D-dagen i bilder

Under en klar, blå himmel samlet presidenter, kongelige, statsministre og krigsveteraner seg på stranda i Normandie. 70 år tidligere startet de allierte landgangen her, og 6. juni ble kjent som begynnelsen på slutten på andre verdenskrig.

Smellene drønner over strendene idet stemningen fra 70 år tidligere gjenskapes. Vissheten om de mange tusen soldatene som ble drept langs den 80 kilometer lange kyststripen 6. juni 1944, preger dagen.

- Vår seier i denne krigen var ikke bare bestemmende for et århundre, den sørget for sikkerhet og gode dager i all ettertid, er budskapet fra USAs president Barack Obama.

Under press

Markeringen ble også preget av den nye sikkerhetssituasjonen i Europa. Med Russlands aggresjon mot Ukraina er forholdet mellom Vesten og Russland under hardt press.

Men fredag møttes Obama og Russlands president Vladimir Putin kort i Normandie, og dermed ble D-dagen også en dag for storpolitikk. Også Tysklands statsminister Angela Merkel og Putin møttes for å drøfte Ukraina og det som regnes som den alvorligste sikkerhetskrisen i Europa på 20 år.

- Det er viktig å huske i det Europa vi ser i dag, at det vi har bygget de siste 70 årene, er institusjoner og samarbeid for å hindre at dette skjer på nytt, sa statsminister Erna Solberg før hun sammen med kong Harald og en stor norsk delegasjon av politiske og militære ledere og veteraner deltok på den internasjonale minnemarkeringen i Ouistreham.

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko møtte Putin for første gang. Under møtet tok begge til orde for å få en rask slutt på volden i Øst-Ukraina.

Takket

I en tale på den amerikanske gravlunden i Colleville-sur-Mer sa Obama at vi kan takke soldatenes mot og offervilje for dagens demokrati og frihet.

- Da denne lengste dagen var slutt, hadde man på denne stranden kjempet, tapt, kjempet igjen og vunnet — en bit av Europa var frigjort og fri. Hitlers mur var brutt, sa Obama ifølge nyhetsbyråer.

Like ved stranden som under invasjonen fikk kodenavnet Omaha Beach, ligger om lag 10 000 amerikanske soldater begravd.

- Omaha, Normandie — dette var demokratiets brohode, sa Obama.

Møtte kongen og Rolf

Både kong Harald og veteranen Rolf Kolling (92) fikk møte Obama under markeringene fredag.

- Jeg sa til en amerikaner, ikke helt alvorlig, at jeg kunne tenke meg å møte Obama. Det kunne han fikse, sier Kolling til  VG.

Den tidligere Spitfire-piloten sier han snakket med Obama i litt over tre minutter.

- Han rakte fram hånden. Hadde et fast håndtrykk. Han spurte hva jeg het, og jeg sa det. Så fortalte jeg at jeg var flyger, og hadde fløyet Spitfire under krigen, sier Kolling.

Etter en fotoseanse tidligere på dagen fikk kong Harald seg en hyggelig passiar med Obama og Storbritannias dronning Elizabeth. De tre ble stående sammen under fotograferingen, og fortsatte samtalen da de spaserte videre etterpå.

Endret historien

Landgangen i Normandie var begynnelsen på offensiven som førte til at Nazi-Tyskland og Adolf Hitler falt et knapt år senere. Over 150 000 soldater fra USA, Canada, Storbritannia, Norge og andre allierte land deltok i landgangen, den største i sitt slag i historien.

Frankrikes president François Hollande innledet dagens mange seremonier i en minnelund for 20 000 sivile krigsofre i Caen, en by som ble utsatt for store ødeleggelser under kampene. I sin tale understreket Hollande at slaget endret verden og merket Normandie for alltid.

- Denne dagen, som begynte med kaos og ild, skulle slutte i blod og tårer, tårer og smerte, tårer og glede, sa Hollande ifølge nyhetsbyrået AFP.

- En anledning som dette minner oss på hvilke forferdelige konsekvenser det har nettopp ikke å gjennomføre demokratiets spilleregler, understreker stortingspresident Olemic Thommessen, på plass i en stor norsk delegasjon.

I alt 21 utenlandske ledere deltok i minneseremoniene.

(NTB)

Friday, June 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments