OSLO DOMKIRKE (Dagbladet): 7. april døde en av Norges mest anerkjente og profilerte kunstnere, Frans Widerberg, dagen før han fylte 83 år.
Fredag ettermiddag er bekjente, familie og venner samlet i Oslo domkirke for å ta et siste farvel med maleren og grafikeren fra Oslo.
- En epoke er over. Hans tid på jorda er brukt opp, men hans bilder fortsetter å leve. I hjemmene våre. I hjertene våre, sier sønnen Nico Widerberg under seremonien.
Han forteller om en pappa som leste mye, som mediterte og så på stjernene. Som synliggjorde for oss alle hvor vakker den er, planeten vi bor på.
- Han sa til meg: Vi må tro på vår egen skaperkraft og på det gode. Og den største kraften malte han. Rommet, planeten, uendeligheten.
Frans Widerberg så etter ufoer på himmelen, forteller sønnen:
- Nå svever han langt der ute mellom planetene, i evigheten. Fri.
- Vi savner ham uendelig og vi møtes igjen.
Dyktig
Frans Widerberg var dypt respektert i kunst- og kultur-Norge, og anerkjent som en foregangsmann og pionér i sitt felt.
«Frans var den som gikk lysende gjennom verden med et kunstnerskap som alle misunte ham. (…) Edvard Munchs forlengede arm inn i vår tid. Vi står stille og hører hans hester slå over i galopp utover mot de himmelske gressganger», beskriver kunstnerkollega Karl Erik Harr i sin nekrolog.
Fullsatt kirke
En fullsatt domkirke er rikt pyntet med blomsterkranser og kunst, og musikalske innslag fra Bach, Beethoven og Schubert står på programmet. Knut Hamsuns dikt «Søvnen og døden» skal også framføres.
Kommentar
Forfatter og arkeolog Eugene Schoulgin minnes Widerberg på følgende måte:
- Som menneske har du inspirert ikke bare deg selv, men titusenvis av oss.
- Visst har du vært en misjonær, men du har aldri kommet med den endelige sannheten.
- Jeg snakker til deg i presens, du vil fortsette å være med oss, bare i en litt annen dimensjon, sier Schoulgin.
Utnevnt til ridder
Widerberg er regnet som en av Norges fremste grafikere og malere. Kunsten er sterkt preget av primærfargene rødt, gult og blått, og kunstverkene hans preger en rekke offentlige bygg.
Blant annet står han bak utsmykningen av vestibylen til psykiatrisk klinikk ved Haukeland sykehus i Bergen.
Han var elev av Alexander Schultz ved Statens Kunstakademi i 1957-60, skriver Store norske leksikon.
I 1997 ble han utnevnt til Ridder av første klasse av St. Olavs orden. I 2000 fikk Widerberg Anders Jahres kulturpris.
Widerberg etterlot seg sønnene Nicolaus Magnus og Thomas, som han fikk med kona Aasa Brækka. De giftet seg i 1960. Nicolaus er grafiker og billedhogger, Thomas fotograf og komponist.
Frans Widerberg ble født 8. april 1934 i Oslo. Moren var Ingrid Christine Blom og faren murmesteren Nicolai Magnus Widerberg.