Eks-kollega: – Fikk informasjon om at Jensen solgte etterretning til kriminelle

(Dagbladet): Denne uka fortsetter vitneførselen i rettssaken mot Eirik Jensen (59) og Gjermund Cappelen (50) i Oslo tingrett.

I dag er seks vitner innkalt av Jensens forsvarere. Alle er tidligere kolleger av Eirik Jensen i politiet.

Dagens første vitne er politioverbetjent Bjørn Gunnar Pedersen. Han begynte narkotikaseksjonen i Oslo-politiet på 90-tallet. Han jobbet seinere i URO-patruljen fra slutten av 90-tallet, før han begynte på Spesielle Operasjoner. I flere år hadde han Eirik Jensen som nærmeste leder.

Han forteller om flere episoder tilknyttet Jensen i politiet. De gikk både på informasjon han fikk av informanter om Jensen og at en etterforskning av en stor narkotikasak ble stoppet fordi Jensen hadde kontakt med hovedmannen på sin tjenestetelefon.

- Solgte til det kriminelle miljøet

I 2008-2009 var Pedersen teamveileder på seksjon for organisert kriminalitet.

- Mannskapene mine fikk opplysninger fra en informant om at en politimann i Oslo solgte etterretningsopplysninger til det kriminelle miljøet mot betaling.

Ifølge Pedersen var han med på et møte med informanten for å danne seg et inntrykk av ham.

- Det virket som dette var troverdig informasjon. Han hadde ikke grunn til å lyve. Informasjonen gikk konkret på at Eirik fikk betaling fra 50 000 kroner og oppover for å selge ut opplysninger. Informanten hadde selv sett politidokumenter i lokaler der tunge kriminelle var til stede, sier Pedersen.

Eirik Jensen var da Pedersens nærmeste sjef.

- Det var en nesten surrrealistisk opplevelse å høre dette. Vi fikk litt hakeslepp og måtte selvfølgelig varsle. Da gikk vi inn til Einar Aas (sjef for seksjon for organisert kriminalitet) og varslet om dette. Vi diskuterte muligheter for å gå videre. Det var umulig å la seg gjøre av hensyn til informantens sikkerhet, sier han.

Pedersen forklarte i avhør at informanten flyttet fra byen og forsvant. Ifølge han skrev de få tjenestemennene som visste om tipset om Jensens salg av opplysninger ned dette med penn fordi det var sensitivt.

Han sier at etterretningsinformasjon var noe som kunne være nyttig for politiet.

Jensens barndomsvenn solgte hasj

Rundt 2007 hadde Pedersen fått informasjon fra en kriminell informant om omfattende salg av hasj.

- Det var «Mannen fra Gjøvik» som styrte biten ved hjelp av selgere som var ute på åpen soning.

«Mannen fra Gjøvik» er også Jensens barndomsvenn og hadde Jensen som forlover i 1997. Politiet kalte saken for «Operasjon Jailhouse» fordi selgerne var på åpen soning.

- Vi bestemte oss for å gjøre noe med den saken. Det var tilfeldig at det var N.N (Jensens barndomsvenn) som var bakmann, sier Pedersen.

- Holde kleptopølsene borte

Ifølge politioverbetjenten var opplysningene gode og verifiserbare.

Ifølge han kontaktet han sin daværende sjef Iver Stensrud, som var sjef for seksjon for organisert kriminalitet og Eirik Jensen, men fikk nei til å gå videre med saken.

- Begrunnelsen for at vi fikk nei var at Eirik Jensen pratet med hovedmannen på sin tjenestetelefon. Det risikerte at Eirik gikk med i dragsuget, eller at det var klart at Jensen snakket med ham. Om det var personlig eller profesjonelt vet jeg ikke, men det var argumentet for at vi ikke skulle fortsette, forteller han i retten i dag.

Ifølge Pedersen var også en tredje informantbehandler til stede på møtet. Stensrud skal ha vært mannen som tok den endelige beslutningen om å ikke følge opp

- Vi fikk i utgangspunktet beskjed om å holde kleptopølsene borte.

Pågrepet og dømt i Sverige

- Vi fikk nei til kommunikasjonskontroll og nei til å forfølge saken videre. Deler av begrunnelsen var manglende etterforskningskapasitet, som vi opplevde titt og ofte. Hovedgrunnen var at Jensen hadde kontakt med mannen på tjenestetelefonen, sier politioverbetjent Pedersen.

En stund seinere flyttet Jensens barndomsvenn til Sverige. Pedersen hadde da fått opplysninger om at mannen skulle ta inn 500 kilo hasj via Sverige. Pedersen kontaktet da svensk toll som tente på saken.

Jensens barndomsvenn ble så pågrepet i Sverige og dømt til flere års fengsel i 2008 som hovedmannen i en hasjliga, og befatning med 404 kilo hasj.

Pedersen har blitt avhørt av Spesialenheten flere ganger de siste tre åra. Først i avhør 28. april fortalte han om denne historien til Spesialenheten.

- Jeg ruget på dette, men bestemte meg for å ikke fortelle. Det virket som synsing. Jeg holdt det primært skjult for Eirik og for ledelsen fordi jeg hadde fått nei som følge av den praten og hendelsen i 2000, sier Pedersen.

Pågrep barndomsvennen

Hendelsen i 2000 dreier seg også om Jensen barndomsvenn, som da ble pågrepet for befatning med narkotika. Politiet hadde fått informantinformasjon om kriminelle som hadde tilhold i Kværnerdalen i Oslo er det ble solgt narkotika. Opplysningene ble lagt inn i politiets etterretningssystem.

- Etter opplysningene ble vi kontaktet av Eirik med beskjed om at vi kunne kontakte en han kjente i Kværnerdalen. Han var en slags vaktmann med ansvar for sikkerheten. Eirik gikk god for ham, og vi kunne få tilgang til lokalet.

Ifølge Pedersen var vaktmannen en MC-kriminell. Da politiet kom til stedet, møtte mannen dem i porten. Han skulle da hente nøkler.

- Vi ventet og stusset over at det tok uforholdsmessig lang tid.

Inne i lokalene traff politiet Jensens barndomsvenn og en annen kar. De fant cirka en hekto amfetamin under en takplatene, penger og piller. Jensens barndomsvenn ble pågrepet.

- I ettertid fikk vi vite fra en informant at det hadde gått ut x antall kilo med amfetamin og flere tusen piller ut bakporten mens vi sto og ventet, sier han.

Han var da ikke kjent med tilknytningen Jensen hadde til barndomsvennen.

- Hadde Eirik gjort dette med vilje eller i god tro for å hjelpe oss? Jeg vet ikke om Jensen visste at NN (barndomsvennen) var der. Vi reagerte på at Eirik kontaktet oss. Det var uvanlig, sier han.

Monday, May 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments