(Dagbladet): Linn Skåbers nye komiserie er av typen du blir fysisk sliten av å se på. Det kan være en god ting. Men ofte er det bare slitsomt.
«Best før» handler om Lena, som fyller førti, mister jobben i en grusom damebladredaksjon, og blir dumpet av samboeren til fordel for en purung kollega. Alt på én dag, og i én episode.
Hun har sett sine bedre dager, som tittelen antyder. Det har dessverre denne sjangeren også.
Endevender salaten
15 år etter premieren på «The Office», skal det godt gjøres å dra pinlighetshumoren til nye høyder. Skåber har forsøkt før, med «Hjerte til hjerte» i 2007, en serie som var svært vanskelig å se på uten en diger sofapute tilgjengelig. Det er de samme folka som står bak «Best før», og her skal det være så flaut at du må massere kjevemusklene etter å ha sett på. Ikke minst er det lett å gremmes av tanken på lignende ting en selv kan ha har gjort og sagt. Var det slik jeg framsto? Det er vondt, og det skal det være.
Beskrivelse
Komiserie
Premieredato
18. mars kl 22.10
Kanal
TV 2
Men må det være så heseblesende? Skåbers Lena nøyer seg ikke med å tråkke i salaten. Hun hopper i den og endevender den, mens hun spyr ut upassende kommentarer.
Der mange av oss snakker fort når vi blir nervøse, kjører hun på som et ion i en partikkelakselerator. Halvparten av pinlighetene kunne vært unngått hvis bare folka rundt henne hadde turt å be henne holde kjeft litt oftere.
Den andre halvparten hadde vært ute av bildet hvis Lena selv hadde sett litt mer på pute-serier. Da hadde hun visst at du aldri må finne på å ljuge på deg jobb / kjæreste / hjørnekontor for å gjøre inntrykk på noen. Og hvis du skulle komme i skade for å dra en liten, hvit løgn, må du aldri, aldri konkretisere den. Ikke gi liksomkjæresten navn. Ikke vis fram kontoret som ikke er ditt. Hovmod står for fall, alltid, alltid, alltid.
Gjenbruk
Det er en viss folkelig sjarm i det å gjenbruke gamle humorpoenger. Så lenge man ler, trenger ikke alt å være superfresht. Men det er grenser for hvor mange ganger du kan tenke «å nei, ikke det, ikke det» og få rett. Og fortsatt klare å le av det. Etter hvert blir du bare nummen. Det kommer til å gå rett vest, og du vet hvordan, så hvorfor bry seg?
I denne sjangeren er det ikke mulig å slippe den minste, lydløse fis uten å bli oppdaget. Langt mindre en bæsj, som Lena prøver på i første scene, da samboeren kommer inn på badet for å pusse tennene. Forresten et godt eksempel på hvor lite subtil «Best før»-humoren er.
Gode venner
Det skal sies at vi får noen pusterom innimellom, og en forsøksvis hjertevarm eller galgenhumoristisk avslutning på hver episode. Dette takket være et knippe fine folk som står klippefast ved Lenas side, uansett hva hun foretar seg. Kikki Stormo er god som tørrvittig venninne, og Marit Grefberg og Per Tofte har alltid en oppmuntring på lur, som beboere på sykehjemmet Lena får seg jobb ved.
Men det hjelper lite. Som komiserie føles «Best før» omtrent like snedig som Lena er i møte med nye svigerforeldre.
Anmeldelsen er basert på seks av ti episoder.