Denne mystiske mannen kan avgjøre Iraks skjebne

(Dagbladet): General Qasem Soleimani skal akkurat nå befinne seg i den irakiske hovedstaden Bagdad, melder BBC.

Der planlegger han hvordan Iran skal bidra med å knuse det som har utviklet seg til å bli et bredt sunniopprør mot Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki.

Det hele startet med at den fryktede jihadist-gruppa ISIL med overraskende slagkraft tok kontroll over millionbyen Mosul og siden har erobret byer nord og vest i landet. Den store frykten er at de kan klare å ta kontroll over Bagdad.

Strategisk

Det sjiamuslimske Iran er Malikis nærmeste støttespiller, og mye tyder på at regimet vil gjøre mye for at sunnimuslimene ikke får mer fotfeste enn de allerede har fått. Ifølge flere medier befinner det seg allerede spesialsoldater fra den iranske Quds-styrken, som er en spesialstyrke tilknyttet den iranske revolusjonsgarden.

- Iran har helt siden 2003 hatt stor strategisk interesse av å splitte sjiaer fra sunnier, og å garantere at styret i Bagdad er sjiamuslimsk og orientert mot Iran, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

Iran har siden revolusjonen i 1979 vært regjert av et sjiamuslimsk prestestyre. På 1980-tallet, mens Irak ble styrt av Saddam Hussein, utkjempet de to nabolandene en grusom krig.

Over 60 prosent av Iraks befolkning er sjiamuslimsk, noe som har gitt denne gruppen og Iran stor innflytelse i landet etter at Saddams sunniregime ble avsatt i 2003.

Kjenner ISIL

Og Iran har hatt med ISIL å gjøre før.

Spionsjef Soleimani, som leder den iranske elitestyrken Quds, har fått æren for strategien som hjalp Syrias president Bashar al-Assad å gjenvinne overtaket over opprørerne, samt gjenta kontroll over flere viktige byer i Syria.

Iran har hele tida nektet for at de har hatt militær tilstedeværelse i Syria, men flere ting tyder likevel på at Quds-styrkene har kjempet mot opprørerne.

Blant annet sist helg ble det avholdt statlige begravelser for tre spesialsoldater fra Quds-styrken.

Mystisk skikkelse

Soleimani deltok ikke på disse, men ifølge BBC har han deltatt på flere tidligere.

Soleimani har lenge blitt ansett som en mystisk skikkelse. For noen år siden var det nesten umulig å finne et bilde av ham, men dette har nå snudd.

Nå sendes dokumentarer om ham på iransk TV og han figurerer ofte på forsidene av landets aviser.

Må erkefiender samarbeide?

Erkefiendene Iran og USA kan bli nødt til å samarbeide for å dempe spenningen i Irak.

Selv om det kan framstå som pussig, har det skjedd flere ganger før både i forbindelse med Afghanistan og Irak.

Iran hevdet fredag at USA mangler vilje til å bekjempe terrorisme, ettersom amerikanerne nøler med å iverksette luftangrep mot ISIL, melder NTB.

- Mitt håp er at USA og Iran vil komme sammen og finne ut hvordan de sammen kan forsvare de gjenværende delene av Irak og forhindre ISIL i å seire, sa USAs tidligere president Jimmy Carter nylig.

Sunday, June 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments