(Dagbladet): Det skapte sterke reaksjoner da et flertall på Stortinget, bestående av blant annet Ap, mandag stemte for å utvide politikernes mulighet til etterlønn fra 12 til 24 måneder i særlige tilfeller.
På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han ville ettergå vedtaket:
- Jeg skal gå tilbake og se nøyere på vedtaket, for å forsikre meg om at dette ikke endrer på hovedprinsippet om at politikere bør ut i arbeid på vanlig måte etter de har jobbet på Stortinget, sa Støre på pressekonferansen.
Snudde på møte
Klokka 14 møttes Arbeiderpartiets stortingsgruppe til et ekstraordinærtmøte. Temaet var den omstridte ordningen.
Der ble det bestemt at Ap nå snur i spørsmålet, og kommer til å stemme nei under annengangsbehandling av lovforslaget.
På møtet foreslo partileder Jonas Gahr Støre å stryke det relevante punktet, noe som fikk bred støtte i gruppa, opplyste kilder til Dagbladet underveis.
- Det gikk litt fort i svingene, sier Støre til Dagbladet etter møtet.
- Stortingsgruppa er enige om at i paragraf 16, så ber vi om at setningen som gir etterlønn inntil 24 måneder, fjernes. Jeg må på vegne av Arbeiderpartiet si at vi burde ha sett dette tidligere, og vi la ikke nok vekt på at det lå en setning om utvidelse i særlige tilfeller.
Støre mener presidentskapet ikke kan klandres for den tilsynelatende misforståelsen.
- Dette framstår som ganske klønete, kan du forklare hvordan dette kunne skje?
- Det har gått litt fort i svingene, vi burde ha sett det, så det er ikke noe grunn til å snakke dette bort, svarer Støre
Kun muntlig orientering
Begrunnelsen for gruppestyrets vedtak, skal være at saken ikke har vært behandlet på ordinær måte i gruppa.
Etter det Dagbladet forstår, fikk Ap’s stortingsgruppe kun presentert saken muntlig før sommeren.
De skal ikke ha fått noe skriftlig materiale før voteringen på mandag, og det skal ha vært bakgrunn for at Ap’s representanter stemte for forslaget.
Også Venstre og Frp snur nå i saken:
- Det ble klart i løpet av formiddagen. Vi har ingen i presidentskapet, så vi trodde dette var en annen ordning enn det viste seg å være. Vi har ikke fått en orientering i forkant, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.
- Fremskrittspartiet vil gå i mot at etterlønn for Stortingsrepresentanter utvides, sier FrPs parlamentariske leder Harald T. Nesvik.
Utvidet etterlønn
Vedtaket mandag, som VG omtalte først, innebærer at stortingsrepresentanter skulle få et års ekstra etterlønn, om de ikke får ny jobb når de forlater tinget.
Et flertall på Stortinget sørget mandag for at eks-stortingsrepresentanter nå kan få inntil 24 måneders etterlønn om de ikke får seg ny jobb.
Vedtaket ble avgjort med 66 mot 33 stemmer – Høyre, SV og MDG stemte imot.
24 måneder er ett år lengre enn dagens ordning. Stortingsrepresentanter mottar cirka 900.000 kroner per år.
- Velkommen etter
Høyres Stefan Heggelund ønsker Arbeiderpartiet velkommen etter:
- Denne gangen er Gahr Støres vingling til å leve med, fordi han kommer til riktig konklusjon til slutt. Men det er synd at det må så sterke reaksjoner til for at Ap skulle forstå at vedtaket de sikret flertall for i går, ikke tålte dagens lys. Spørsmålet man må stille seg er hva Ap hadde gjort hvis det ikke var kommet slike reaksjoner, sier Heggelund til Dagbladet.