Professor: Kaoset i Syria kan spre IS

Opprørsgruppen den Islamske Stat (IS) tar kontroll over stadig større deler av Syria og Irak, og med de amerikansklede flyangrpene mener Midtøstenekspert at faren for at gruppen sprer seg er stor.

Nils Butenschøn er i dag professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en av Norges ledende Midtøsten-forskere. Han har også vært direktør for Norsk senter for menneskerettigheter i to perioder, først fra 2000 til 2004, deretter fra 2009 til 2013.

To hypoteser

Professoren mener at det som er satt i gang av amerikanerne og den arabiske koalisjonen, bestående av Qatar, Jordan, Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emiratene og Bahrain, kan gå to veier. Den ene er at flyangrepene vil føre til en spredning av IS og de andre ekstreme islamistgruppene i regionen.

- Mange mener IS går for langt, og prøver å lage sine egne grupperinger, forklarer Butenschøn.

USA gikk tidligere ut å sa at den nye ekstreme islamistgruppen Khorasan var en større trussel enn IS fordi de har som hovedmål å angripe Vesten.

Butenschøn peker også på de mange internasjonale jihadistene som har strømmet til Syria og Irak for å kjempe sammen med IS.

- Disse flyangrepene kan føre til at folk der reiser tilbake til sine egne hjemland, noe som kan ha en uintendert spredningseffekt, forteller han.

Det andre alternativet han peker på er at det pågående bombetoktet i Syria kan føre til at kraften går ut av IS. Men dette avhenger av effekten av flyangrepet, noe som er vanskelig å si noe om ennå.

- Vi vet heller ikke hvordan de andre landene i denne koalisjonen vil følge opp inenfor sine egne land. Hvor reell er denne alliansen? Spør Midtøsteneksperten.

Kaos i Syria

USAs utenriksdepartement var tirsdag tydelige på at de ikke hadde rådført seg med Syrias president Bashar al-Assad, før de startet bombingen.  Det syriske utenriksdepartementet sier på sin side at de hadde blitt informert.

- Vi har ikke bedt om regimets tillatelse. Vi har ikke koordinert våre handlinger med den syriske regjeringen. Vi ga ikke forhåndsbeskjed til syrerne på et militært nivå, eller noen som helst indikasjon på timingen på konkrete mål, uttalte  Jen Psaki, talskvinne for USAs utenriksdepartementet, ifølge The Guardian.

- Syria prøver nå å komme seg inn i denne arabiske koalisjonen for å fremme sin egen legitimitet som regime, forteller Midtøsteneksperten.

Han forklarer at det er et dilemma for USA at de på den ene siden ønsker å styrte det syriske regimet med Bashar al-Assad i spissen, samtidig som de bomber motstanderne av regimet.

- Dette er en helt åpenbart en uryddig situasjon taktisk for amerikanerne og det er vaskelig å se hvordan de kan komme unna et samarbeid med det syriske regimet på sikt.

Jordan

USA har fått støtte av fem nasjoner i en koalisjon mot IS. Jordan lengst nord, som grenser mot både Syria og Irak, har allerede uttrykt bekymring for såkalte sovende IS-celler i landet.

- I nesten fire år har Jordan vist stor styrke i møtet med inntrengerforsøk ved de nordlige og østlige grenser av IS, Jabhat Al Nusra (kjent som al-Nusrafronten) og andre radikale grupper. Det sier tidligere talsmann for Jordans regjering til den jordanske avisen Jordan Times mens han roser Jordans deltakelse i alliansen med USA.

- I Jordan er det mange grupper mennesker – flyktinger ikke minst. Usikkerheten er veldig stor og her er det også snakk om store ørkenområder hvor ingen regjering har riktig helt kontroll, forteller Butenschøn.

Israel

Israel grenser også mot Syria i nord og har siden 1967 okkupert Golanhøydene – et fjellområde mellom de to statene – før de annekterte arealet i 1981. Kampen om Golanhøydene gjør at Israel og Syria ennå ikke har inngått en fredsavtale.

Tidligere i september skrev den Israelske avisen Times of Israel at Israel vil handle dersom den ekstreme isklamistgruppen Den Islamske Stat (IS) når nabolandet. Men professor Butenschøn tror terskelen for at Israel blander seg militært inn i denne konflikten er høy.

- Da må det dreie seg om palestinske grupper eller en trussel som ikke de andre statene kan ta seg av, sier han og legger til at hverken Hamas eller Hizbollah vil ta del i en IS kampanje mot Israel, selv om Israels statsminister Benjamin Netanyahu under Gazakrigen prøvde å trekke likhetstegn mellom Hamas og IS.

Norge

Det er også kjent at heller ikke Norge føler seg utenfor IS-jihadistenes rekkevidde.

- De har nå kontroll på et betydelig område i Irak og Syria som er utenfor ordinære myndighetskontroll. og hvor isil har mulighet til å drive sin virksomhet ganske uforstyrret. hvor de kan trene bygge opp sine kapasiteter og bruke dem både i regionen der nede men vi frykter jo også etterhvert utenfor regionen. Det sa Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten, til Dagbladet den 22. september.

Wednesday, September 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments