Til vestlig filmindustris store frustrasjon har Kina strenge restriksjoner på import av utenlandsk film. Løsningen er internasjonale samproduksjoner. Når kineserne selv er med på laget, omgår man den statlige kontrollen. Nå er en ny hybrid klar; en Hollywood-action med kinesiske særtrekk.
Filmen, som skal ha premiere i USA i midten av februar, er en fantasyfilm med historisk bakgrunn, en slags tradisjonell hollywoodsk monsterfilm i 3D med røtter i gammel kinesisk mytologi. Og dermed skulle man forvente full økonomisk uttelling i både det østlige og det vestlige markedet. Kina, med sine 1,4 milliarder innbyggere, forventes å bli verdens største kinomarked innen 2019.
Blockbusteren heter, ambisiøst nok, «The Great Wall». Gigantsatsingen har kostet 150 millioner dollar. Produksjonen har sysselsatt mer enn 1300 personer fra 37 land, deriblant mer enn 100 tolker for å lette den multinasjonale kommunikasjonen på filmsettet. Kan sånt gå feil?
Førpremieren i Kina i midten av desember vakte bare middels begeistring. Stor tilstrømning til kinoene, klingende yuan i kassa, men ingen store ovasjoner. Muligens var forventningene for høye, for her lå alt til rette for en oppskriftsmessig suksess. Når verdens største turistattraksjon, Den kinesiske mur, er kulisse, og Kinas største filmnavn, Zhang Yimou, har regien, må det jo gå bra på hjemmemarkedet?
Byggingen av en kinesisk mur ble startet allerede på 300-tallet fvt. Muren slik den framstår delvis rekonstruert i dag, ble til under Ming-dynastiet (1368-1644). Den skulle beskytte keiserdømmet mot mongolske horder og andre inntrengere.
Det er de andre inntrengerne filmen handler om. Historien er lagt til det 11. århundre. Murens oppgave er å holde horder av fryktinngytende menneskeetende monstre ute, de såkalte taotie, som ifølge legenden angriper hvert 60. år. Tilfeldigvis skjer angrepet akkurat idet en gruppe vestlige leiesoldater, på vei fra korstogene i Det hellige land, reiser til Kina for å stjele krutt. Husk hvem som fant opp kruttet!
Mye sprengstoff har det også vært i castingen. Med den amerikanske superstjernen Matt Damon i en av hovedrollene, har Zhang Yimou blitt heftig kritisert på sosiale medier i Kina for å drive «hvitvasking» av filmen, dvs. å velge en hvit skuespiller for å gjøre en kinesisk historie mer salgbar i Vesten. Zhang Yimou har avvist dette ved å henvise til plottet. Dessuten har han håndplukket lokale størrelser som Andy Lau fra Hongkong og den unge kinesiske boyband-artisten Wang Junkai.
Selv bidrar Zhang Yimou med de visuelt fargesterke og storslagne scenarioene som har vært hans varemerke i filmer som «Hero», «House of Flying Daggers» og åpningsseremonien i Beijing-OL. Tilsatt en dash Hollywood-action kan det jo ikke gå galt. Eller?