«Høringen har vist et stort folkelig engasjement,» sa Bent Høie på pressekonferansen i dag morges, der regjeringen trakk tilbake det omstridte forslaget om reservasjonsrett for legene. Det er en underdrivelse fra helseministeren, en «understatement» fra han som er blitt kongen av nytale. De rekordstore togene på kvinnedagen og den overveldende motstanden blant de mange som har levert høringsuttalelser mot regjeringens forslag er bare to eksempler på det enorme folkelige engasjementet mot «reservasjonsmuligheten» som Høie inntil nå har stått fast på at regjeringen vil innføre.
I dag fikk vi beviset på at folkelig motstand nytter. Høie har snudd og gjort det grasrota i hans eget parti har bedt om: Trukket forslaget om reservasjonsrett og gått tilbake til forhandlingsbordet for å finne en annen løsning med KrF. Bent Høie og Erna Solberg har iherdig påstått at meningsmotstanderne ikke har forstått forslaget. Nå ser også regjeringen ut til å ha forstått hvilken historisk tabbe denne hestehandelen var. Reservasjonsretretten er en viktig seier for de mange som har kjempet mot denne saken, og for alle norske kvinner.
Likevel venter jeg med å slippe jubelen helt løs. Saken er ikke lagt død, Høie har bare lovet en annen løsning. I går sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han bare vil droppe reservasjonsretten hvis samvittighetsfriheten for fastleger blir ivaretatt på andre måter. «Ingen leger skal kunne presses til å handle mot sin samvittighet», sa nestleder Dagrunn Eriksen på KrFs pressekonferanse litt over klokka 11. De siste ukene har Høie sittet i møter med Hareide for å finne en ny løsning. Løsningen er i hovedsak allerede på plass, bekrefter både helseministeren og KrF-nestleder Dagrunn Eriksen. Men «detaljene er ikke klare,» så de vil vente med å presentere den. Partene er altså heller ikke ennå helt enige.
Den nye løsningen er ennå ikke offentlig. KrF var aldri fornøyde med forslaget som regjeringen sendte ut på høring. Hvis reservasjonsmuligheten blir erstattet av en reservasjonsrett for allmennlegene, eller en løsning der kvinner må via gynekologene eller kontakte sykehusene direkte, er det en enda dårligere løsning enn den som er ute på høring nå. Og ifølge Dagrunn Eriksen vil den nye avtalen ikke bli sendt ut til ny høring. KrF-nestlederen «tror ikke det vil være hensiktsmessig for saken.» Vi risikerer altså en ny, dårlig avtale uten demokratisk mulighet til å påvirke den.
Nå melder flere medier om det kilder sier blir den nye løsningen: Fastlegene skal slippe å signere på skjemaet om begjæring av svangerskapsavbrudd. Hele skjemaet, eller legens signatur, skal fjernes. Kvinner har fram til nå signert på at legen har gitt dem nødvendig informasjon, både om muligheten for svangerskapsavbrudd og for «hvilken bistand samfunnet kan gi meg dersom mitt svangerskap fører til alvorlige vansker.» Fortsetter de med det, vil saken være løst og retretten være total.
Men kampen fortsetter for å sikre at legene skal måtte gi dem den samme informasjonen. Ingen skal møte en fastlege som nekter å fortelle dem hvor langt de er på vei eller gi dem informasjon om muligheten for abort. Sikrer ikke regjeringen det, blir togene enda større på kvinnedagen neste år.
KOMMENTARFELTET BLE MODERERT AV HALVOR ELVIK.