Diktator Kim sjokkerer med usensurert selvironi

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har unnagjort en av sine mest offentlige måneder siden han overtok makten i desember 2011. I juli viste han seg offentlig hele 25 ganger. Mer enn noen annen måned siden juli i fjor.

Han startet juli med å sjokkere ekspertene under 20-års minnemarkering over bestefaren og landets «evige president» Kim Il-sungs død. Med en oppvisning av sjelden, og i Nord-Koreansk diktatormålestokk nærmest uhørt sårbarhet, kom Kim haltende inn på scenen mens TV-bildene ble kringkastet til alle i landet som har tilgang på en TV.

Nytt sjokk i august

Kim startet august med å sende nye sjokkbølger mot de som følger landet tett.

I Nord-Koreas største avis, Rodong Sinmun, beskrives møte mellom diktatoren og en liten foreldreløs gutt på et barnehjem eller sykehus i Pyongyang. Alle mediene i Nord-Korea er statskontrollerte og følger utelukkende diktaturets offisielle linje. Nettopp derfor har beskrivelsen av møtet mellom Kim Jong-un og fem år gamle Ri Myong-bok ført til hakeslepp blant ekspertene.

Kim skal ha spurt 5-åringen hva han drev med før han kom, hvorpå gutten svarte at han bare så på TV. Da diktatoren spurte hva gutten så på TV, svarte Ri «Jeg så deg, kjære leder».

- Det kan ikke ha vært spesielt morsomt, svarte Kim spontant, ifølge den nordkoreanske avisa. Og åpner døra for en rekke spekulasjoner.

Utenkelig selvironi

Det er Korea Times i Sør-Korea som har snappet opp nyheten fra avisa i nord. Det påpekes at beskrivelsen er oppsiktsvekkende på flere plan.

For det første, er det høyst uvanlig at en diktator i Nord-Korea vitser eller utviser selvironi med en vanlig borger. Og utenkelig at det skjer i offentligheten under et offisielt besøk eller arrangement. Men at det i tillegg omtales av landets eget propagandaapparat har trolig aldri skjedd før.

Diktatorens status er så hellig i landet at selv det å brette en avis er problematisk fordi man da kan komme til skade å brette et portrett av landets eneveldende leder.

Diktator Kims antydninger om at han er et kjedelig skue kan selvfølgelig være en gedigen glipp av propagandaoffiserene i et land der hvert ord lederne sier må skrives ned og oppfattes som hellige under såkalte «på stedet-veiledninger». Du ser det ofte på bildene der lederen peker på ting, mens offiserene står rundt og noterer hvert ord som sies på sine notatblokker.

Samtidig har ekspertene lenge merket seg Kim Jong-uns uvanlige og høyst utradisjonelle lederstil, sammenlignet med sin far Kim Jong-il. Det synes åpenbart at han ønsker å ligne mer på sin bestefar Kim Il-sung, som var bedre kjent for sin karisma, utstråling og folkelighet. Samtidig har Kim Jong-un åpent vist frem sider som før var utenkelig for en nordkoreansk leder.

Om det er et bevisst forsøk på oppmyking og å skape folkelig appell, eller om det er et personlig særtrekk, er noe ekspertene foreløpig ikke blir klok på.

Lite brød og sirkus

Hans løsslupne vennskap med den amerikanske basketballbajasen Dennis Rodman, offentlige hyggebesøk til fornøyelsesparker og oppsetningen av et storslått sceneshow med Disney-figurer, er blant mange uvanlige trekk som preger bildet på dagens diktator.

Ikke minst har kona, landets førstedame Ri Sol-ju, bidratt sterkt til å snu opp ned på tradisjonene knyttet til Kim-dynastiets folkelige selvportrettering i det lut fattige, underernærte, teknologisk tilbakestående og svært isolerte diktaturet med 24 millioner innbyggere.

Mye tyder på at stilen har fått en blandet mottagelse i folket.

Farens hemmelige bekjennelse

Ifølge Korea Times finnes det rykter om ett annet tilfelle av offentlig selvransakelse i Kim-diktatorenes historie. Det er en historie som aldri har blitt publisert i noe nordkoreansk media, men som fant veien til resten av verden da den bortførte sørkoreanske filmregissøren Shin Sang-ok klarte å rømme fra Nord-Korea i 1986 etter åtte år i fangenskap.

Den svært filminteresserte Kim Jong-il hadde personlig beordret kidnappingene av både Shin og hans skuespiller-ekskone Choi Eun-hee for å bygge opp filmindustrien i Nord-Korea. Shin skal ha stått ved siden av diktatoren da de stod overfor en stor folkemasse som jublet og hyllet sin leder.

- Alt er bare juks. Folket liker meg ikke, skal Kim Jong-il ha sagt.

Og der gir både ekspertene og avhoppere ham rett. Han var en nedtur også for folket, sammenlignet med faren, «den store lederen» og «den evige president», Kim Il-sung.

Thursday, August 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments