Byrådspartiene i Oslo måtte ta til takke med tall fra 2013 i klimabudsjettet – men nekter kvalitetssikring

(Dagbladet): – Det vi har lagt fram er godt nok. Nå må vi slutte med planlegging og begynne med gjennomføring, sier finansbyråd i Oslo, Robert Steen (Ap), til Dagbladet.

Oslo-byrådet la i slutten av september fram et eget klimabudsjett hvor målet er å kutte utslippene med over 800.000 tonn fram til 2020.

Blant de grønne tiltakene på lista var styrket driftstilskudd til kollektivtrafikken med 79,5 millioner, økte tilskudd til utfasing av oljefyr og energisparing og 10 kilometer ny sykkelvei.

Gikk mot forslag

I oktober gikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hardt ut mot regjeringens forslag til statsbudsjett, og beskrev deres ambisjonsnivå som «pinlig lavt».

Johansen etterlyste blant annet et eget klimabudsjett, og oppfordret regjeringen å se til Oslo for inspirasjon.

Men da opposisjonen i Oslo – representert ved Venstre, KrF og Høyre – nylig krevde en kvalitetssikring av byrådets klimabudsjett, nektet byrådspartiene å støtte forslaget.

Byrådspartiene sa dermed nei til å la kommunerevisjonen foreta en revisjon av klimabudsjettet, og vil heller ikke vise effekten av hvert enkelte tiltak eller komme med en forklaring for hvordan byrådet har kommet frem til disse effektene.

- Ressurskrevende

Dette var forslag som ble fremmet av Venstre, KrF og Høyre i finanskomiteens møte 1. desember, hvor klimabudsjettet ble behandlet. Miljøpartiet de Grønne henviser til finansbyråd Robert Steen når Dagbladet tar kontakt.

- Handling er vel og bra, men hvorfor ikke gjennomføre en kvalitetssikring parallelt?

- Vi har basert oss på det beste tallmaterialet tilgjengelig, nemlig SSBs utslippstall. Det opposisjonen altså ber om, er å kvalitetssikre SSB-tall, og det vil være enormt ressurskrevende. Vi ser ingen verdi i å bruke kommunens ressursene på dets, svarer Steen.

Finansbyråden innrømmer riktignok at det er en «stor svakhet» at de ferskeste SSB-tallene er fra 2013, og skulle gjerne sett at de hadde nyere tall.

- Men det kommer en ny rapport på nyåret, så i neste versjon vil vi ha ferskere tall.

- Oppsiktsvekkende

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Oslo, Guri Melby, understreker at hun er positiv til at byrådet har lagt fram et klimabudsjett, men er kritisk til at de ikke er villige til å kvalitetssikre tallene.

- Venstre mener det er svært oppsiktsvekkende at byrådspartiene stemmer mot kvalitetssikring av tallene i klimabudsjettet. Dette har Venstre foreslått flere ganger, men byrådet vil ikke kvalitetssikre sine egne tall. Det er bekymringsverdig, sier hun.

Finansbyråd Steen er ikke overrasket over at byrådet og Venstre har ulike prioriteringer.

- Det er mange ting vi er enige om, og vi ønsker oss i stor grad de samme resultatene innenfor klimapolitikken, men vi er ulike i hvordan vi velger å bruke ressursene for å få det til.

Følger SSB

I protokollen fra møtet i finanskomiteen framkommer det at representantene fra Venstre, Høyre og KrF «mener det er svært uheldig at det hersker så mye tvil rundt tallene i klimabudsjettet».

De mener blant annet at CO2-fangst på Klemetsrud ikke er realiserbart i perioden klimabudsjettet gjelder, at den estimerte effekten av utskifting av 5-600 oljefyrer ikke er realistisk, og påpeker at det ikke er satt av økte investeringsmidler for økt deponigassutvinning på Grønmo.

- Årsaken til at vi ikke har en detaljert oversikt, er at SSB opererer med sekketall, og derfor har vi måttet gruppere det på samme måte. Og når det gjelder Klemetsrud, så har vi satt som forutsetning at staten skal fortsette sin støtte til karbonfangst på Klemetsrud. Det er derfor positivt å se at regjeringen nå ønsker å øke framdriften, og vi ønsker ikke å gi opp det målet, svarer Steen.

Monday, December 19th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments