- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å forfølge og pågripe drapsmennene

Den angivelige henrettelsen av den britiske hjelpearbeideren David Haines i helgen har vakt avsky, og USA får nå økt støtte til sin erklære krig mot Den Islamske staten (IS).

Storbritannias statsminister David Cameron, som hittil bare har sagt at han ikke utelukker militær deltakelse, lover nå å få tak i mennene som sto bak.

Han gjør det klart at «vi vil gjøre alt som står i vår makt for å forfølge og pågripe drapsmennene og sikre at de stilles for retten, uansett hvor lang tid det tar».

Britiske sikkerhetsmyndigheter har mistanke om at bøddelen kan være den samme mannen som opptrådte på videoene der to amerikanske journalister ble henrettet, og som man tror kan være britisk statsborger.

I videoen av den angivelige henrettelsen av Haines henvender bøddelen seg direkte til Cameron og sier Haines henrettes som straff for at Storbritannia har sluttet seg til USA i kampen mot IS, og forsyner kurdiske styrker med våpen.

USA samler koalisjon
USAs president Barack Obama fordømmer henrettelsen av briten David Haines og kaller det et barbarisk drap.

«USA står skulder ved skulder med vår nære venn og allierte i sorg og besluttsomhet», heter det i en erklæring fra Obama som ble sendt ut av Det hvite hus lørdag kveld, etter at videoen med halshoggingen ble kjent.

Han uttaler at USA vil arbeide sammen med Storbritannia og en lang rekke andre land fra Midtøsten og ellers i verden for å bringe drapsmennene for retten og «knuse denne trusselen mot våre lands, regionens og verdens folk».

USA arbeider for tiden med å samle sammen en multinasjonal koalisjon for å bekjempe IS, og utenriksminister John Kerry er på rundreise i Midtøsten for å samle støtte til koalisjonen.

USA sier de har støtte fra et 40-talls nasjoner, blant dem Jordan, Libanon, Irak, Egypt og de seks golflandene, inkludert Qatar og Saudi-Arabia.

Det er likevel uklart hvilken rolle mange av landene i koalisjonen skal spille. Få av dem har forpliktet seg til konkret militær innsats, særlig i Syria der borgerkrigen fortsatt pågår for fullt. Responsen i Europa har hittil vært blandet.

Australia sender 600 soldater

Australia har søndag offentliggjort at de vil sende militære styrker og jagerfly til De forente arabiske emirater som et bidrag til den multinasjonale koalisjonen mot IS.

Statsminister Tony Abbott sier at en styrke på 600 soldater i de nærmeste dagene blir sendt til Midtøsten som svar på en formell forespørsel fra USA.

Abbott sier det ennå ikke er avgjort om styrkene skal settes inn i direkte kamphandlinger mot jihadistene i IS, som i dag har kontroll over store deler av Syria og Nord-Irak.

Styrkene skal bestå av 400 soldater fra flyvåpenet og 200 spesialsoldater som skal stasjoneres ved USAs hovedkvarter i Emiratene.

Åtte jagerfly, et AWACS-fly til overvåking og et fly til fylling av drivstoff blir også sendt i dagene som kommer, sier Abbott.
Fra før har Australia vært med på dropp av militært utstyr og hjelp til kurdiske styrker som kjemper mot IS i Nord-Irak.

Fredag høynet Australia terrorberedskapen til det nest høyeste nivået på grunn av uspesifiserte opplysninger om mulige terrorangrep mot Australia.

Tyskland sender 40 soldater

Etter at Tyskland i forrige måned besluttet å forsyne de kurdiske peshmerga-styrkene med våpen, ble seks soldater sendt til Arbil for å samordne felles treningsmanøvre, ifølge det tyske forsvarsdepartementet. Til sammen rundt 40 soldater skal på midlertidig basis være med på opplæringen, samtidig som et 30-tall kurdiske soldater skal få opplæring i Tyskland.

Den tyske statsministeren Angela Merkel sa tidligere denne måneden at rundt 400 tyskere trolig har reist til Syria og Irak for å kjempe sammen med IS. Hun frykter at mange av dem skal utgjøre en trussel når de eventuelt vender hjem.

Egypt vil ha utvidet innstats

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi vil at en internasjonal allianse mot IS også skal rette seg mot islamistiske grupper i Egypt.

I en samtale med USAs utenriksminister John Kerry i Kairo lørdag sa Sisi ifølge et egyptisk referat at Egypt ønsker at koalisjonen USA forsøker å samle, skal bekjempe terrorisme overalt i Midtøsten og Afrika.

«Enhver internasjonal koalisjon for å bekjempe terrorisme må være omfattende og ikke rette seg inn mot bare en spesifikk organisasjon eller ett område», sa Sisi.

Egypts rolle er særlig kritisk. Egyptiske sikkerhetstjenester frykter de står overfor en trussel fra militante egyptere på Sinai og i nabolandet Libya, som er knyttet til IS eller inspirert av dem. USA ønsker at Egypt skal bruke Midtøstens ledende islamske universitet, Al-Azhar, som er basert i Kairo, til å spre budskapet om at IS’ ekstremistiske ideer er i strid med islam.

Tyrkia erklærte torsdag at de ikke vi bidra i kampen. Grunnen skal være frykt for at IS skal drepe 40 tyrkiske gisler.

Sunday, September 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments