Slik blir BankID 2.0: Jada, Java forsvinner, men det mest irriterende forsvinner ikke






DinSide – Ja, se her, sier drift- og utviklingssjef Frode Beckmann Nilsen i BankID, og peker på skjermen.

Han skal raskt finne frem gamle BankID på Mac-en sin for DinSide. Men så skjer det klassiske: Et utall Java-advarsler popper opp, og først etter mange klikk og snurrende animasjoner dukker BankID-boksen opp.

Slik irritasjon blir heldigvis snart historie, med Java-frie BankID 2.0. Det er nå ganske nøyaktig ett år siden Beckmann for første gang viste oss løsningen, og den er fortsatt ikke klar. Men det nærmer seg.

  • BankID 2.0, nå også kalt BankID Web-klient, blir tilgjengelig for bankene i juni. Da starter bankene den interne testingen.
  • I løpet av august skal BankID 2.0 være både ferdig utviklet og testet. Så er det opp til bankene å rulle den ut på sine nettbanker.
  • BankID regner med at utrullingen hos mange skjer i løpet av september og oktober. Nøyaktig når, holder bankene tett til brystet. De skal allerede ha begynt å forberede seg, og å tilby BankID 2.0 vil trolig bli sett som et konkurransefortrinn. Det pleier å bety fortgang.

– Vi er klare for landing, men er ikke i mål ennå. For dette har vært utfordrende, innrømmer Nilsen.

PÅ MOBIL: Dette er siste versjon av BankID 2.0 sin innlogging på mobil. Det er den samme boksen du får opp på PC-en, bare tilpasset mobilskjermen. Responsivt design, kalles det.  (Fotomontasje: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Hvorfor ny BankID?

For å bruke BankID i dag, må enheten din ha programvaren Java installert. Det går ikke på mobiltelefoner og nettbrett. Løsninger finnes, som BankIDs egen app og nettbankers egne innlogginger utenfor BankID. Men det er langt fra optimalt, og Java skaper uansett problemer på PC-er, også.

Et hovedpoeng med BankID 2.0 er derfor at den ikke lenger er avhengig av Java. Alt kjører på standarder nettleseren din takler helt uten ekstra programvare, som HTML5, CSS3 og Javascript. Og vips; så fungerer det på mobilen og nettbrettet ditt, også.

– Hovedpoenget er at BankID 2.0 skal fungere overalt, med det du har installert fra før, konkluderer Nilsen.

Hvorfor tar det sånn tid?

BankID 2.0 har tatt tid. Lang tid. De startet i slutten av 2012, og blir altså ikke ferdige før mot slutten av 2014.

– Jeg ser folk i nettavisenes kommentarfelt som mener dette burde blitt ferdig på 14 dager. Så enkelt er det ikke, mener Nilsen.

  • For det første skal BankID 2.0 fungere på praktisk talt alle enheter med en nettleser, som gjør det krevende å velge riktige standarder i en verden med svært hyppig utvikling.
  • For det andre handler BankID om sikkerhet, og som Nilsen sier: Da tar man ingen snarveier.
  • For det tredje må BankID forholde seg til en jungel av banker, partnere, offentlige virksomheter, myndigheter «og fandens oldemor», som Nilsen kaller det.

Da tar ting tid. Nærmere to år, for å være mer nøyaktig.

GAMMELT OG NYTT: Gamle BankID til venstre, nye BankID 2.0 til høyre. Selve bruken er ganske lik.  (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Blir vi skuffet?

På bildet over ser du gamle BankID til venstre, og nye BankID 2.0 til høyre. For deg som bruker er selve innloggingsprosessen praktisk talt prikk lik: Du må fortsatt oppgi fødselsnummer, passord og engangskode fra kodebrikken eller BankID på mobil.


– Så det kan bli noen bristende illusjoner, tror Nilsen.

Det er en kjent sak i netthandel-bransjen at BankID fører til at kunder faller av i kjøpsprosessen. Ikke alle har kodebrikken der de trenger den, når de trenger den. Og selv med BankID på mobil kreves det en viss innsats.

– Vi er smertelig klar over dette. Mange vil nok derfor bli skuffet over at BankID 2.0 fortsatt bruker kodebrikke, sier drift- og utviklingssjefen.

Hva er neste steg?

Kritikken fra BankID-brukere har først og fremst gått på to ting: Java og kodebrikken. BankID 2.0 løser altså bare én av disse.

– Kan man se for seg en BankID uten kodebrikke?

– Det er åpenbart at dette er en viktig ting å se på i framtida, sier Nilsen til DinSide.

– Svenskene lagrer nøkkelen på enheten i stedet for i skyen, som gjør at man ikke trenger kodebrikke. Det diskuteres i Norge, men de norske bankene har en mer konservativ kultur på dette. Samtidig: At BankID 2.0 bruker samme system som før, gjør at vi slipper å rulle ut tre millioner nye sertifiseringer.

Slik fungerer kodebrikken din – og derfor må du ha en

Rundt årsskiftet skal også BankID 2.1 komme på plass. Oppdateringen får først og fremst konsekvenser ved digital signering, som at BankID kan vise deg PDF-filer i nettleseren, og la deg signere flere dokumenter på én gang.

Friday, April 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments