(Dagbladet): Forskere fra universitetet i Cardiff har gjort full på Svalbard som de mener beviser at den nedisete øya i Arktis har en tropisk fortid.
På Svalbard fant forskerne fossiler fra en tresort tilhørende lycopsids-familien. Dette regnes som verdens eldste plantegruppe og er aldersbestemt så langt tilbake i tid som 380 millioner år.
Det kommer fram i en rapport fra forskerne Christopher M. Berry og John E. A. Marshall, som har publisert funnene sine i tidsskriftet Geology.
Og den gang var verden slett ikke slik vi kjenner den i dag.
Som Dagbladet skrev i går, var for eksempel Bornholm trolig en del av Sør-Amerika, og forskerne tror at Svalbard tidligere lå nær ekvator og at de tropiske trærne dermed kunne trives der. I løpet av millioner av år har jordplatenes skiftende posisjoner flyttet Svalbard til sin nåværende beliggenhet langt mot nord.
Forskerne mener også at trærne som det nå skal være funnet fossiler av på Svalbard, spilte en vesentlig rolle i jordas utvikling. For noen hundre millioner år siden skal det ha vært langt varmere på jorda, temperaturer på 50 varmegrader kan ha vært gjennomsnittet.
Lycopsids-trærne spilte ifølge forskerne en avgjørende rolle i Devon-perioden for omlag 400 millioner år siden. Skoger, som den det skal ha blitt funnet rester av på Svalbard, spilte en avgjørende rolle for å redusere CO2-forekmonsten i lufta, redusere temperaturen, og gjøre jordkloden til et sted egnet for å utvikle moderne liv.