- Det bør være plass til en manndomsprøve, framfor en søndagstur med spurt på slutten

(Dagbladet): «Jeg savner tida der de forsvant inn i skogen, ensomme, og dukket opp på stadion etter 25 kilometer alene.»

Jepp, du har sikkert han vennen der på Facebook du også. Og nå er det femmila igjen, og da dukker han opp igjen: Femmilsnostalgikeren.

For i Kollen i dag skal de gå sammen ut fra start, de skal potensielt lure på hverandre i 47 kilometer før de spurter om seieren i et slags angrep på alt som er hellig her i landet. Eller? Ingen lærde strides, men vi andre bruker litt tid på å diskutere det: Var det bedre før, med individuell start og få kameravinkler og mann mot mann, kvinne mot kvinne?

- Fellesstarten er en gavepakke for småbarnsforeldre, men ikke for skientusiaster, sier Frode Estil til Dagbladet.

Han har gått et par femmiler sjøl, både med enkeltstart og fellesstart, og i dag er han med ungene på skirenn og ikke helt sikker på når kollenrennet starter. Men det holder jo å rekke det siste kvarteret, som han sier.

- Jeg er veldig glad for at jeg selv fikk oppleve den ordentlige femmila med individuell start. Det var en fantastisk opplevelse. Det er kanskje en utøvergreie, men femmila var sagnomsust. Det var en drøm å få lov til å gå den, det var et veldig stort øyeblikk, sier Estil.

- Men er ikke enkeltstarten død? Kan den komme tilbake?

- TV bestemmer mye. Og for publikum er det nok mer spennende på stadion med fellesstart. Men jeg er en sterk tilhenger av individuell start på femmila. Og jeg tenker at utøverne må bruke sin makt og påvirkningskraft i forbundene for å kjempe for det. Jeg tenker at det bør være plass til en sånn manndomsprøve, framfor en søndagstur med spurt på slutten.

Bare Sverige

Åge Skinstad er speaker i Kollen under dagens femmil og er på vei opp bakkene fra Røa når Dagbladet ringer.

Han sitter også i FIS’ verdenscupkomité, og er på alle måter forbederedt når vi stiller ham de samme spørsmålet: Er den gamle femmila begravd for alltid?

- For å si det kort: Oppsettet av terminlista er nok det vi bruker mest tid på. Og det har vel vært tendenser til at Sverige syns det skulle ha vært moro med individuell start. Men det er ingen andre nasjoner som har lyst til dette. Den eneste nasjonen som er interessert, eller er i nærheten av å be om enkeltstart, er Sverige, sier Skinstad til Dagbladet.

- Det er sånn at all idrett krever en fornyelse. La oss sammenlikne med friidrett, de fleste hadde vel latt seg overraske om det hadde vært individuell start i maraton, for eksempel? Hør, selv vi som kjenner historien: Jeg har gått mange femmiler sjøl, og et norsk langrennskyndig publikum har ingen problemer med å forstå femmil med enkeltsstart. Men det internasjonale publikummet forstår det ikke. De skjønner det ikke, sier den tidligere langrennsbossen.

Skibyttet interessant

«Håpet», for han på Facebook, er kanskje en retrobølge som framtvinger en retur til den individuelle starten. Det var jo gøy med 15-kilometeren i Falun?

- Jeg vil sammenlikne det litt med diskusjonen rundt diagonalgang og staking. 90 prosent av de jeg ser rundt hytta på Sjusjøen går klassisk med feste. Og det at vi har en idrett som kjennes igjen av de som ser det på tv, det er smart, og derfor forsøker vi å verne om den biten, for eksempel, sier Åge Skinstad.

- Utfordringen rundt femmila med fellesstart historisk sett, er at alle syns det er kjedelig at alle går sammen fram til spurten, men det skjer jo stadig sjeldnere. I dag for eksempel, jeg håper noen rykker og får luke. Og taktikken på klisterføret i Kollen i dag, vil det lønne seg å bytte ski to ganger, vil alle bytte ski samtidig eller ikke? Det er et eksempel på en artig nyvinning, sier Skinstad.

Kl 12 går de i hvert fall ut i løypa, guttene, sammen.

Saturday, March 11th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments