Foran Stortingsvalget i 2013 lovet Fremskrittspartiet at alle som ble uteksaminert fra Politihøgskolen skulle få jobb. I valgtaler garanterte partileder Siv Jensen for at studentene skulle få jobb.
- Fremskrittspartiet har hatt justisministeren under hele perioden til regjeringen til Erna Solberg. I snart fire år har Frp styrt justispolitikken. Vi har gjentatte ganger spurt hvor det har blitt av jobbene, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet og leder av Stortingets justiskomité.
- En bløff
- Seinest i februar i år lovet Per Willy Amundsen at innen 1. juni i år skulle alle som gikk ut av Politihøgskolen være i jobb. Virkeligheten er at bare 229 av studentene er i fast jobb, sier Hadia Tajik.
Hun karakteriserer politistudent-løftene til Frp som en gedigen bløff.
- Fremskrittspartiets valgløfter kunne ikke forstås på noen annen måte enn at studentene skulle ansettes i jobber de var utdannet for. Ikke sivile stillinger eller som arrestforvarere.
- Valgløftet til Frp var ikke noe annet enn en bløff, sier Hadia Tajik.
Tidligere denne uken stilte Hadia Tajik spørsmål om politistudentene og jobbsituasjonen til justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. Tajik ville ha svar på hvor mange av studentene som gikk ut av Politihøgskolen i 2016 har jobb i politiet. Og fikk til svar at 89,3 prosent nå er i jobb i politiet.
Justisminister Per-Willy Amundsen la til i svaret til Tajik at departementet har stilt krav til Politidirektoratet om at alle de nyutdannede fra Politihøgskolen i 2017 – som har bestått eksamen – skal være tilsatt løpet av 2017.
- Tajik-retorikk
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen tilbakeviser overfor Dagbladet at Frp’s valgløfte om at alle politistudenter skulle få jobb er en bløff.
- Vi har levert det vi lovet. Påstandene fra Hadia Tajik, om Frp’s valgløfte om jobb til politistudentene ikke var noe annet enn en bløff, er bare vanlig Tajik-retorikk, sier Amundsen.
- Hvor mange av de har fått fast politifaglig jobb, slik de er utdannet til?
- 229 personer er fast ansatt i politiet. Tre er ansatt i sivile stillinger i politiet. En, som forøvrig ikke bestod eksamen, er ansatt som arrestforvarer. Tallene har jeg akkurat fått fra Politidirektoratet (POD), sier statsråden.
- Betyr det at de 601, med unntak av fire, er fast og midlertidig ansatte i stillinger de er utdannet til på Politihøgskolen?
- Det er tallene jeg har fått fra POD, sier Amundsen.
- Ikke kassa på Rema
Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund vedgår overfor Dagbladet at mange studenter ikke er i jobb.
- Problemet for nyutdannede politibetjenter er den trange budsjettsituasjonen. Det er skapt aksept for at pengene brukes til andre ting enn å ansette nyutdannede. Derfor er mange ikke i jobb, sier Bolstad, og fortsetter:
- De som er uteksaminert fra Politihøgskolen er godt utdannet og har ikke tatt utdannelsen for å sitte i kassa på Rema.
- Jeg er enig med Bolstad at det er en stram budsjettsituasjon for politiet, sier statsråd Amundsen.
.