FALUN (Dagbladet): Det er under én uke til VM i Lahti starter. Sprinten er mesterskapets åpningsdistanse. På kvinnenes sprint er Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla de to største favorittene. Dernest følger Natalja Matvejeva, Hanna Falk og Heidi Weng. Glem heller ikke Krista Pärmäkoski, Jessica Diggins, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen.
I Toblach satte russiske Matvejeva selveste Falla på plass i to sprinter. Plutselig er hun bedre enn noensinne. Bedre enn før hun ble tatt for EPO og ble utestengt i to år. Nå er hun plutselig en gullkandidat på VM-sprinten i Lahti. Et gull der vil neppe gi en spesielt god følelse hos konkurrentene.
Petter Northug og herrene ga klar melding til Johannes Dürr da han ble tatt for EPO. Når det gjelder Matvejeva og hennes kvinnelige rivaler, er imidlertid ikke de kritiske røstene like høye. Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller Dagbladet at hun tror de norske dopingsakene i høst er en del av årsaken til det.
- Det begynner å bli lenge siden EPO-dommen hennes. Jeg kjenner ikke detaljene i saken. Er det noe vi har lært i Norge i høst, er det at det å bli dopingdømt kan være så veldig mye forskjellig, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.
- Men det er forskjell på EPO-bruk og leppekrem-tabbe?
- Ja, det er det, men vi må ha det utgangspunktet at alle er rene og konkurrerer på like vilkår. Det er da det er gøy å konkurrere. Hvis det kommer til det stadiet hvor man tenker at jeg ikke kan stole på det, hører jeg ikke hjemme her lenger.
Østberg frykter Matvejeva
Ingvild Flugstad Østberg har i flere år vært bedre enn den russiske 30-åringen, men i år har hun blitt satt på plass en rekke ganger i sprint.
- Jeg tror ikke jeg skal si så mye om det. Det er best å ikke si noe, verken den ene eller andre veien. Det blir bare feil å si noe, sier Østberg til Dagbladet.
- Kan Mataljeva ta gull i Lahti?
- Ja, hun er en av favorittene, slik hun har sett ut i det siste. Hun var ikke så rå i Falun. Jeg burde egentlig slått henne. I Toblach virket hun vanvittig sterk. Løypa i Lahti passer nok bra for henne.
- Vi vet jo ikke hva som foregår i Russland
Maiken Casperen Falla vet godt at Matvejeva er en av få som kan utfordre henne om sprintgullet i Lahti.
- Hun har sonet sin straff. Hun følger det samme antidopingprogrammet som vi gjør. Vi skjønner jo ikke hva som foregår i Russland og hva som har skjedd. Det er andre forhold der enn vi er vant til. Men jeg tenker det må være greit, siden hun har sonet sin straff, sier Falla til Dagbladet.
Også den svenske sprinteren Halla Falk, som med sine fartsressurser i fristilssprinter er en av de største medaljekandidatene på Lahti-sprinten, er forsiktig med å uttale seg om Matvejeva og hennes tidligere EPO-dom.
- Det tenker jeg ikke noe på. Fokuset mitt er å gå på ski, så er det opp til antidopingarbeiderne å holde sporten ren, sier Falk til Dagbladet.
Innrømmer dopingkultur
Til Dagbladet forteller Natlja Matjeveva selv at hun føler seg god nok for gull i Lahti.
- Målet mitt er å ta gull. Jeg har vist at jeg er god for det i år. Dette er min beste sesong noensinne, sier 30-åringen til Dagbladet.
- Hva er hemmeligheten bak årets fremgang?
- Det er ingen hemmelig. Det er hardt arbeid over tid. Min fortid er fortid. Jeg er ren nå.
Det samme håper den russiske sprintstjerna Nikita Kriukov.
- Matjeveva ble utestengt, ja. Jeg kjenner ikke saken hennes, om det var uforskyldt eller ikke. Jeg kjenner henne egentlig ikke så godt. Vi er sjelden sammen, bare i mesterskap, sier Kriukov til Dagbladet.
- Det var et dopingmiljø i russisk langrenn fram til 2010. Da kom vi som var den nye generasjonen inn og tok et oppgjør det. Vi var klar på at vi ville konkurrere rent. Matjeveva har etter hvert blitt en del av den kulturen og er ren nå. Hun er ei hyggelig dame og en gullkandidat på sprinten i VM.
Mørk historie
Etter dopingskandalen som ble avslørt under OL i Salt Lake City i 2002, med Larissa Lazutina, Olga Danilova og etter hvert Julija Tsjepalova i spissen, har russiske kvinner i verdenstoppen i langrenn omtrent vært fraværende.
De russiske skijentene som har hevdet seg i verdenstoppen, har blitt tatt for doping. Alena Sidko tok flere mesterskapsmedaljer i 2005 og 2006, men ble senere tatt for EPO. Irina Khazova vant blant annet et verdenscuprenn i Davos i 2009, men ble tatt for bloddoping.
Og så var det denne Natalja Matvejeva, som har banket verdenseliten i Toblach denne helga. I 2007 vant hun sin første verdenscupseier Düsseldorf rett foran Marit Bjørgen, som dermed ble slått for en sjelden gangs skyld i den tyske bysprinten. I 2008 ble Matvejeva nr. 2 i samme by, da den da 18 år gamle Caspersen Falla fikk sitt store gjennombrudd med 3. plass.
Dagbladet Pluss
Løfshus: – Hun er en gullkandidat
Men så skjedde det som ofte skjer med suksessrike russiske skijenter: Matvejeva testet positivt på EPO i 2009 og sonet dommen frem til 2011. Nå er hun tilbake sterkere enn noensinne og seiler opp som en sterk gullkandidat i Lahti på sprinten og kanskje lagsprinten.
- Når hun slår Maiken, er hun utvilsomt en gullkandidat i Lahti. Matvejeva blir tøff å slå, sier Norges langrenssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.
- Hva tenker du om at hun tidligere har blitt dømt for bruk av EPO?
- Det har jeg egentlig ingen kommentar til, bortsett fra at hun har sonet sin straff og gjort sin plikt for å komme tilbake. Straffeomfanget er det WADA som styrer.
- Er det mistanke og frustrasjon i det norske langrennsmiljøet?
- Nei, det har jeg ikke hørt noe snakk om, sier Løfshus.
I 2010 ville Det internasjonale skiforbundet (FIS) fjerne alle trenere og folk i det medisinske støtteapparat i Russland, samt utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina. Signalet var klart: Matvejeva og co. var ikke velkommen tilbake.
Nå er hun likevel det og en gullkandidat på VM-sprinten i Lahti. I morgen kan vi få en forsmak i generalprøven i sprinten i Otepää.