- Jeg brenner for å skrive noe som krever at jeg går ut av mitt eget univers

(Dagbladet): Alle gutta er sparket ut, sier birøkter Ragna Jørgensen og kikker utover sitt rike.

Like ved Kongsgården på Bygdøy står 12 bifolk i ByBis regi. Her bor det for øyeblikket rundt 15 000 jentebier i hver, bier som gjør alt de kan for å forberede sin dronning på sommeren. Og for å komme spørsmålene i forkant: ByBi er et urbant birøkterlag med urbane honningbier og bybønder, bifolk er en form for bikuber.


BIER OG VANN: Maja Lunde klar med ny bok, denne gangen om vann.

Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Maja Lunde (41) står på sidelinja og har dratt opp glidlåsen på den hvite vernedressen. Mest sannsynlig ville hun klart seg uten denne kalde mai-morgenen, siden biene er ikke nevneverdig interesserte i verden utenfor før temperaturen har klatret litt høyere.

Ut av eget univers

For to år siden kom Lunde med sin skjønnlitterære debutroman «Bienes historie». For fire år siden begynte hun sin research på bier.

–Jeg brenner for å skrive noe som krever at jeg går ut av mitt eget univers, og syns research er kjempegøy. Birøkting er jo et fag, og jeg har gjort alt jeg kan for å være etterrettelig.

Hun får en kjapp innføring i foring av bier fra Ragna Jørgensen. Bidronning Sacha er så svak at hun trenger tilskudd av sukkervann.

–Sist gang jeg besøkte en bigård, var det sommer og biene trengte ikke noe ekstra. Dette har jeg ikke gjort før, sier Lunde og heller sukkervann ned i en beholder mens biene kravler opp.

–Jeg har brukt utallige timer i prat med birøktere, jeg har studert bifolk, og sett den ene dokumentarfilmen etter den andre om hva som skjer hvis biene kollapser. Hvordan vil verden se ut hvis det ikke finnes bier? Det er så skummelt, og det var etter å ha sett en dokumentar om dette, at jeg skjønte at her var utgangspunktet for en roman. Jeg får veldig mange romanideer ut fra fakta.

Hun leste om Sichuan-provinsen i Kina, der mesteparten av biene forsvant på 80-tallet, hovedsakelig på grunn av overdreven bruk av kjemiske sprøytemidler. Her er 40 000 kinesere satt i arbeid for å gjøre pollineringen for hånd.

Hun har lest boka «Ingar’sis birøkt» fra perm til perm. Her finnes det meste av det man trenger av gode råd og tips for å drive birøkt. Den har fungert bakgrunnslitteratur for romaner også, har det vist seg. Ikke en eneste sint kommentar om feilinformasjon, har funnet veien til forfatteren.


BIESUKSESS: Denne våren klatret Maja Lundes roman «Bienes historie» til topps på de tyske boklistene. Selv er forfatteren nesten ferdig med neste roman, den skal handle om vann. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Tysk suksess

For et par uker siden hadde «Bienes historie» klatret opp på en sensasjonell førsteplass på den tyske bestselgerlista som Der Spiegel trykker en gang i uka. Romanen er solgt til utgivelse i 20 land, og til høsten lanseres den i USA, England og Australia.

–Uvirkelig, sier hovedpersonen.

–Men hjemme har jeg tre gutter i alderen 6 til 12 år, så der regjerer virkeligheten hver dag.

Om et par timer skal hun møte forlagsredaktøren og diskutere manus til sin neste roman. Til høsten kommer «Blå», ei ny bok der vannet står i sentrum, og denne gang med to hovedpersoner. Franskmannen David, og den norske kvinnen Signe.

–Det er en slags oppfølger til «Bienes historie», og roman nummer to i det jeg planlegger skal bli en kvartett. Men alle fire skal kunne leses hver for seg, sier forfatteren og holder det hemmelig, hvilke temaer de siste to bøkene skal ta for seg. Men de skal alle handle om naturen og menneskene i den.

Maja Lunde har skrevet en rekke barnebøker, og har akkurat kommet ut med bildeboka «Det aller beste», en forunderlig fortelling om hvordan pizza, spagetti og iskrem ble til.

–Jeg bruker meg selv mye når jeg skriver. Egne opplevelser, eget liv, egne funderinger. Sammen med research er det grunnlaget for alt jeg skriver, sier hun. –Men i møte med papiret blir alt fiksjon, og teksten får eget liv.

Tuesday, June 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments