(Finansavisen): De siste årene har mange startet opp ølbrygging i mikromålestokk. Mens bryggeriforeningen hadde rundt 15 medlemmer for seks-syv år siden, finnes det nå rundt 200 bryggerier i Norge, ifølge Espen Lothe, gründer, daglig leder og største eier i Kinn Bryggeri.
I motsetningen til de aller fleste av dem tjener imidlertid Kinn Bryggeri penger, og de har gjort det siden starten.
God timing
- Jeg var heldig med timingen. Da jeg startet i 2009, var det en gryende interesse i befolkningen for at øl kunne være noe mer enn pils fra Hansa og Ringnes. Tallene er OK, hverken mer eller mindre. Vi har ikke så bratt vekst lenger, og prisnivået stagnerer. Fra 2013 til 2014 hadde vi sterk vekst fordi vi flyttet til nye lokaler og tok i bruk nytt utstyr. I 2016 er det sikkert en del av våre kolleger som opplever salgsnedgang, sier Espen Lothe til Finansavisen.
Lothe har utdannelsen sin fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen. Han jobbet fire-fem år som lærer i hjembyen Florø før han besluttet å satse mer på hobbyen sin, som var ølbrygging.
- Dette var i den tiden Nøgne Ø og Haandbryggeriet begynte å vokse. Jeg så hva de hadde fått til og hadde lyst til å prøve det samme her. Det var forholdsvis lett å skalere seg opp. I og med at vi tjente penger tidlig var det også mulig å finansiere nye investeringer, sier Lothe til Finansavisen.
Han ville imidlertid ikke ha gjort det samme i dag.
Ville heller blitt lærer
- Jeg ville ikke ha startet opp i dag, men heller satset på en trygg jobb i læreryrket, avslutter Lothe.
Omtrent 10 prosent av bryggeriets volum går til eksport. Ifølge Finansavisen kommer 40 prosent av salget i Norge fra Vinmonopolet, mens de resterende 60 er likt fordelt mellom daglig-vare og utelivsmarkedet.
I 2016 omsatte Kinn Bryggeri for 23,3 millioner kroner, fikk et driftsresultat på 2,1 millioner kroner og et resultat før skatt på 1,9 millioner kroner.
Andre økonominyheter:
Advarsel: Investorer bør ha kriseplanen klar
Pantesjef har tjent 74 millioner på syv år