- Forfalsket signaturer og laget fiktive avtaler

(Dagbladet): I januar i år innrømmet Aschehougs tidligere økonomidirektør Leif Marius Schatvet underslag.

Saken har siden vært under etterforskning, og i samarbeid med politiet og revisjonsselskapet KPMG er det ifølge en pressemelding fra forlaget avdekket en rekke urettmessige transaksjoner utover de allerede erkjente forhold.

Ytterligere 21 urettmessige transaksjoner skal være gjennomført, og underslaget beløper seg nå på rundt 9,4 millioner kroner.

- Vi har gjennomgått alle forhold rundt den tidligere finansdirektøren, og gransket alle misligheter og transaksjoner han har og kunne hatt befatning med. Disse har vært utført på en svært krevende og utspekulert måte, og arbeidet har derfor vært veldig utfordrende, sier forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard, til Dagbladet.

- Fiktive avtaler

Nygaard forteller at revisjonsselskapet KPGM har gått igjennom alle kontrollrutiner for å se på sikkerheten i forlaget, og at de har konkludert med at den ikke er kritikkverdig.

- Det er ikke tilfelle at sikkerheten er dårligere enn i næringslivet for øvrig, men måten dette er utført på – med falske signaturer, konstruert e-post-korrespondanse og fiktive avtaler – er vanskelig å avdekke, sier Nygaard.

- Hva mer kan du si om moduset?

- Med hensyn til etterforskningen kan jeg ikke gå inn på detaljene, men det jeg kan si er at han har tatt utgangspunkt i allerede kjente avtaler og konstruert tilleggsdeler ved disse. Dette har vært godt utarbeidet, og det er dette som har vært metoden, sier Nygaard.

Schatvets advokat, Anne Christine D. Stoltz i advokatbyrået Andenæs, Aaløkken og Veum, sier til Dagbladet at han i et politiavhør før helga erkjente opplysningene i KPMGs rapport.

Tidligere enn antatt

Leif Marius Schatvet ble ansatt som økonomidirektør i Aschehoug i 2006. Da mislighetene ble kjent i januar i år var beløpet på 4,4 millioner og forholdet strakk seg tilbake til 2010.

Den nye rapporten viser at mislighetene startet tidligere enn først antatt.

- Det han erkjente den gang var underslag tilbake til 2010, men de går lenger tilbake enn det. Med hensyn til etterforskningen kan jeg ikke si nøyaktig når. De går ikke så langt tilbake som 2006, men det startet en gang mellom 2006 og 2010, sier Nygaard.

Forlagssjefen har ikke hatt kontakt med Schatvet siden forholdet ble oppdaget. Den tidligere økonomidirektøren har tidligere sagt at han vil betale pengene tilbake.

- Vi har ikke hatt direkte dialog med ham, men det som er sikkert er at Aschehoug vil kreve pengene i sin helhet tilbake, sier Nygaard.

- Svik

Saken ligger nå hos politiet, og Nygaard føler de har gjort det de kan. Forlaget ønsker en større grad av gjennomsiktighet for å lettere kunne avverge og avdekke liknende forhold. Samtidig medgår Nygaard at man på tross av strengere sikkerhetstiltak aldri kan gardere seg hundre prosent mot liknende forhold med bakgrunn i hvordan mislighetene er utført.

- Overføringer for nye fem millioner er avslørt. Kan dere være helt sikre på at alle overføringene er avdekket nå?

- KPMG konkluderer med at vi har funnet alt, og at det ikke er flere forhold, sier Nygaard.

- Hva blir den videre gangen nå?

- Vi leverte en utvidet anmeldelse til politiet i forrige uke. Nå er det opp til politiet å forfølge saken. Vi setter punktum nå, og har gjort det vi har sagt vi skal gjøre. Vi skjerper sikkerheten, samtidig som vi vil ivareta tillitskulturen i Aschehoug.

- Hva tenker du om at en betrodd kollega har utført misligheter i et så stort økonomisk omfang?

- Jeg kan ikke legge skjul på at jeg opplever dette som et svik. Samtidig har vi vært klare på at vi legger følelsene til side i denne saken, og det arbeidet som nå er gjort har vært vellykket, sier Nygaard.

Monday, May 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments