(Finansavisen): – Det er tradisjonelt Aust-Agder, Østfold og Finnmark som har de høyeste trygdetallene, sier direktør for spesialenheter i Nav Vest-Agder, Per Lund til Finansavisen.
I forrige uke omtalte Fædrelandsvennen andelen på trygd i hver kommune i Aust- og Vest-Agder, og tallene viser at i Aust-Agder har åtte kommuner en trygdeandel på over 30 prosent. Høyest ligger Gjerstad og Tvedestrand med henholdsvis 33,9 og 32,8 prosent, mens snittet er 29,1 prosent.
I Vest-Agder er fire kommuner over 30 prosent, med Sogndalen høyeste med 32,1 prosent. Landssnittet ligger på 22,8 prosent, skriver Finansavisen.
- Vi jobber knallhardt for å snu trenden, og har spesielt fokus på unge, men vi kan ikke gjøre noe med sviktende næringsutvikling, sier leder av Nav i Tvedestrand, Åse Selaasdal, til Tvedestrandsposten.
– Ikke bærekraftig
Torsdag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall som viste at arbeidsledighetsprosenten i Norge er 4,7 prosent.
- Legger man til alderspensjonistene, er det ikke bærekraftig at en tredjedel av personer i yrkesaktiv alder mottar trygd. I tillegg eldes befolkningen stadig mer, og flere går av før de burde, sier Lund til Finansavisen.
Trygdetallene inkluderer personer som er arbeidsledige, går på arbeidsavklaringspenger, er sykemeldte eller uføretrygdede. Kvinner som er i fødselspermisjon registreres ikke i disse kategoriene.
- Nordmenn har vært vant med lave arbeidsledighetstall i forhold til andre land. Føres statistikken likt internasjonalt, eller har landene ulike rapporteringer?
- Det er en lik praksis for hvordan man registrerer arbeidsledige internasjonalt, men det er kanskje strengere vilkår for å få uføretrygd i andre land, sier Lund til Finansavisen.
Flere økonominyheter