvinnsikt.

Som sjef for et privat, London-basert, internasjonalt selskap, regner han med å slippe billigere unna offentlighetens søkelys framover. Det skinner godt igjennom at han synes det skal bli litt deilig.

Wednesday, October 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments