Været er kanskje ikke like stabilt, og sesongen ikke like lang. Men når det kommer til selve strendene, ligger Polen i den desiderte Europatoppen. Langs landets nordkyst, helt fra Swinoujscie i vest til grensa mot Russland snaue 500 kilometer lenger øst, finner du mil etter mil med lekre sandstrender.
De mest kjente ligger i Sopot, og har alltid vært et populært sommerfeiested for de innvidde.
Helt siden de første sanatoriene ble åpnet i denne byen ut mot Østersjøen på 1800-tallet, har byen vært godt besøkt, spesielt av de rike og velstående. Sopot ble et sted for sosieteten.
Slik er det ikke lenger, selv om du fortsatt finner fasjonable og herskapelig bygninger og stadige påminnelser om fordums storhet når du vandrer rundt.
Det er sandstrendene, over 15 kilometer av dem, og prisene som trekker folk til byen i dag.
For selv om prisene også skrus opp i populære Sopot, og i den spennende nabobyen Gdansk – bare en kort trikketur unna – er prisnivået selv i høysesongen fortsatt behagelig lavt målt mot norsk standard.
På en helt ok restaurant får du middag for to for 200 kroner, og en halvliter koster deg 20 kroner.
To millioner
40 000 mennesker er fastboende i Sopot. Det sier seg selv at byen er totalt forandret sommerstid når besøkstallet når opp i to millioner.
Da yrer det av liv, og selv om stranda er over 15 kilometer lang, kan en risikere å måtte gå ganske langt for å finne god nok plass til å sette opp badminton-nettet på dager der sola skinner.
Rundt det store torget, som er selve hjertet i Sopot, finnes det en rekke restauranter, barer og serveringssteder som er smekkfulle stort sett hele sommeren.
Det samme gjelder byens helt spesielle kjennetegn, den over 500 meter lange piren bygd av tre som strekker seg ut i Østersjøen.
Lenger inn i sidegatene holder en rekke nattklubber til. Sopot har relativt høy partyfaktor uten at den nødvendigvis er til sjenanse for familieturistene.
Økning på 74 prosent
Tall fra reisebyrået Ticket viser at antall reiser til Gdansk – som er flyplassen du lander på – har økt med 74 prosent siden i fjor, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen til Dagbladet.
- I fjor lå byen på en 42. plass over alle verdens destinasjoner. I år er den nummer 31, sier Wolff Andresen.
Reiser du for å oppleve strandlivet rundt Sopot, vil det være den naturligste ting i verden å også ta en titt på Gdansk. Gamlebyen er fantastisk og et historisk smykke. Byen er dessuten full av kulturelle aktiviteter og interessante museer som Solidaritets-museet og ikke minst Muzeum 1939, det gedigne museet om andre verdenskrig som åpnet i vår.
Går du inn på turistkontoret og kjøper Gdansk-kortet (125 kroner for 24 timer) kan hele familien kjøre gratis på offentlig kommunikasjon i Gdansk, Sopot og Gdynia. Kortet gir dessuten gratis adgang til alle museer.
Sol og gjørme i Miedzyzdroje
Synes du det er for mye folk i Sopot og Gdansk i sesongen, kan du jo prøve lenger vest, i Miedzyzdroje ikke så langt fra grensa til Tyskland. Det har den svenske avisa Expressen gjort, og er fra seg av begeistring.
Byen kalles gjerne «Østersjoens perle» av polakkene selv, og visst er det fint her midt på sommeren.
I denne lille byen med 7000 fastboende finner du foruten ei lekker sandstrand også en vernet bøkeskog og et reservat med bisonokser.
Miedzyzdroje er et yndet feriested for polakkene selv, men også mange tyskere og etter hvert stadig flere skandinaver har fått øynene opp for den lille perlen ved Østersjøen. Mange reiser hit for å kombinere soling og bading med golf eller gjørmebad (!), som byen har vært kjent for i 150 år.
Havet tok kirken
Fortsetter du østover fra Miedzyzdroje ligger badebyene på rekke og rad. Pobierowo for eksempel. Det bor bare 1000 mennesker her fast, men i badesesongen mangedobler tallet seg. Den flotte stranda er som et fluepapir, og det er særlig barnefamilier og litt eldre turister som kommer hit.
I Trzesacz er det også fullt liv sommertid. Her er stranden perfekt, men havet forsyner seg stadig av fastlandet innenfor. For 600 år siden lå for eksempel St. Nikolaus-kirken to kilometer inne på land, nå har havet tatt hele kirken med unntak av en gjenstående vegg.
Men stranda, den er like fin.
Og slik fortsetter det stort sett langs hele den 50 mil lange polske Østersjø-kysten. Strendene og de koselige småbyene ligger ganske tett bortover. Reiser du hit på bilferie og har lyst til å oppleve noen av dem, kan du krysse av Leba, Dabki, Dwirzyno og Pogorzelica på kartet.
Felles for dem alle er at de er døsige småbyer hvor det knapt bor folk om vinteren, men blomstrer opp og yrer av liv rundt de nydelige strendene i juli og august hver sommer.