Skandalene preller av teflon-Trump: – Hele det politiske miljøet har tilpasset seg Trump

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet): Han har 58 prosent av amerikanerne mot seg, folka rundt ham blir etterforsket for mulige bindinger til Russland og torsdag ble han gjenstand for et knusende vitnemål signert én av USAs mest respekterte menn.

Han halter kanskje, men USAs president Donald Trump sitter likevel trygt – enn så lenge.

- Skal det få større konsekvenser, noe som ligner riksrett, må det skje noe med den stilltiende republikanske støtten og passiviteten. Per i dag gir ingen republikanere noe støtte til tanken om å reise en riksrettssak mot Trump, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for Forsvarsstudier og USA-ekspert.

Så lenge det er tilfellet, kommer heller ikke Trumps jobb til å være i direkte fare, mener Melby.

Han får støtte av kollega Anders Romarheim, førsteamanuensis og USA-kjenner.

Kalte Trump løgner

Den foreløpige siste akten i sagaen om Trumps presidentskap var vitnemålet den sparkede FBI-sjefen James Comey framførte foran senatets etterretningskomité torsdag. I forklaringa beskrev Comey sine møter og samtaler med Trump, og anklaget presidentens administrasjon for grove løgner og for å ha svertet både ham personlig og FBI.

Høringen ble på forhånd kalt den største politiske hendelsen i USA siden presidentvalget i november. Det var derfor trangt om plassen da den 203 centimeter høye eks-FBI-sjefen skred inn i høringsrommet med rundt to hundre tilhørere, Dagbladet inkludert.

Der ble FBI-sjefen berømt av både republikanske og demokratiske senatorer. Et subtilt, men vesentlig poeng, mener Anders Romarheim.

- Til tross for at han kalte presidenten en løgner i åpningsinnlegget, ble han seinere hyllet for sin integritet og dyktighet, sier Romarheim.

Har endret terskelen

For en annen politiker ville vekten av seks Russland-etterforskninger, manglende støtte og et slikt vitnemål kanskje ha vært for tungt å bære. For Trump virker det å prelle av.

- Han har endret referanserammene for hva som er akseptabel oppførsel. Hele det politiske miljøet har tilpasset seg Trump. Man kunne høre det på de republikanske senatorene torsdag. De benektet ikke riktigheten i det Comey sa, sier Melby.

Det gjelder andre høytstående republikanere også. Etter høringa gikk Paul Ryan, speaker i Representantens hus, og nærmest unnskyldte presidenten. Han beskrev det Trump-kritikere har hintet til var et lovbrudd – at Trump ba Comey om å stanse deler av en FBI-etterforskning rettet mot sin tidligere rådgiver Michael Flynn – kun var et uttrykk for presidentens uerfarenhet.


KALTE TRUMP LØGNER: James Comey, FBI-direktøren som ble sparket av Trump, kalte gamlesjefen sin for en løgner under ed i en senatshøring torsdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Vis mer

Den eneste kritikken mot Comey under høringa handlet om:

  • at Comey ikke varslet sine overordnede, topplederne i justisdepartementet, da Trump skal ha forsøkt å presse ham til avslutte deler av etterforskningen.
  • at Comey, via en venn, lekket notatet fra Trumps Flynn-forespørsel.

- Jeg synes det var svært sjokkerende at Comey valgte å lekke notatet til pressen via en medhjelper, sier den republikanske senatoren Susan Collins, medlem av etterretningskomiteen, til Dagbladet.

Trump-dokumentasjon

I sin skriftlige uttalelse til senatskomiteen bekreftet James Comey at han dokumenterte hver eneste samtale og møte med Trump. Det gjorde han i form av detaljerte notater han skrev ned umiddelbart i etterkant av Trump-samtalene.

- Jeg var ærlig talt redd for at han ville lyve om innholdet i samtalene, og jeg visste at det kunne komme en dag hvor jeg trengte dokumentasjon på hva som skjedde. For å beskytte både meg selv og FBI, forklarte Comey om hvorfor han følte et behov for å dokumentere omgangen med USAs president.

Til sammenligning følte han ikke på det behovet da han var FBI-sjef under USAs forhenværende president Barack Obama, og visejustisminister under tidligere president George W. Bush, forklarte han torsdag.

Selv om ikke høringen i senatet knekker Trump, har det svekket ham, ifølge USA-kjenner Romarheim.

- Torsdagens høring var historisk. Den kommer til å være sentral i fortellingen om Trumps presidentskap, og utgjør et skritt på vei mot en mulig riksrettssak.

(U)rokkelig støtte

Selv om Trump er mislikt av majoriteten av amerikanere, er støtten han har blant republikanske velgere sterk. Derfor har også republikanerne i Kongressen interesse av å ikke trosse Trump. Hvis denne støtten begynner å svikte, kan det spøke for presidenten.

Et annet mulig utfall enn riksrett, er at Trump kan bli utfordret av sine egne før neste presidentvalg – nemlig at det republikanske partiet stiller seg bak en annen presidentkandidat enn Trump.

- Hvis han ikke får skuta på rett kjøl, er ikke republikanerne interessert i å sende et slakt til podiet. Da slakter de ham selv i primærvalget, sier Romarheim.

Friday, June 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments