I går husket Eirik Jensen veldig lite. Spesialenhetens aktor Kristine Schilling gikk på sitt vanlige, detaljfokuserte vis gjennom en rekke kontantinnskudd som Eirik Jensen har gjort i ulike banker på ulike tidspunkter. Deretter spurte hun ham ut om et utall tekstmeldinger og andre kontaktpunkter mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.
1523 telefonsamtaler, tekstmeldinger og e-poster er rekonstruert, nøye gjennomgått og tolket av Spesialenheten. I kronologisk rekkefølge måtte Jensen svare på hva han husker av kontakten nær minutt for minutt, enten samtalene skjedde fysisk, via tekst eller telefon.
Jensen virket til tider både sliten og irritert. Det var forståelig. Jeg synes heller ikke det er vanskelig å forstå at noe av dette er vanskelig å huske så mange år etterpå. Men utspørringen er viktig for bildet som Spesialenheten forsøker å tegne.
Pengene som Jensen satte inn i banken på ulike tider beløp seg over en periode på to år til 288 948 kroner. Det er mye penger, og spørsmålene om dette skal selvsagt underbygge bildet av at Jensen har fått penger fra Cappelen i den samme perioden. Det kan selvsagt være riktig.
Samtidig kan det også hende at Jensens forklaring stemmer, og at disse pengene stammer fra hans omfattende kjøp og salg. Jensen har hele tida sagt at han har hatt en stor kontant-økonomi siden tenåra og sier selv at han ikke ville satt pengene i banken dersom de kom fra kriminalitet. Uansett er det mye penger.
Kommentar
Blomsterspråk og kodenavn er så tilslørende som det skal virke. Tekstmeldingene som er sendt mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er uklare, ufullstendige og vanskelige å tolke. Særlig ti år seinere. De er preget av den typiske interne tonen som de to har utviklet gjennom 20 års bekjentskap. Politimannen og storsmugleren bruker rusmisbrukeres vanlige betegnelser som cola for kokain og kodespråk som fint vær og abort.
Begge har hatt et stort antall telefoner og opererer med en rekke ulike numre. En gang ga Cappelen Jensen en kryptert telefon.
Tidlig i desember 2009 kommuniserte Cappelen med en han har lagret under navnet «Mr. Good.» Ifølge narkobaronen fra Bærum er det ett av flere kodenavn han brukte om Jensen. Du trenger ikke være aktor for å mene at meldingene virker underlige. Spesialenheten mener meldingene tyder på at Jensen har meldt fra om «stille forhold» i politiet like før Cappelen har mottatt en innførsel narkotika. Jensen mener meldingene like gjerne kan bety noe helt annet, at han tror nesten helt sikkert at han ikke kan være «Mr. Good» og sier at han husker verken store politioperasjoner eller konkret hva som skjedde på samme tid.
Kommentar
«Husker ikke,» sa Jensen 25 ganger på 26 minutter. Alle andre husker selvsagt godt at politiet brukte enorme ressurser på å forberede Barack Obamas besøk til fredsprisseremonien samtidig.
Eirik Jensen står imidlertid verken tiltalt for dårlig hukommelse, blomstrende språk eller for å unndra seg skatt. Ulne svar på Kristine Schillings spørsmål er viktige for påtalemyndighetens forsøk på å skape indisier. Om djevelen sitter i detaljene, kan hennes pågående utspørring mane fram litt av hvert. Foreløpig er det likevel langt mellom det som synes bevist i retten og de alvorlige anklagene i tiltalen. Vi skal få høre mye mer om kontanter og sms-er de neste månedene.
Kommentar