(Dagbladet): Petter Northug var sitt livs form i høst, ifølge trener Stig Rune Kveen, men endte opp med karrierens svakeste sesong på seniornivå etter å ha gått på en treningssmell i november.
De utenlandske konkurrentene ventet på at Mosvik-ekspressen skulle finne storformen til VM i Lahti i kjent stil, men mesterskapet kom litt for tidlig for 31-åringen. Det overrasker den tsjekkiske langrennslegenden Lukas Bauer.
Overfor Dagbladet forteller den tidligere verdenscup- og Tour de Ski-vinneren, som la opp etter Lahti-VM, at han anser Northug som en av sportens mest treningssmarte utøvere. Derfor sliter han med å forstå hva som gikk galt.
- Jeg er overrasket over at Petter ikke klarte å hente seg inn og at han gikk på en smell som ødela denne sesongen. Det hadde jeg ikke trodd, når han virker så treningssmart og har et så bra støtteapparat rundt seg. Det skal ikke skje, i hvert fall ikke for en norsk løper, sier Bauer til Dagbladet.
- Samtidig er det litt godt å se. Det viser at nordmann tydeligvis også er mennesker og at også nordmenn kan gjøre feil, sier tsjekkeren og smiler.
Overrasket over Northug
Bauer, som selv har tangert grensen av hvor mye og hvor hard trening han tåler utallige ganger, er sikker på at Northug vil finne tilbake til sitt toppnivå.
- Petter er sannsynligvis en av de smarteste når det kommer til trening. Alle kan gå på en smell, men jeg trodde aldri det kunne skje med Petter. Det gjorde det, men han kommer tilbake neste år, spår 39-åringen.
- Jeg er sikker på at Petter vil slå tilbake. Jeg har hørt at han er overtrent. Jeg vet hvordan det er. I karrieren min har jeg alltid trent hardt og vært helt på grensa. I blant bikker det over, men man må pushe om man skal ta nye steg.
Northugs svar til Bauer
Når Dagbladet formidler Bauers budskap videre til Northug, svarer langrennsesset:
- Hadde jeg hatt fått trent godt i november, hadde jeg vært umenneskelig. 30 dager med trening i stedet for uten trening hadde gjort underverker, sier Northug til Dagbladet.
- Hva gikk galt?
- I uka etter høydeoppholdet i oktober ble jeg for hissig på grøten i en sju-åtters periode. Det var en periode jeg var veldig sterk. Da gikk kroppen i en dvalemodus. Det er det vi kaller overtrening eller overbelastning, sier 31-åringen.
Minner om Halfvarssons tabbe
Smellen kom svært uventet etter en prikkfri sesongoppkjøringen. Planen om å hanke inn mange verdenscuppoeng på Lillehammer og være med i kampen om den gule trøya, mislyktes totalt. Overskuddet var totalt fraværende. Northug gikk på en smell.
Begreper som overtrening, overbelastning og feiltrening ble raskt nevnt som årsak. Idrettsutøvere som er i en såkalt overtrent tilstand, trenger måneder og kanskje år, for å komme tilbake på godt, gammelt nivå. Feiltrening og overbelastning kan behandles raskere.
Symptomene innebærer at muskulaturen stivner raskere enn vanlig, dagsformen varierer mer, restitusjonstiden blir lengre og overskuddet forsvinner. Sjansene for sykdom kan også øke i en sånn periode.
Forrige sesong var Calle Halfvarsson i samme situasjon. Svensken ble rapportert i toppform før sesongen. Så gikk det galt. Halfvarsson trente han for hardt, i likhet med mange av de øvrige svenskene. Resultatet ble tidenes dårligste sesong for svensk herrelangrenn.
Den svenske refleksjonen
Overfor Dagbladet forteller landslagssjef Rikard Grip at han synes rivalene Northug og Halfvarssons historier minner om hverandre. Ingen var seg selv den aktuelle sesongen.
- Ja, det er noen likheter. Det kan fort skje når man er toppidrettsutøver og presser seg hardt. Det er lett at det tipper over. For våre utøvere var det ikke bare treningen som var årsaken, men også infeksjoner og sykdom som spilte inn. Men treningen var utvilsomt en av faktorene, sier Grip til Dagbladet.
- Hva gjorde dere i kjølvannet av dette?
- Vi har tatt grep og har tettere oppfølging nå. Vi har tette dialog mellom trenerne og utøverne. De ligger nærmere hverandre i treningsprosessen. Er vi på rett vei? Er belastningen på en riktig balansert nivå? spør den svenske landslagssjefen.
Halfvarsson kom sterkt tilbake denne sesongen og ledet verdenscupen sammenlagt innledningsvis, men skuffet siste del av sesongen. Northug sikter nå alt inn mot OL i Pyeongchang neste vinter.
- Jeg tar ett år om gangen. Ett individuelt OL-gull er målet. Jeg må tilbake i form til neste OL. Det er plan A. Jeg tror løypenettet der skal passe meg bra. Jeg er alltid sikker på at jeg skal være i form. Men det er en liten stjerne bak der, som forutsetter at jeg må holde meg frisk, sa Northug til Dagbladet i mars.
Fantasiene om Sundby
Tidligere i vinter sa kompisen Emil Iversen at han tror lysten etter å slå Martin Johnsrud Sundby var det som gjorde at det bikket feil vei for Northug.
- Den som tror Petter ikke var seriøs nok, tar feil. Han var besatt av å ta igjen forspranget til Martin Johnsrud Sundby. Petter ville litt for mye. Han har nok hatt en bra treningsplan, men mistet hodet på enkelte økter. Det er derfor han har gått på en smell. Han har nok tenkt for mye på å slå Martin, sa Iversen til Dagbladet.
- Hvis jeg hadde trent like hardt som Petter, hadde jeg nok ligget på Meråker kirkegård nå. Han trener ekstremt hardt. Petterer et enormt konkurransemenneske og lever seg ekstremt inn i treningen. Han fantaserer seg bort slik at en rolig langtur blir en femmil i Lahti. Plutselig går han en time for raskt på en tretimersøkt. Det er veldig mye.
I likhet med Bauer ble Iversen overrasket.
- Det sier mye om hvor vanskelig langrenn er når en så rutinert herremann går på en sånn smell. Da skjønner alle folk at vi lever i en tøff hverdag med harde resultatkrav og mye som kan gå galt. Alle må ha tunga rett i munnen..