Batterityvene du bør kvitte deg med

Dinside Det er rart med det – i «gamle dager» kunne man vente en uke mellom hver gang man ladet mobiltelefonen. Nå er de fleste nødt til å plugge den i laderen ved leggetid, eller kanskje enda tidligere om de bruker den mye.

De fleste er kjent med at skjermen trekker mye strøm – at det å spille et grafisk tungt spill eller se video gjør at prosentene tikker nedover, og at det er lurt å slå av GPS om du ikke trenger å bruke det.

Imidlertid finnes det også andre batterityver som mange kanskje ikke er klar over. Her er noen av dem:

4G/LTE

Det siste året har 4G for alvor gjort sitt inntog spesielt på dyrere telefoner. Telenor kunne forleden skilte med at 7 av 10 nordmenn nå har 4G-dekning utendørs der de bor (og enda færre innendørs).

Dog er det bare 12 prosent av det totale norske arealet som har 4G-dekning utendørs, og det betyr at du svært ofte ikke vil ha tilgang til 4G-nettet uansett.

Når 4G er aktivert på telefonen, vil den konstant lete etter et 4G-nett å koble seg på, og den letingen trekker strøm fra batteriet. Med mindre du har 4G-dekning stort sett hvor enn du ferdes, kan du derfor være tjent med å ta til takke med 3G-dekning slik at telefonen ikke bruker strøm på å søke etter 4G-sendere.

På iPhone gjør du dette ved å gå inn på innstillinger, generelt, mobildata og slå av 4G-bryteren.

På Android har de fleste telefoner dette valget bak innstillinger, trådløst og nettverk, flere innstillinger, mobilnettverk og nettverksmodus. Velger du WCDMA/GSM vil ikke telefonen søke etter 4G-nett (også kalt LTE). Hvis du er på hytta og vet at 3G-dekningen er dårlig, kan du til og med vurdere å droppe 3G på samme måte.

Det samme gjelder for øvrig WiFi. Har du dette aktivert på telefonen, vil den hele tiden søke etter trådløse nettverk. Du gjør derfor lurt i å slå av denne funksjonen om du ikke har planer om å koble deg til et trådløst nett på en stund.

Sjekk også ut Android-appen Smart WiFi Toggler, som kan slå av og på WiFi basert på om du er i nærheten av et trådløst nett du pleier å koble deg på eller ikke. Enkelte telefoner (for eksempel fra Sony) har slik funksjonalitet bakt inn i strømsparings-menyen.

Lyst bakgrunnsbilde

Har du en telefon med en AMOLED-skjerm (som Samsung Galaxy-serien eller enkelte Nokia Lumia-modeller), er de laget slik at de ikke bruker strøm for å vise sorte områder på skjermen – da er lysdiodene bak slukket.

Les også: AMOLED, Retina, S-LCD, ClearBlack … dette betyr begrepene

På slike telefoner vil det derfor være strømbesparende å ha et mørkt bilde på hjemskjermen, velge derfor mørke temaer i apper som tillater det og så videre.

Vibrering

Vibrerende telefoner har vi hatt i en årrekke; også før smarttelefonene kom. Dette er imidlertid også en funksjon som trekker strøm.

Du vil kanskje fortsatt at telefonen skal vibrere når noen ringer deg og du har den på lydløs, men mange telefoner vibrerer også hver gang du trykker på en knapp på tastaturet, og for den som skriver mye kan det faktisk utgjøre en merkbar forskjell i løpet av en dag.

På Android-telefoner kan du justere slik vibrering (enten slå av og på eller endre viberingsintentiteten) via innstillinger=>lyd.

Kjekk app: Shush slår på ringelyden igjen

Annonser i gratisapper

Mange apper er gratis mot at man ser annonser i appen; et fenomen som er spesielt utbredt på Android, der man ofte kan betale for å fjerne annonsene.

I 2012 konkluderte et studie at annonser spiser svært mye batteri. Både fordi telefonen laster ned annonser fra nettet, men også fordi disse annonseløsningene kontinuerlig samler inn informasjon om hvor man befinner seg, som styrer hvilke annonser som blir servert.

I artikkelen lenket til over, hevdes det for eksempel at bare 20 prosent av strømforbruket til den gratis Angry Birds-appen går med til selve spillet, mens de resterende 80% var relatert til annonsevisningene. Dette kan også pågå selv når du ikke spiller (men der appen kjører i bakgrunnen).

Push-varsler

Mange apper gir deg varsler i ny og ne, enten det dreier seg om nye eposter, Facebook-meldinger eller at det har kommet et nytt brett på favorittspillet ditt.

Dette er også ting som trekker strøm fra telefonen – både fordi denne funksjonaliteten krever en konstant tilkobling til nettet, men også fordi de ofte tenner skjermen når du mottar et nytt varsel.

Skjønt, her må du selvsagt vurdere selv hva som bruker mest strøm – at du blir varslet når noen sender deg en melding på Facebook, eller at du selv går inn et visst antall ganger om dagen for å sjekke om du har fått nye meldinger?

På iOS må apper spørre deg første gang om de får lov til å sende deg push-varsler. Her anbefaler vi deg å takke nei med mindre du vet at dette er essensiell funksjonalitet (for eksempel for en meldingsapp).

Du kan også administrere dette i etterkant ved å gå inn på innstillinger og varslingssenter, der du for hver app kan angi om den skal få sende deg push-varsler, om den skal vises på låseskjermen og så videre.

Husk også å sette opp hvor ofte telefonen leter etter ny epost ved å gå til innstillinger og epost, kontakter og kalendre. Dersom du har satt opp push vil telefonen ha en konstant oppkobling mot eposttjeneneren du bruker, mens du på manuell kun vil hente epost når du aktivt går inn i epostappen og oppdaterer.

Android har ikke en egen administrering av varslinger, så her må du gjøre dette per app via innstillinger-menyen i de respektive appene. Innstillingene for synkronisering av epost (enten det dreier seg om Gmail eller øvrige epostkonti) gjøres direkte fra appen, via innstillinger-menyen der.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Friday, June 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments