(Dagbladet): – Jeg tror medarbeidere på Spesielle operasjoner utelot å gi informasjon til Eirik fordi de ikke stolte på ham som kollega, sier tidligere spaningssjef i Oslo politidistrikt Torstein Holand.
På tiltalebenken sitter tidligere kollega Eirik Jensen tydelig oppgitt, han rister på hodet.
I dag vitner Holand i rettssaken mot korrupsjons- og narkotiltalte Eirik Jensen.
Holand var en av få i Oslo politidistrikt som visste om «Operasjon Silent», politiaksjonen som tilhørte Asker og Bærum politidistrikt, hvor Gjermund Cappelen ble pågrepet.
- Jeg ble bekymret
Dagen før Cappelen ble pågrepet, hadde politiet tømt hasjlageret hans på Røa. Politiet ville skape uro i miljøet, så miljøet skulle gjøre feil. Så prøver Cappelen å ringe Jensen, sender melding for å avtale et møte. Skriver det er viktig. Møtet ble aldri gjennomført.
- Da ble jeg bekymret. Hvorfor i all verden skal Cappelen ha kontakt med Eirik? sier Holand i retten, som forklarer at man som følge av denne kontakten, kaller inn til et møte.
- Vi får også vite at de (Cappelen og Jensen) har avtalt et møte dagen etterpå. Jeg vil høre hva de snakker om på det neste møtet.
- Vi tilbyr Asker og Bærum romavlytting. Det ble avslått, de etterforsket Cappelen, ikke Eirik Jensen. I ettertid tenker jeg det er litt synd, sier Holand.
Dersom politiet hadde plantet en mikrofon i bilen til Gjermund Cappelen under det avgjørende møtet mellom Cappelen og Jensen 19. desember 2013, ville de kunne fått beviset som kunne dokumentert at politioverbetjent Eirik Jensen var en skurk, eller fått avklart at den betrodde politilederen bare gjorde jobben sin.
Dagbladet har tidligere skrevet at den manglende avlyttingen av Cappelens bil var en gedigen tabbe av politiet i Asker og Bærum, basert på informasjon fra en rekke kilder.
Dagbladet Pluss
Klager
Holand sier også at han fikk muntlige og skriftlige klager inn på Spesielle Operasjoner (SO), i hovedsak fra hovedveilederkontoret, også teamledere og andre fra avsnittet, da han ble sjef i 2012.
Klagene han snakker om gjaldt Jensen, som på dette tidspunktet hadde en jobb som rådgiver, hvor tanken var at han ikke skulle drive operativ kildevirksomhet på gateplan, ifølge flere vitner.
Kommentar
Holand begynte å følge med på Indicia, politiets etterretningssystem, da han tok over som leder på SO. Da han begynte som leder i 2012, visste han ikke at Jensen hadde informanter eller kilder. Men så kom klagene på at Jensen fortsatt hadde informanter, skrev meldinger i Indicia, selv om han var ansatt på Strategisk stab.
- Jeg stusset på at noen (av meldingene lagt inn i systemet) var skrevet av andre. Blant annet et notat på at gjengmiljøet bevæpner seg. Det var et kritisk notat for oss. Det utløste nærmest handlingsplikt, sier Holand, om notatet som Jensen skal ha fått noen andre til å skrive inn i etterretningssystemet.
Notatet ble jobbet med, men nedgradert. Seinere skjedde Manglerud-drapet i gjengmiljøet.
LES OGSÅ: – Meldte fra om planlagt frap – ble avvist
- Dette notatet gikk på gjengmiljøene generelt, så vidt jeg husker. Jeg har sett i medieomtale av saken, at man kunne forhindret Manglerud-drapet. Det er ingenting som tilsier at det var beskrevet i det notatet der, sier Holand.
- Var det andre liknende hendelser eller andre konkrete Indicia-meldinger?
- Vi satt i en megling med gjengmiljøene, hvor vi hadde stilt opp med et par tre mann. Da har vi notoritet knyttet til det møtet. Da vi var ferdig med gjengmeglingen, går vedkommende og møter Eirik Jensen rett etterpå. Vi har ikke sett noe notat eller notoritet knyttet til det. Det skapte irritasjon, for de som var knyttet til meglingene, sier Holand, som sendte en e-post til sjef for Seksjon for organisert kriminalitet og varslet om Jensens virksomhet:
«Registrerer fortsatt at Eirik Jensen driver med informantvirksomhet. Han har skrevet noen notater i det siste. Eirik har fortsatt registrert sine informanter hos oss. Han synes dessuten å drive informantvirksomheten alene, noe som ikke er bra i det hele tatt. Vi har ikke ansvaret for dette», skriver Holand 14. november 2013, da Jensen var knyttet til Strategisk stab.
Kontakt med Cappelen
Holand forklarer at han leste ut fra meldinger i Indicia at Jensen fortsatt hadde kontakt med Cappelen.
- Han skrev notater knyttet til hasj. Da tenkte jeg at han fortsatt hadde kontakt med Cappelen, sier Holand, og sier at han tolket det som at informasjonen kom fra Cappelen på grunn av detaljnivået.
- Jeg har ikke annet kjennskap til Cappelen enn at jeg har visst og skjønt at han har drevet ganske stort med hasj på 90-tallet, sier Holand, som sier at notatene hadde et innførselsaspekt også.
Dagbladet Pluss
Ikke hørt om penger
Jensen-forsvarer Arild Holden, spør Holand om han har hørt at Jensen tok imot penger i sin informantvirksomhet.
- Nei, det har ikke jeg hørt, svarer Holand.
- Har du opp gjennom disse åra fått høre at Eirik Jensen var møkkete? spør Holden.
- Nei, sier Holand, som forklarer at Einar Aas, sekssjonssjefen, har brukt det begrepet basert på hva tjenestemenn fra Asker og Bærum har sagt.
Eirik Jensen nekter straffskyld.