(Dagbladet): Britenes frittalende utenriksminister Boris Johnson har helt siden han ble minister i sommer fått oppmerksomhet for både gamle og nye kontroversielle uttalelser.
Og nå har Johnson rettet den verbale kanonen mot Saudi-Arabia.
Under et utenriksministermøte i Roma i forrige uka sa Johnson at oppførselen til Saudi-Arabia, og Iran, er en tragedie og han anklager dem for å misbruke islam, skriver The Guardian.
- Misbruker religion
Johnson sa også at de mangler visjonært lederskap som er villig til å forsøke å føre sunnimuslimer og sjiamuslimer sammen.
- Det er politikere som vrir på og misbruker religion og forskjellige retninger av samme religion, for å fremme sin egen politikk. Det er et av de største problemene i hele regionen. Tragedien i mine øyne er at det ikke er sterkt nok lederskap i disse landene, og derfor utkjempes det stedfortrederkriger i dette området hele tiden, sa Johnson.
Uttalelsene er oppsiktsvekkende, ettersom Johnson med sin kritikk blåser en lang marsj i det som har vært britisk kutyme, nemlig å ikke kritisere Storbritannias allierte offentlig.
Saudi-Arabia og Iran ble eksplisitt nevnt av utenriksministeren.
- Derfor har vi Saudi-Arabia, Iran, alle, som går inn og trekker i trådene og utkjemper en stedfortrederkrig, sa Johnson.
May hyllet kongefamilien
Uttalelsene til Johnson står også i en sterk kontrast til uttalelsene britenes statsminister Theresa May kom med da hun nylig besøkte området.
Hun hyllet både den saudiske kongefamilien for deres visjonære lederskap og verdien av det 100 år gamle alliansen med Storbritannia.
Johnsons kommentarer i Roma kom som et svar på at lederen for den arabiske liga, Ahme Aboul Gheit, uttalte at splittelsen mellom sunni- og sjiamuslimer feilaktig blir brukt til «å tjene nasjonale målsetninger».
- Religion blir brukt som et instrument for politikk. Sånn bør det ikke være, sa Aboul Gheit.
- Det er ikke nok store personligheter, store mennesker, menn eller kvinner, som er villige til å strekke seg forbi sunnia, sjia eller den gruppen som er på den andre siden og bringe folk sammen for å utvikle en felles nasjonal historie igjen. Det er det vi mangler. Og det er en tragedie, sa Johnson.
Konfliktsonene
Det britiske utenriksdepartementet har i ettertid forsøkt å nyansere uttalelsene til Johnson. En talsperson sa i helgen at Johnson understreket at Storbritannia er Saudi-Arabias allierte og «støtter dem i deres forsøk på å sikre sine grenser og bekytte sitt eget folk»,
Johnsons kritikk av manglende lederskap skal, ifølge det britiske utenriksdepartementet, dreie seg om det som skjer inne i konfliktsonene, som Jemen og Syria.