Hjerteskjærende video viser hvorfor du aldri skal etterlate barn i bilen en varm sommerdag

(Dagbladet): Det har vært flott vær i store deler av landet den siste tiden, og de fleste av oss ønsker de høye temperaturene velkommen.

Men det er noe vi må ha i tankene.

Bare i løpet av 15 minutter kan en glovarm bil bli til en dødsfelle.

Hjerteskjærende sikkerhetsvideo

I advarselsvideoen «One Decision», som ikke er et reelt tilfelle, ser man et eksempel på hva som kan skje om en mor etterlater barnet sitt i bilen en varm sommerdag.

I illustrasjonsvideoen fra 2013 opplyses det om at et barn dør av heteslag i USA hver tiende dag.

Fra 1998 fram til i fjor har over 570 barn dødd av nettopp dette, hvor over 70 prosent var under to år.

Barnelege advarer

På en vanlig norsk sommerdag blir temperaturen inne i bilen fort 40-50 grader.

Barnelege ved Fredrikstad legesenter, Espen Kolsrud, mener foreldre ikke helt har forståelse for hvor fort det kan bli fatalt.

- Aldri etterlat barn i bilen på en varm sommerdag, selv om du kun skal en kort handletur innom Rema.

Temperaturen i våre indre organer er tilnærmet 37 grader. Om et barn blir overopphetet kan viktige organer som som hjerte, lunge og nyrer svikte.

- Om et barn eller et dyr blir etterlatt kan det dø av overoppheting. Å ha vinduene oppe i bilen er nødvendigvis ikke nok, sier Kolsrud.

Nå oppfordrer han foreldre til å aldri etterlate barn i bilen på en varm sommerdag, og andre til å være på vakt.

- Plikt for alle å aksjonere

Også Utrykningspolitiet advarer folk mot å etterlate barn og dyr i biler i varmt vær.

- Hver sommer får vi høre historier. Jeg vet ikke hvorfor det skjer, men man tenker seg kanskje ikke godt nok om. Man tenker kanskje at oppholdet blir veldig kort, men brått så blir det lenger. Man bør ikke gå fra et barn i det hele tatt når det er sommertemperaturer som nå, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

- Hva bør man gjøre hvis man kommer over barn eller dyr i glovarme biler?

- Det kommer veldig an på hvor kritisk man oppfatter situasjonen. Er det kritisk, må man komme seg raskt inn i bilen på den måten man må gjøre det, ved å ta ruta eller noe. Er det ikke så kritisk, er rådet å ringe politiet for å få åpnet døra hvis man ikke finner eieren, sier Karlsen.

UP-sjefen understreker også at dersom situasjonen er kritisk nok, vil man ikke måtte stå erstatningsansvarlig for eventuelle skader på bilen.

- Er det en veldig spisset kritisk situasjon, så snakker man om en nødrettshandling. Forhåpentligvis er det første man tenker, å få tak i eieren eller ringe politiet, men det bør være en plikt for alle og enhver til å aksjonere når man kommer over slike forhold, sier Karlsen,  og legger til:

- Man må ikke være redd for å måtte stå ansvarlig, hvis man selv mener at man er i ferd med å redde liv. Da må man gripe inn.

• Se advarselsvideoen øverst i saken!

Thursday, June 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments