INGEN skal beskylde kulturminister Linda Hofstad Helleland for å være spesielt prinsippfast i spørsmålet om åpenhet i idretten, men det absolutt viktigste er at hun som visepresident i WADA nå likevel plutselig velger å støtte Therese Johaugs bønn om å få en åpen rettssak i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).
Da Helleland tidligere denne uka fortalte Dagbladet at hun ikke kom til å fremme noe ønske om åpne rettshøringer på det kommende styremøtet i WADA fordi spørsmålet ikke var på sakslista der, stod denne passive holdningen i grell kontrast med den hjemlige åpenhetsdebatten. Der har kulturministeren gjennom tydelige krav og budsjettkutt i åpenhetens navn drevet Norges Idrettsforbund fra skanse til skanse. Hensynet til fullt offentlig innsyn i noen gamle reiseregninger fra Sotsji-OL, har til nå fullstendig overkjørt idrettsledernes prinsipielle forsvar for at en norsk demokratisk frivillig bevegelse skal kunne styres uten politisk diktat.
Derfor framstod det mer enn merkelig at den ellers svært geskjeftige Helleland i den viktige posisjonen som visepresident i WADA, lot være å kjempe for Johaug og andre idrettsutøveres rett til åpne høringer.
MULIGENS var det den sterke oppfordringen i går formiddag fra Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland om at også WADA nå må ta et ansvar som fikk kulturministeren til å forandre mening. Eller kanskje var det bare en ettertanke om hva som er politisk passende i en prinsippsak som akkurat denne gangen angår en av Norges mest populære idrettsutøvere. Uansett er den nye beslutningen klok.
For dette gjelder hverken Therese Johaug spesielt eller de fleste politikerenes naturlige refleks for å være sånn nogenlunde i samsvar med folkemeningen.
Det gjelder rettssikkerheten til alle idrettsutøvere i den røffe, pågående kampen om en renest mulig sport.
DET er derfor generalsekretær Thorbjørn Jagland på vegne av Europarådet nå legger press på det internasjonale Skiforbundet (FIS) om at idretten selv må åpne dørene i CAS. For Jagland blir det dermed viktig at også WADA som verdens dopingpoliti, dytter fram en endring av hemmeligholdet rundt idrettens høyeste domstol.
Dette er en debatt Jagland har engasjert seg i lenge før Johaug avla sin fatale dopingprøve. Europarådet er blitt mer og mer sentralt i kampen mot doping ved å koordinere de ulike europeiske landenes satsinger, og Jaglands initiativ krever et svar fra FIS. Så viktig er generalsekretæren i Europarådet for idretten.
Slik er den politiske jobbingen for åpne rettsprosesser innen all internasjonal idrett ingen norsk sak. Det er en menneskerett.
Det er grunnlaget for at Johaugs CAS-høring i utgangspunktet burde vært en fin anledning for en norsk kulturminister som konsekvent vil hjelpe fram åpenhet.
NETTOPP den åpne norske saksbehandlingen sist vinter viste hvor bra det er å la alle få innsyn i idrettens ganske kompliserte regelverk mot doping. Denne åpenheten ga en ny forståelse av hvor hardt Therese Johaug allerede er blitt rammet gjennom hennes ubetydelig og utilsiktede regelbrudd, men dette er ingen eksklusiv rett for de mest kjente idrettsstjernene. Det er derfor den langt mindre profilerte vektløfteren Ruth Kasirye i dag får en sjanse til å fremme sin dopingsak i en offentlig høring.
Kasirye som faktisk var norsk flaggbærer i Beijing-OL 2008, kan bli dømt for bruk av meldonium. Hun har en svært spesiell historie knyttet til denne prøven. Enhver slik historie hører med i en rettferdig rettsprosess , og både norsk idrett og Anti-doping Norge skal ha ros for hvordan de med konsekvent åpenhet tilrettelegger muligheten for denne rettferdigheten.
Så får den enkelte utøver avgjøre om hun eller han vil ta belastningen som følger med den ekstra oppmerksomheten. Det viktigste er at idrettens domsmyndigheter ikke får skjule hvorfor noen blir dømt.
DEN gode erfaringen med den norske rettspraksisen, var bakgrunnen for at Therese Johaug selv ba om å få en åpen sak i CAS. Full offentlighet under rettsforhandlingene der vil gi det store skipublikummet i Sverige, Finland og Russland den samme sjansen til å forstå denne saken.
Flere av de svenske kommentatorene som dekket Johaug-høringen i Oslo i vinter var svært imponert over hvor grundig og informerende norsk idrett jobbet med antidoping. Den internasjonale medieinteressen for skiyndlingen Therese Johaug er så stor at en lett tilgjengelig CAS-rettssak også vil åpne idrettsjussen for et helt nytt publikum:
- Med full åpenhet vil hele skifolket selv få høre hva som hendte da Therese Johaug fikk leppesalven, og kan på det grunnlaget fritt få gjøre opp sin egen mening om passende straff.
En stort bedre begrunnelse for viktigheten av åpenhet i idretten, er det vanskelig å finne.
At kulturministeren til slutt også fant fram til det rette standpunktet, er bare fint.
Heller ikke her er det noen skam å snu.
.