Christopher Nielsen har malt bilde med egen bæsj: – Det lukta litt ille, men alt for kunsten

(Dagbladet): 70 kvadratmeter med kunstflater i psykedeliske farger. Speilblankt pleksiglass-gulv som knirker når du går. Lydinnstallasjoner med skrikende folk i psykose, og så lave stoler at du skal føle deg mindreverdig.

«Misfornøyelsesbaren» til Christopher Nielsen (54) er mer en kunstinstallasjon enn en bar. 54-åringen som er anerkjent tegneserieskaper, dramatiker og animasjonsfilmskaper, samt bror til den avdøde musikeren Joachim «Jokke» Nielsen, har jobbet i 2,5 år med prosjektet.

- Det har tatt mye tid. Jeg har ikke bare jobbet fulltid, men overtid og helgejobbing. Nå er jeg skikkelig sliten, sier han.

Tidligere galehus


MALTE BILDE MED EGEN BÆSJ: Christopher Nielsen hevder han har malt bæsjen på dette bildet meg egen avføring.

Foto: Gabrielle Graatrud / Dagbladet
Vis mer

Den nye baren ligger ved siden av «Gaasa» på Prinds Christian Augusts Minde i Storgata i Oslo, et område som på 1800-tallet huset både galehus og en arbeidsanstalt.

Historien i de verneverdige byggene har inspirert Nielsen til valg av tema for baren. Her er vegger og gulv spekket med referanser til ulike psykiske diagnoser. I hjørnene er det montert masker som avbilder kjente folk med psykiske lidelser. Musikken skal hovedsakelig være laget av musikere som har slitt mentalt.

- De fleste jobber med å gjøre det så hyggelig som mulig i en bar, men jeg vil gjøre det motsatte. Verden er uhyggelig, så vi kan ikke drive å lulle med folk, sier han til Dagbladet.

Baren har et psykedelisk paranoiarom, et fargerlikt selvlysende schizofreni-rom, et angstrom, samt malerirommet som Nielsen har kalt «Dårekisten» i andre etasjer.

Her har han malt lite flaterende bilder av sine venner, samt portretter av forstyrrede kunstnere, blant dem britiske Mary Barnes. Hun skal ha begynt å male med sin egen avføring da hun var innlagt for schizofreni. Men ble senere frisk, og en anerkjent maler.

For å hedre Barnes har Nilsen laget et metabilde av dama som maler med ekskrementer, som han forteller er laget av hans egen bæsj. Prosessen skal være dokumentert i en kommende bok om utstillingen.

- Jeg spiste rødbeter i to dager for at avføringen skulle bli god og rød. Så satte jeg meg ned på et syltetøyglass og traff blink. Det ble ikke noe klin, forteller han Dagbladet uten et snev av humor i stemmen.

Nielsen hadde rødsprit i glasset for å drepe baktereier, samt bindemiddel fra akrylmaling, og så la han tjukke lag av «malingen» utover bildet.

- Det lukta litt ille en stund, men alt for kunsten! Det er helt klart et av de beste bildene i baren, sier han.

Det motsatte av hygge

Christopher Nielsen er kjent for mørk humor, og grove og forvridde karikaturer i sine tegneserier. Han har gjort suksess med å videreføre stilen på film i «Slipp Jimmy fri» (2000), på tv i NRK-serien «To trøtte typer» samme år, og på teaterscenen i «Jokkes verdiløse menn», et teaterstykket som har gått sin seiersgang på Nationaltheatret.


GRUSOMT LYS: Toalettene i schizofreni-rommet har grafiske bilder som forteller hvilken dør du skal velge. Christopher Nielsen har også satt inn black light i taket så alt står fram i et grelt lys. Foto: Gabrielle Graatrud / Dagbladet
Vis mer

De tidligere suksessprosjektene har vært med på å finansiere det årelange arbeidet med den nye baren.

- Dette er finansiert av gammel moro, særlig pengene fra «Jokkes verdiløse menn», forteller han.

Også baren har tegneserier som et bærende element. Ideen kom etter at han lanserte begrepet misfornøyelse og inviterte til Misfornøyelsesparken på Henie-Onstad kunstsenter i 2014. Han tidligere har fortalt Dagbladet at «misfornøyelse er det motsatte av hygge, men skal få folk til å finne glede i å være misfornøyd».

Nå begynner han selv å bli misfornøyd med begrepet.

- Jeg begynner å bli litt lei av misfornøyelsesvitser, ellers relativt fornøyd med baren, sier han til Dagbladet.

Vil få inn kunstfolket

Baren åpner fredag, og nå håper gründeren at kunstfolket så vel som øltørste kommer på besøk.

- Dette er brukskunst, men med fyll som kunstnerisk imperativ. Jeg håper at bar- og kunstopplevelsen går opp i en høyere enhet. Og jeg håper at kunstanmeldere kommer og anmelder baren.

- Og det skal alltid være en kødd i baren, sier han og snur en av barkrakkene med en silikonpenis under.

Nielsen kommer imidlertid ikke selv til å henge mye i sin nye bar.

- Vanligvis får jeg aversjon for et verk når jeg er ferdig med det. Så jeg tror ikke jeg skal være her så mye.

Saturday, June 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments