Reagerer på ny asyl-avtale: I verste fall får bare ti barn i året bli

(Dagbladet): Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter mener at det er noe positivt med den nye asylavtalen, men at mye mer er problematisk. Han frykter at svært få lengeværende asylbarn vil få bli i landet.

- I verste fall vil veldig, veldig, veldig få barn møte kriteriene i den varige ordningen. Den er bygget på motstridende prinsipper. Barnas beste skal vektlegges mer, men hovedregelen er at foreldrene må ha medvirket til å avklare identitet og bidratt til å muliggjøre retur men erfart at retur ikke har vært mulig. Nesten ingen klarer å møte det kriteriet. Det finnes en lignende regel for lengeværende voksne. Det er nesten ingen som får asyl. Hvis Utlendingsnemnda følger vanlig praksis, vil kanskje ti barn i året få asyl, sier Steen til Dagbladet.

Også Ann-Magrit Austenå i NOAS er bekymret. Hun mener at ordningen har potensial til å bli en forbedring fra forrige regjerings politikk, men at Utlendingsnemndas praksis vil avgjøre.

- 170 får amnesti

Når det gjelder amnestiet, engangsløsningen for de barna som har vært i landet i mer enn tre år, er avtalen veldig lik den som ble presentert i samarbeidsavtalen i høst. Også den vil gjelde svært få, mener Steen.

I høst regnet Utlendingsdirektoratet ut at bare 170 av 752 barn vil få bli med denne ordningen.

- Dette er det strengeste og minst rettferdige barneamnestiet vi noen gang har hatt, sier Steen.

- Barn fra Etiopia som har vært her i tre-fire år kan trolig få opphold hvis de andre kravene er oppfylt, siden returavtalen med Etiopia er fra 2012. Barn fra Afghanistan som har vært her i åtte år kan ikke få opphold, siden returavtalen er fra 2005. Barn fra Iran eller Eritrea som har vært i Norge i hele oppveksten skal ubønnhørlig ut, uansett hvor lenge de har vært her, siden Norge ikke har noen returavtale med disse landene. Barn fra land uten returavtale må også ut, påpeker Rune Berglund Steen, og mener dette er å straffe barna fordi de er fra totalitære land.

- I venterommet

Ann-Magrit Austenå stusser på flere ting. Hun kan ikke se at det er laget noen ordning for de enslige mindreårige asylsøkerne mellom 15 og 18 år som midlertidig har fått bli i landet.

- De må fortsatt sitte i venterommet, sier hun.

Hun sier det heller ikke er opplagt hvem som skal inn på retursentrene.

- Skal det være en blanding av enslige og barnefamilier? Må barna flytte og bytte skole og barnehage? Spør hun, og lurer også på hva som skal være kriteriene for å holde folk på Trandum i lengre tid.

- Det må grunngis, sier Austenå.

Nye kamper

De forskriftsendringene som er foreslått skal nå ut på høring. Venstre er det viktig at intensjonene i forslaget til varig ordning, er at barnas beste tillegges større vekt enn i dag. Med det sier de at de ikke vil godta en svekking av barnas rettigheter, slik Rune Berglund Steen frykter.

De fire partilederne presenterte asylenigheten i dag. Alle gjorde det klart at de motpolene KrF/Venstre og Frp begge har svelget kameler. Erna Solberg la vekt på at det er fleksibilitet i avtaleverket. Nye saker krever nye forhandlinger.

Venstre erkjenner at de ikke kom helt i mål med alt, men mener likevel at de har fått til mer enn de rødgrønne for asylbarna.

Friday, February 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments