(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og Norge er om ikke iskaldt, så i alle fall svært kjølig. Ordkrigen mellom norske og russiske myndigheter har tiltatt i styrke de siste månedene, og kulminerte – foreløpig – da den russiske ambassaden i Oslo karakteriserte forholdet mellom de to landene som «ikke holdbart».
Helt uavhengig av dette har norsk barnevern fått mye oppmerksomhet mange steder i Europa de siste årene, ikke minst i Russland.
I 2014 gikk den russiske barneombudsmannen Pavel Astakhov og beskyldte Norge for «terror», for å ha adskilt 55 russiske barn fra sine foreldre og for å kidnappe russiske barn.
Advarer turister
Dette har tydeligvis satt seg så godt, at når russisk UD nå publiserer et skriv der de kommer med retningslinjer for hvordan russiske turister bør oppføre seg når de er på ferie i utlandet, er dette det eneste det står spesifikt om Norge:
«Det er viktig å være spesielt oppmerksom på den strenge lovgivningen når det gjelder alle former for vold mot barn. Det inkluderer klaps mot hodet, bruk av høy stemme, osv. Slik adferd kan framtvinge spørsmål fra barnevernet og politiet, med alt det innebærer av konsekvenser.»
- Ser positivt på det
På spørsmål om hvordan barnevernet forholder seg til stikk som dette, svarer direktør i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald, følgende:
- Vi vet at det ikke er bra å slå barn og at vold mot barn ikke er forbundet med noen positive effekter. Derfor kan vi velge å se positivt på at russiske turister avstår fra å slå barn når de er i Norge. Jeg håper flest mulig også tar med seg denne skikken hjem av hensyn til barna, sier hun til Dagbladet.
Selv om Norge, og besøk her i landet, bare er nevnt en gang spesifikt, er publikasjonen full av generelle råd om hvordan russiske myndigheter ønsker at russere på utenlandsferie skal oppføre seg.
Begrunnelsen for å gå ut med rådene er å unngå «uønskede hendelser», som da – for Norges vedkommende – å få barnevernet på nakken.
Råd om akseptabel oppførsel
Om Sverige får russiske turister råd om at det kan være vanskelig å prate med svensker om følelsesrelaterte saker. I Canada frarådes de å fleipe om likestilling og i Nederland advares de mot å komme for sent til avtaler.
I Norge skal de altså ikke klapse egne eller andres barn på hodet.
Her er hele smørbrødlista (på russisk) hvor russisk UD gir sine landsmenn råd om hva som er akseptabel oppførsel når de oppholder seg i utlandet.
Dagbladet Pluss