(Dagbladet): Krypterte kommunikasjonsapper som WhatsApp og Signal brukes i stor skala på Wall Street, og ikke bare til uskyldig kommunikasjon. Appene brukes også til tvilsomme aktiviteter, for å holde myndighetene på avstand og for å slippe sjefens innblanding, skriver Bloomberg.
Ifølge dagens utgave av Finansavisen er dette en trend som også er kommet til det norske finansmiljøet. Avisa melder at Finanstilsynet har hatt enkeltsaker der WhatsApp er blitt brukt til kommunikasjon mellom aktører.
WhatsApp, er eid av Facebook. Nylig ble det lovet at bare avsender og mottaker har tilgang til kommunikasjonen som blir gjort i appen. Sletter man kommunikasjon her blir den borte for alltid. Det samme gjelder appen Signal, hvor man gjennom innstillinger kan sørge for at kommunikasjonen slettes automatisk.
Dagbladet har vært i kontakt med Finanstilsynet som ikke ønsker å kommentere ytterligere om kommunikasjonen via WhatsApp, som er avdekket i Norge, er blitt brukt til å sende konfidensiell informasjon, eller om det er blitt gitt bøter i forbindelse med WhatsApp-bruk i Norge.
Pålagt rutiner
- Vi har i enkeltsaker sett bruk av blant annet WhatsApp i kommunikasjon mellom ulike aktører, skriver Jo Singstad, kommunikasjonsrådgiver i Finanstilsynet i en e-post til Dagbladet, og viser til verdipapirforskriften der det blant annet står at verdipapirforetak er pålagt å etablere betryggende rutiner for dokumentasjon av kommunikasjonen.
Verdipapirforetak er også pålagt å sørge for listeføring av alle ordre og utførte transaksjoner slik at Finanstilsynet kan kontrollere om reglene tilsynet har ansvar for er overholdt i tråd med verdipapirhandelloven.
- Reglene oppstiller konkrete krav til hvordan en ordre og en transaksjon skal dokumenteres, skriver Singstad.
Megler bøtelagt
Ifølge Finansavisen fikk en tidligere megler i investeringsbanken Jefferies Group nylig en bot tilsvarende 400 000 norske kroner for å ha delt konfidensiell informasjon via WhatsApp. WhatsApp ble også brukt i en av USAs mest rotete finansskandaler der Navnoor Kang, som forvaltet 50 milliarder dollar for staten New York, ble avslørt i å ta i mot bestikkelser fra obligasjonsmeglere.
Flere store banker tar grep for å unngå denne typen hemmelig kommunikasjon. Deutsche Bank er blant bankene som prøver å få bukt med problemet. Banken forbyr bruk av WhatsApp og liknende applikasjoner på alt utstyr som er eid av banken.
Tror ikke det er noe problem i Norge
- Jeg tviler sterkt på at dette er noe som er utbredt i Norge, sier Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør i Finans Norge.
Han understreker at bruk av WhatsApp og denne typen apper i forbindelse med transaksjoner er veldig alvorlig og kan være grunnlag for sterke reaksjoner fra Finanstilsynet, men:
- Jeg tror ikke det er mange som tør ta sjansen. Jeg skal ikke utelukke at det finnes enkelte tilfeller, men vi har en mer transparent finansnæring i Norge med et tilsyn som følger næringen tett, sier han.
Fåne tror ikke det har noe for seg å forby slike apper i Norge da reglene er klare.
- Handel skal dokumenteres med godkjente telefoner og lydbånd. Det å forby en app fordi den kanskje kan misbrukes høres ikke fornuftig ut. Hvis noen ønsker å drive med lureri kan de gjøre det uavhengig av tekniske virkemidler, sier han.
Forpliktet til kommunikasjonskanaler
- Vi har ingen situasjon i dag hvor vi ser på dette som et problem, sier Christian Steffensen, pressesjef i Nordea Norge.
Han opplyser til Dagbladet at Nordea ikke har et eksplisitt forbud mot bruk av WhatsApp og liknende apper, men at ansatte i Nordea er forpliktet til å bruke kommunikasjonskanalene banken tillater.
- Det vil hele tiden komme nye måter å kommunisere på, men det er definert hvilke kommunikasjonskanaler det er lov å bruke. Vi vurderer bildet med kommunikasjonsmidler fortløpende. Kommunikasjonskanalene er gjennomgått med tanke på eventuelt misbruk, sier han.