- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix

(Dagbladet): 31. mars ble dramaserien «13 Reasons Why» sluppet på Netflix.

Dramaserien, som er basert på ei ungdomsbok fra 2007 av Jay Asher, har på kort tid blitt en internasjonal snakkis.

Serien handler om 17-åringen Hannah (Katherine Langford), som spiller inn 13 kassetter før hun tar sitt eget liv. For hver kassett trekker hun fram en person hun mener har skyld i at hun valgte å dø, og i siste episode vises selvmordet.

Ifølge en New York Times-artikkel fra 2009 er historien delvis inspirert av virkeligheten. En slektning av forfatter Jay Asher forsøkte nemlig å ta sitt eget liv – og overlevde, skriver avisa.

Omstridt scene

Flere har rost «13 Reasons Why» for å ta opp et viktig tema, mens andre frykter at den Selena Gomez-produserte serien glorifiserer selvmord og kan føre til smitteeffekt.

Kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom stiller seg kritisk til at man har valgt å vise selve selvmordsscenen i Netflix-serien.

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte, sier Lorentsson til Dagbladet.

I et Hollywood Reporter-intervju tar serieskaper Brian Yorkey den kontroversielle scenen i forsvar.

- Vi ønsket å konfrontere det faktum at selvmord er grisete, stygt og utrolig smertefullt. Det er ingenting fredelig eller vakkert med det i det hele tatt. Det er fryktelig å holde ut, og det er fryktelig for menneskene som en person som begår selvmord etterlater seg. Vi ønsket å fortelle den historien på en sannferdig måte, sier Yorkey til nettstedet.

- Så vanskelig som det enn er å se på, burde det være vanskelig å se på. Hvis vi gjør det lett å se på, selger vi varer vi ikke ønsker å selge, fortsetter han.


NY ROLLE: Artist Selena Gomez skulle opprinnelig spille hovedrollen i «13 Reasons Why», men trakk seg. Gomez endte opp med å produsere serien. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Det skal nevnes at seere blir advart før de klikker seg inn på den mye omtalte episoden.

Ifølge Independent får seere beskjed om at innholdet «kan være uegnet for et yngre publikum» og at episoden inneholder «grafiske skildringer av vold og selvmord».

- Det blir bedre

Adrian Lorentsson skjønner Yorkeys tankegang, men er usikker på om scenen er avskrekkende for noen som er i reell fare for å ta sitt eget liv.

- Man sitter mest igjen med sjokkeffekt og ikke forebyggende effekt. Det er mange måter man kunne løst historiefortellingen på, mener han.

Lorentsson understreker samtidig at det ikke er utelukkende negativt at selvmord blir tematisert i media eller populærkulturen, men mener det bør komme fram at det finnes andre løsninger enn å ta sitt eget liv.

- De som har overlevd selvmordsforsøk, inkludert meg, vet at det handler om enten å få hjelp eller at man på egen hånd finner ut at det finnes andre utveier. Det er mitt viktigste budskap: Det blir bedre.


KRITISK: Kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom. Foto: Mental Helse Ungdom
Vis mer

Kritisk

Fredrik Walby er psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Han har sett deler av «13 Reasons Why», og er i likhet med Lorentsson kritisk til serien.

- Det er tre ting jeg reagerer på: Skildringen av selvmordet, hevnmotivet og hovedpersonens uheldige forsøk på å få hjelp, sier Walby, og utdyper:

- Skildringen av selvmordet er brudd på hvordan Verdens helseorganisasjon, internasjonale fagmiljøer og vi i Norge mener man bør håndtere selvmord. Det framkaller en mulighet for smitteeffekter, og er helt unødvendig, mener jeg.

Psykologspesialisten avfeier serieskaper Yorkeys forsvar for scenen som «en avledning».

- Man gjør det motsatte av hvordan et internasjonalt fagmiljø mener selvmord bør portretteres, og så finner man på en unnskyldning. Det er gode holdepunkter i forskning for at man bør la det være.

- Unyansert


KRITISK: Fredrik Walby, psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygning. Foto: Øystein H. Horgmo / Universitetet i Oslo
Vis mer

Hevnmotivet i serien er Walbys andre ankepunkt. Han savner en tydeligere skildring av hovedpersonens mulige psykiske problemer, og påpeker at hevnmotivet er veldig mye mindre vanlig hos folk som dør i selvmord.

- Det er fortvilelsen som er et viktigere motiv. Sånn sett synes jeg serien blir veldig unyansert, sier forskeren.

- I «13 Reasons Why» er det én årsak, krenkelse, og det er ett motiv, hevn. Selvmord er alltid mye mer sammensatt og mye mer preget av depresjon og fortvilelse.

Walby reagerer også på scenen der Hannah forsøker å få hjelp hos en rådgiver, noe som ender i en «uheldig samtale».

- Det viser publikum en slags idé om at dette er noe du ikke kan få hjelp for. Realiteten er det stikk motsatte, slår Walby fast.

Står ved avgjørelsen

Manusforfatter Nic Sheff har skrevet episode seks i «13 Reasons Why».

I et debattinnlegg publisert i Vanity Fair skriver Sheff at han står ved avgjørelsen om å vise Hannahs selvmord, til tross for kritikken som har oppstått i etterkant.

- For meg virket det som den perfekte muligheten til å vise hvordan et selvmord faktisk ser ut, og fjerne myten om «å drive stille vekk» og få seere til å forholde seg til hva som faktisk skjer når du hopper fra en brennende bygning til noe mye, mye verre, skriver manusforfatteren, og legger til:

- Jeg er overbevist om at det mest uansvarlige vi kunne gjort var ikke å vise dødsfallet i det hele tatt.


FÅR KASSETTENE: Clay (Dylan Minnette) mottar de 13 kassettene der Hannah forklarer hvorfor hun valgte å ta sitt eget liv. Foto: Netflix
Vis mer
Thursday, April 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments