«God stemning» i timene før 18-åring arresteres på vei til Syria: – Nordmann på sydentur

(Dagbladet): – Da er du nordmann på sydentur, sier den norske islamisten Ubaydullah Hussain til den da 18 år gamle norske konvertitten.

De to nordmennene smiler og ler, og lite vitner om alvoret 18-åringen egentlig befinner seg i. «Peter» og Hussain sitter på gulvet på hemmelig adresse, og pakker sammen utstyret 18-åringen skal ha med seg på reisen til Syria.

- De hadde nerver

Det er dokumentarfilmskaper Adel Khan Farooq som filmer seansen, og scenene kaster ytterligere lys over natta som skulle få store konsekvenser for de to nordmennene.


FIKK TILGANG: Dokumentarfilmskaper Adel Farooq fulgte Ubaydullah Hussain i flere år. Foto: Øistein Norum Monsen
Vis mer

- Med tanke på hvor alvorlig situasjonen egentlig var, var det spesielt å være vitne til at de faktisk hadde det hyggelig sammen. De hadde nerver, men de gledet seg , sier Farooq til Dagbladet.

- Jeg visste ingenting om hva som skulle skje den natta. Jeg fikk beskjed om å møte opp med kamera og bil. Det var både skummelt og spennende, men jeg klarte ikke å reflektere rundt alvoret der og da, fortsetter han.

Vises på NRK

Tirsdag ble «Peter», som han kalles i dokumentaren, dømt til to år og ti måneder i fengsel. Hussein ble idømt ni år bak murene. Retten la til grunn at den nå 19 år gamle mannen dro for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Hussain ble blant annet dømt for rekruttering til samme gruppe.

Filmklippene inngår i den nye dokumentaren til Farooq og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, «Den norske islamisten», som vises på NRK i kveld. I filmen blir man godt kjent med den omstridte Ubaydullah Hussain, og islamistmiljøet i og rundt den mye omtalte Profetens Ummah.

- Åpner et vindu

Deler av filmmaterialet har vært gjennom Høyesterett. PST konfiskerte råmateriale fra den aktuelle natta til bruk i etterforskningen av Hussain og «Peter», men Rolfsen gikk rettens vei. PST tapte saken i 2015, og materialet ble frigitt.

- Norge vil få et innblikk i livet til disse menneskene. Vi åpner et vindu og lar folk få titte inn. Samtidig er det viktig for oss å vise at dette er mennesker, ikke monstre, sier Farooq.

Journalisten ble godt kjent med Hussain i åra han fulgte ham.

- Han er ganske annerledes privat enn den man ser offentlig, men han står for synspunkter som nesten ingen andre muslimer i Norge står for. De fleste muslimer integrerte og bidrar til samfunnet, sier Farooq.

Sterke kontraster

Videoklipp av Hussain som barn, i lusekofte og i 17. mai-tog, står i sterk kontrast til en av scenene i filmen hvor 31-åringen befinner seg foran Oslo rådhus.

Sittende på en av trappene foran signalbygget, sier Hussain at han håper det en dag skal komme bønnerop fra tårnene, ikke klokkespill. Samtidig uttrykker han et ønske om å «personlig knuse statuene» tilhørende rådhuset.


INFOARBEID: Thom Alexander Karlsen og Ubaydullah Hussain deler ut infoskriv om islam på gata i Oslo. Karlsen sluttet seg til IS og ble drept i Syria i 2015. Foto: Curry Film
Vis mer

Tidlig i filmen forteller Farooq om hvordan han og Hussain opprinnelig har en ganske lik bakgrunn.

- Foreldrene våre er fra Pakistan, vi har begge heiet på Manchester United, men har gått helt forskjellige veier. Det ble jeg nysgjerrig på. Hvorfor skjer det? Hussain er egentlig en integrert norsk gutt, men står for noe helt annet.

- Fem måneder på overtid

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen forteller at «Den norske islamisten» har vært en svært vanskelig film å lage.

- Det har aldri vært så vanskelig å lage en film før. Klippingen er fem måneder på overtid på grunn av alt materialet. Samtidig må man ta hensyn til folk og være hyperetterrettelige. Det er potensielt store konsekvenser for de involverte, sier Rolfsen til Dagbladet.

- Mange vil se denne filmen med lupe, og vi har gjort vårt ytterste for at den skal være god og balansert, fortsetter Rolfsen.

- Glad for at den vises

Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier til Dagbladet at klienten er glad for at filmen skal vises på NRK.


HUSSAINS FORSVARER: Advokat John Christian Elden. Foto: John T. Peersen / Dagbladet
Vis mer

- Han håper den vil synliggjøre hvordan tingrettens dom mot ham er uriktig. Det er ikke straffbart å hjelpe noen til å reise til Syria. Det er det bare dersom man også verver dem, sier Elden.

19-åringens forsvarer, Javeed H. Shah, sier til Dagbladet at han og klienten er kjent med dokumentaren.

- Vi har ingen ytterligere kommentar, sier Shah.

Adel Khan Farooq har tidligere vært ansatt som journalist i Dagbladets nyhetsavdeling.

Wednesday, April 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments