Alltid dekning på konto når regningen kommer






DinSide Stadig nye rekorder brytes når det kommer til nordmenns privatøkonomi. Og her snakker vi ikke om rekorder med positivt fortegn.

I en situasjon hvor sysselsettingen er høy, og boliglånsrentene fortsatt holder et historisk lavt nivå, ser vi likevel en økning i antall betalingsanmerkninger og inkassokrav. I tillegg hadde NAVs gjeldstelefon rekordmange henvendelser i 2013.

Løsningen for å unngå unødvendige purregebyrer og innkassokrav ordner du selv i nettbanken.

Les også: Betalingsproblemer er sjelden uforskyldt

Opprett regningskonto

Bruker du mer enn du har utbetalt i måneden, er veien kort til økonomiske problemer. Trang økonomi stiller ekstra krav til hvordan du organiserer din personlige økonomi. Enklere sagt enn gjort, men å tilpasse forbruket til disponibel inntekt er helt kritisk.

ENKELT: Egen konto for regninger oppretter du enkelt selv i nettbanken, og du kan gi kontoen et eget navn om du ønsker det.   (Foto: Berit B. Njarga)


Denne journalisten har i mange år organisert privatøkonomien med en regningskonto til løpende utgifter. På denne måten sørger jeg for at det alltid er penger på konto når ulike regninger forfaller, enten det er en måned med mange eller færre regninger.

Regningskonto er et smart grep for alle husholdninger, enten du bor alene eller sammen med en partner. Regningskonto oppretter du selv i nettbanken, og herfra betaler du alle regningene dine. AvtaleGiro kan med fordel opprettes for alle de løpende utgiftene dine.

Les også: Tøm kontoen før svindlerne gjør det

Slik kommer du i gang

Det første du må gjøre er å skaffe deg oversikt over dine totale årlige kostnader. Husk å få med alt, fra månedlig renter og avdrag til NRK-lisensen og service på bilen. Deretter deler du beløpet på 12 for å finne ut hvor store utgiftene blir på en gjennomsnittlig måned.

Dette beløpet (gjerne med en liten buffer), overføres til regningskontoen på lønningsdag hver måned.

Utfordringen med å komme i gang med en regningskonto, kan være at du ikke har rukket å opparbeide “gjennomsnittsbufferen” før de store regningene kommer. Løsningen kan da være å gå over til månedlig betaling hos de som sender deg store periodevise regninger i dag. Betal på studielånet hver måned og få månedlig avtalegiro hos forsikringsselskapet.

Ellers kan være det lurt å starte opp med regningskonto når du har litt ekstra å gå på, eksempelvis hvis du har fått skattepenger, feriepenger eller en bonus på jobben.

Uforutsette regninger

Faste og forutsigbare regninger er tross alt lettere å planlegge for, enn de som kommer kastet på når vaskemaskinen ryker eller bilen må ha en stor og dyr reparasjon. I tillegg til en regningskonto bør man derfor, så langt økonomien tillater, ha en bufferkonto til uforutsette regninger.

Det er ulike meninger om hvor stor en slik bufferkonto bør være. Særlig med en trang økonomi kan det være vanskelig å sette av penger på en bufferkonto, men en liten buffer er bedre enn ingen buffer.

Husk også at bruk av kredittkort til uforutsette regninger bare vil koste deg enda mer, da renten på dette kortsiktige lånet ofte er over 20 prosent.

Digger du DinSide? Lik oss på Facebook for mer nyttig og underholdende forbrukerstoff

Monday, March 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments