Derfor er det spesielt viktig med åpenhet i Kulturrådet

Det har alltid gått rykter om Kulturrådet. I større grad enn hos andre statlige organer som forvalter 1.4 milliarder i året. Rykter om at vennskap og nettverk av og til har mer å si enn kunstnerisk kvalitet når pengepotten skal fordeles. Mistanken står klart formulert på side 256 i Alfred Fidjestøls bok om Kulturrådet: «Mange mistenkte at Kulturrådet prioriterte oslobaserte kunstnarar på grunn av venskap og formelle og uformelle nettverk i hovudstaden». Og det er ikke så rart at ryktene går. Kulturrådet gir ikke støtte ut fra behov, men fra et formål om å «stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig». Kunstnerisk kvalitet, kunstens verdi i samfunnet, er ikke målbar. Og når var folk sist enige om hva som var kvalitet, egentlig?

Det diffuse ved slike tildelingsprosesser gjør det enkelt å hevde seg forskjellsbehandlet.

Derfor er det spesielt viktig med åpenhet. For er det noe i disse ryktene? Er det egentlig de riktige folka som mottar kulturpengene? Får Norge den kulturen vi burde ha?

Eller er det bare sutring?

I Magasinet lørdag har Dagbladet fått innsyn i 18 564 søknader som kom inn til Kulturrådet i 2016.

Gjennom en ny digital metode har vi sett på Facebook-båndene mellom dem som tildeler støtte, og dem som søker. Metoden er ikke perfekt, men resultatet er tydelig: Utvalgsmedlemmene tildeler nesten dobbelt så ofte til Facebook-venner som til ikke-venner.

Selvfølgelig, Norge er et lite land. Og et Facebook-vennskap er ikke nødvendigvis et vennskap – selv om det kan være det også. Men det er nettverk. Et nettverk som sier mye om hvem du omgås, hvem du vil omgås, hvem du sammenlikner deg med.

Det er ikke rart at Transparency International reagerer.

«Dette viser en favorisering som er et demokratisk problem for Norge», sier Christoph Ellersgaard, assisterende professor ved Copenhagen Business School.

Og seinere i artikkelen:

«Dagbladets undersøkelse viser at norsk kulturliv har for vane å gi penger til sine Facebook-venner».

Hva gjør det med norsk kultur?

Kulturrådet er en av de aller viktigste enkeltinstitusjonene i norsk kulturliv. Pengene som deles ut av kulturrådet går til alle kunstarter, til alle deler av landet. Når Kulturrådet bestemmer hvilke kunstnere som får støtte, bestemmer de også hva slags kunst vi skal ha i Norge.

Nettopp derfor er det viktig med åpenhet rundt hvordan pengene fordeles. At vi er hundre prosent sikre på at det ikke er andre kriterier enn kvalitet og mangfold som ligger til grunn for utdelingene.

Men Kulturrådet er ikke åpent. Møtereferatene er sparsommelige, avslagene er standardsvar framfor begrunnelser. Det er ikke enkelt for offentligheten å ettergå tildelingene på en konstruktiv måte.

Og da vet vi heller ikke om det skjer fordi noen tilfeldigvis er venner på Facebook.

Monday, June 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments