(Dagbladet): Politiet har enkelte steder sett gjennom fingrene på at ungdommer tar med egen alkohol på arrangementer på offentlig plass.
Nå stadfester en fersk tolkning fra Helsedirektoratet at det altså ikke er lov, og ifølge direktoratet må særlig større arrangementer nå ha skjenkebevilling.
Saken har vakt bekymring i årets russekull, bare kort tid før feiringa starter.
Nå ber Frps Ulf Leirstein helseminister Bent Høie (H) om å komme på banen.
Stortingsrepresentanten er kritisk til at «Helsedirektoratet bidrar til å stikke kjepper i hjulene på en viktig ungdomstradisjon, og på den måten sprer usikkerhet og utrygghet».
- Tolkningen fra Helsedirektoratet har ikke ligget til grunn før, ettersom dette har blitt tillatt tidligere. Det er der problemet ligger, hevder Leirstein, som har sendt et skriftlig spørsmål til statsråden om saken.
Uklart
Noen russearrangement har varslet større endringer som følge av tolkningen, deriblant Landstreffet på Lillehammer. For andre er det fortsatt uklart hva tolkningen vil bety.
På Tryvann klarer arrangørene å omgå reglene ved å bygge en gigantisk innendørs nattklubb, mens på landstreffet i Telemark får ungdommene drikke medbrakt alkohol i år på tross av Helsedirektoratets beskjed.
- Det kan virke som om man prøvde å komme med en slags felles avklaring, og så skapte man bare mer forvirring. Selv om et par steder nå mener at de angivelig har funnet et smutthull, er det slik at flertallene av treffene nå antagelig blir rammet. Det kan ikke ha vært ønsket bak, sier Leirstein.
Han mener praksisen bør være lik over hele landet, og at ungdommene bør få lov til å ta med seg medbrakt alkohol inn på treffene.
- Risikerer flere treff i privat regi
Argumentet er at treffene er viktige for at sikre at politiet har kontroll på russen.
- Hvis flere velger å ikke dra på den type treff, vil vi risikere at det skjer større treff i privat regi, sier Leirstein.
Nestleder Kristoffer Gustavsen i Unge Høyre mener at justisminister Per Willy Amundsen (Frp) også har ansvar for å ta grep hvis politiet ikke gjør det, siden det er politiet som har ansvar for å håndheve det hvis russen skal fratas medbrakt alkohol.
Alkoholloven, som Helse- og omsorgsdepartementet eier, er den samme som før.
Dagbladet har vært i kontakt med begge departement, som begge viste til hverandre.
- Den eller de ansvarlige må snakke sammen og ordne opp, sier Gustavsen.
Liberalisering
Leirstein minner om at både Frp og Høyres landsmøte har tatt til orde for en liberalisering av alkoholloven – og sier regjeringen bør vurdere å endre loven hvis de mener at Helsedirektoratets tolkning av loven er riktig.
Avdelingsdirektør Øyvind Giæver i direktoratet mener alkoholloven er krystallklar, men kan heller ikke si bombastisk hvor grensa skal gå for de forskjellige arrangementene. Giæver påpeker at det fortsatt vil være rom for skjønn når reglene skal vurderes lokalt.
- Kommunene kan velge om de vil gi skjenkebevilling til arrangementene eller ikke og politiet kan prioritere hvordan de følger det opp, men verken politiet eller kommunene kan endre loven, og den er klar, sier Giæver.
Helsedirektoratet gjorde sin tolkning etter en henvendelse om Fredriksten Landstreff, men POD har sendt den til politi over hele landet med beskjed om at de også må innrette seg etter den.
Det er foreløpig uklart om det bare er de største russearrangementene som omfattes av tolkningen, eller om det er alle.
- Det vi har vurdert, er et konkret arrangement i Halden, men det vil jo gjelde mange liknende arrangementer, og slik loven er formulert vil plikten være ganske vidtdekkende. Akkurat hvor grensa går har ikke vi vurdert, men på disse kjempearrangementene er det i alle fall ingen tvil, sier Giæver.