B-gjengen feiret arrestasjonen av politimannen som jaget dem

(Dagbladet): Politileder Eirik Jensen ble i går varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en større narkotikasak.

Siktelsen slo ned som en bombe. Jensen nekter straffskyld.

Jensen har i en årrekke vært blant landets mest respekterte politimenn, og har vært regnet som en krumtapp i bekjempelsen av organisert kriminalitet, særlig knyttet til MC- og gjengmiljøene.

Kriminelle feiret

Blant kriminelle er Eirik Jensen regnet som gjengmiljøets nemesis og er særlig forhatt i B-gjengen. I går kveld var det derfor jubelstemning i miljøet, og flere av Norges mest beryktede kriminelle skal i går ha deltatt på en feiring av arrestasjonen der gjengmedlemmer blant annet utvekslet historier om konfrontasjoner med den fryktede politioverbetjenten, får Dagbladet opplyst.

Per Asle Rustad, som har skrevet boka «Blodig Brorskap – på innsiden av Oslos gjenger», og intervjuet Jensen flere ganger, bekrefter at Jensen er forhatt i B-gjengen.

- Fiendene hans har først og fremst vært B-gjengen. Han gikk etter dem og fikk tatt pengene deres, og det er ikke noe som gjør kriminelle mer forbanna enn det, sier Rustad til Dagbladet.

Ga Jensen skylda

Jensen ledet gjengprosjektet som styrte etterforskningen i «Operasjon Nemesis», hvor fem brødre i Rasool-familien til slutt ble dømt etter mafiaparagrafen og måtte sone flere år i fengsel. I tillegg ble det inndratt verdier for 17 millioner kroner.

- De ga Eirik Jensen personlig skylda for alt de tapte, sier Rustad.

Etterforskningen førte til millioninndrivelser også fra andre aktører enn brødrene, og regnes som en av Jensens største triumfer som politimann.

Dusør

Situasjonen mellom B-gjengen og Jensen skal ha vært mindre betent den siste tida.

- Han klarte å roe det ned, sier Rustad.

Det var uansett langt fra første gang Jensen fikk trusler. I perioder har Jensen vært regnet som politinorges mest truede mann.

- Det var en spritsmugler som utlova en halv million i dusør for hodet hans. Da tok han noen forholdsregler, sier Rustad.

Sentral

Jensen begynte i Oslo-politiet på 80-tallet, og jobbet først på ordensavdelingen. Han jobbet han med oppryddingen av narkomiljøet i Slottsparken, og ble senere etterforsker på narkotikaavsnittet.

I 1993 sto han bak opprullingen av flydroppsaken, hvor en liga på ca. 30 personer smuglet amfetamin med småfly fra Nederland til Norge.

Jensen var også sentral i etterforskningen av drapet på gjengmedlemmet Zia Anwar i 2003.

Men suksesshistoriene har i vel så stor grad handlet om ting som ikke har skjedd. Jensen har vært kjent for å ha en unik evne til å få kriminelle i tale, og til avverge alvorlige hendelser gjennom dialog. Han var blant annet sentral i arbeidet med å unngå at voldelige sammenstøt mellom de største MC-gjengene spredde seg til Norge og Oslo.

Omstridt

Men 56-åringens dialoglinje har vært kontroversiell både internt og i Kripos, som de siste åra har søkt en langt mer konfronterende strategi. Jensen har de siste åra også vakt oppsikt med svært åpenhjertig kritikk av egne sjefer for det han mente var manglende prioritering av de norskpakistanske gjengmiljøene.

- Dagens ledelse i politidistriktet har ikke den rette gutsen og erfaringen til å forstå dette. Vi snakker om stridserfaring. Og det har de ikke. Skal vi bekjempe gjengene, må det helt nye ledere og helt nye strategier til. Deler av dagens ledelse som har ansvaret for bekjempelse av kriminelle gjengstrukturer, bør byttes ut — med unntak av politimesteren, han er jo ny og bør få en sjanse, sa han i Per Asle Rustads bok.

Wednesday, February 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments