(Dagbladet): Varehusgiganten IKEA har for lengst lært oss å skru sammen møblene i huset vårt, og den seinere tid har de også jobbet hardt for å øke tilbudet til gruppen på en av tre kunder som besøker varehuset kun for matens del.
Tanken bak deres «Brødmix flerkorn» er bygget opp på enkelhetsprinsippet: Ifølge deklarasjonen er det bare å fylle på vann i blandingen som befinner seg i kartongen, holde tuten lukket med fingrene og deretter riste godt i 45 sekunder.
Deretter er det bare å la blanding heve seg, før du putter Ikea-brødet i ovnen.
-
Forbløffet matprofessor: – Hva for noe rart har Ikea gjort med brødet sitt?
-
Rekordmange matforgiftet av E.coli i Norge: – Altfor mange gjør gaffel-tabben, advarer helsetopp
-
Dette er sommerens hippeste leskedrikk. Det begynner med en slimklyse med bakterier
-
Forny tzatzikien og få en ny favorittdressing i sommer
-
Anita kastet posematen og lærte seg å lage mat da hun fikk barn. I dag er hun en av Norges mest populære matbloggere
Dagbladet fikk Wenche Frølich – Norges fremste brødekspert – til å vurdere både Ikea-på kartong og en allerede etablert variant fra dagligvaren som inngår i kategorien lettvint.
I «Grovbrød» fra Møllerens skal du nemlig bare tilsette vann og 1 pakke gjær.
- Jeg synes det er prisverdig at det stadig kommer nye løsninger som kan gjøre det enkelt for folk å bake, men det må være fristende både på utseende og smak. Personlig har jeg bare to alternativer hjemme hos meg: Enten baker jeg selv brødet med ønskede ingredienser eller så kjøper jeg det i butikken. Der er det mange gode, og med stor variasjonsbredde, konstaterer den anerkjente professoren i mat- og ernæringsvitenskap.
I begynnelsen av juni advarte Wenche Frølich forbrukerne mot å velge grovt brød ut ifra fargen – rett og slett fordi det mørke brødet i butikken ofte er forkledd loff.
-Unødvendig med maltmel
- Om maltmel er en av ingrediensene i innholdsfortegnelsen, så vær på vakt: Malt er spiret og tørket korn, oftest bygg, hvor en del av stivelsen er brutt ned til sukker og karamellisert, slik at det får en mørk farge. Dette males og tilsettes i deigen – og er med å «sminke» lyst brød slik at det ser grovere ut. Det er helt unødvendig at begge brødene vi testet nå også inneholder malt, sier Wenche til Dagbladet.
Her er hennes vurdering av de to ulike brødene.
Brødmiks Flerkorn (kr 35, Ikea)
INGREDIENSENE: Her blir jeg skuffet av flere årsaker: 1,3 gram salt per 100 gram er mye! De ulike frøene (solsikkekjerner og linfrø) bidrar til en høy fettprosent (12 prosent). En stor svakhet er at det ikke opplyses hvor grovt brødet er, og innholdet av kostfiber. I tillegg er det tilsatt isolert hvetestivelse. Etter som dette er et brød som skal selges i mange land, er deklarasjonen skrevet på en rekke språk som kan virke ganske forvirrende (men ikke norsk).
BAKEPROSESSEN: Da kartongen ble åpnet, merket jeg en sterk maltlukt. Det gikk greit å riste, og Ikea skal ha ros for at man slipper oppvask ved å gjøre blandingen klar i pappen som kastes etterpå. Etter som vannet blandes direkte med alle ingrediensene i kartongen, ser man ikke innholdet før heveprosessen – noe jeg gjerne skulle ha gjort.
FERDIG RESULTAT: Brødet må helst hvile til neste dag før man skjærer i det. Det er saftig og ok på konsistensen når det får hvilt, ellers faller det lett fra hverandre. Med det høye innholdet av malt (som jo ikke er mel), blir dette et lurebrød for meg. For utseendet gir inntrykk av at det er grovt, men hvor grovt er det egentlig? Dette er ikke noe hverdagsbrød, men noe jeg kunne ønsket som tilbehør til sild, blåmuggost og eller pålegg med sterke smaker. Passer best for voksne.
Grovbrød Melmiks 1 kg (Møllerens, kr 21,50)
INGREDIENSENE: 1,6 prosent fett, og lavt saltinnhold (0,7 prosent) er bra! Det lave saltinnholdet gjør at innholdet er Nøkkelhullmerket. Kostfiber på 6,5 g er helt ok. Grovheten på 69 prosent er også bra. Ved å droppe maltmelet hadde den gode kornsmaken kommet fram, og det gjelder også for Ikeas del.
BAKEPROSESSEN: Du skal ha kraft i hendene for å kna ut deigen i ti minutter, og jeg savnet kornlukt! På trinn-for-trinn står at det ikke er avgjørende å måtte forheve deigen under plast i 30 minutter for å få et godt bakeresultatet: Jo, det er ER det! Ved å heve i to omganger utvikler smaken i brødet seg bedre.
FERDIG RESULTAT: Smaken ble ganske anonym. Konsistensen er god, men litt kjedelig. Dette er fint å ha i matpakken. Et lettvint brød som er identisk med utseendet på pakningen.